Kráľovnú matku Briti milovali, obával sa jej dokonca aj Hitler

NETKY.SK • 4 August 2020, 10:41 • 2 min
Kráľovnú matku Briti milovali, obával sa jej dokonca aj Hitler

LONDÝN - Pre britskú monarchiu sa stala osobnosťou a symbolom 20. storočia. Nikto jej nepovedal ináč než kráľovná matka (Queen Mum). Od narodenia britskej kráľovnej matky Alžbety uplynie dnešným dňom 120 rokov.

slovakia

left justify in out

Známa skôr pod prezývkou

Ako manželka kráľa Juraja VI. bola britskou kráľovnou od roku 1936 do jeho smrti v roku 1952. Po jeho úmrtí bola známa ako kráľovná matka, aby nedošlo k zámene s jej dcérou, aktuálne vládnucou britskou panovníčkou Alžbetou II.

 

img

 

Starala sa o pacientov

Elizabeth Angela Marguerite Bowesová-Lyonová sa narodila 4. augusta 1900 v rodine škótskeho šľachtica grófa zo Strathmore a Kinghorne. Vychovávali a vzdelávali ju doma, vo veku desiatich rokov už vedela plynule rozprávať po francúzsky. Počas prvej svetovej vojny sa sídlo jej rodičov - hrad Glamis - zmenilo na nemocnicu a mladá Elizabeth pomáhala pri starostlivosti o pacientov.

 

img

 

Za budúceho kráľa Juraja VI. (Alberta Fredericka Arthura Georgea) sa vydala v apríli 1923. V roku 1936 sa jej manžel nečakane stal kráľom, keď jeho brat Eduard VIII. abdikoval. Korunovácia nového britského monarchu sa uskutočnila 12. mája 1937.

 

Ťažké obdobie dejín 

Kráľovná matka Alžbeta prežila najväčšie a najkrvavejšie tragédie ľudských dejín - obidve svetové vojny. Prežila tiež smrť svojho manžela i sklamanie z rozvodových afér rodu Windsorovcov. Kráľovi Jurajovi VI. bola veľkou oporou a radkyňou. Nechýbala jej elegancia, šarm či láskavé vystupovanie.

 

img

 

Hitler sa jej bál 

Svojím zmyslom pre povinnosť si Queen Mum hneď od začiatku vydobyla výnimočné postavenie a spečatila ho obdivuhodným postojom počas druhej svetovej vojny, keď ju nacistický vodca Adolf Hitler označil za nebezpečnú ženu. Práve v tomto období bola pre britskú monarchiu skutočnou osobnosťou storočia.

 

Počas náletov ostala v Londýne 

Miesto v srdciach Britov si získala v čase, keď aj napriek vážnemu ohrozeniu Buckinghamského paláca počas náletov nacistov v rokoch 1940-41 odmietol kráľovský pár opustiť britskú metropolu a ani svoje dcéry neposlal do bezpečia v zámorí. 

 

img

 

Už niekoľko hodín po útokoch kráľovná povzbudzovala v rozbombardovaných londýnskych uliciach postihnutých. Na kráľovské pomery vyjadrila nebývalú solidaritu s obyvateľmi chudobných častí metropoly. "Ak môžu trpieť obyvatelia East Endu, tak môžem trpieť aj ja," vyhlásila vtedy.

 

Bola obľúbená v celej Británii

Ľud ju zbožňoval - považoval ju za milú a elegantnú dámu, ktorá spája minulosť a slávu monarchie so súčasnosťou. Povestná bola aj zmyslom pre humor, jednofarebnými kostýmami a najmä legendárnymi klobúkmi so sieťkou.

 

img

 

Rady významného európskeho panovníckeho rodu Windsorovcov opustila kráľovná matka Alžbeta 30. marca 2002 vo veku 101 rokov. Životnú dráhu kráľovnej matky Alžbety zaznamenali svetové médiá ako doslova symbol jednej éry.

 

"Rozumela britskému naturelu a jej srdce patrilo tejto starej, na tradície bohatej krajine a jej obyvateľom, ktorým svojím štýlom a neotrasiteľnou dôstojnosťou slúžila takmer 80 rokov," vyznal sa jej vnuk, následník trónu princ Charles.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona