VIDEO AKTUALIZOVANÉ Teroristický útok v New Yorku: Útočník konal v mene Islamského štátu, hlásia osem mŕtvych

NETKY.SK • 1 November 2017, 17:56 • 2 min
VIDEO AKTUALIZOVANÉ Teroristický útok v New Yorku: Útočník konal v mene Islamského štátu, hlásia osem mŕtvych

NEW YORK - Najmenej osem mŕtvych a 15 zranených si vyžiadal v utorok incident na newyorskom Manhattane, kde vodič polododávky zrazil chodcov a cyklistov. Newyorská polícia v stredu potvrdila informácie niektorých médií, že páchateľ bol stúpencom Islamského štátu.

slovakia

left justify in out

Americké úrady objavili vo vozidle páchateľa utorkového teroristického útoku na newyorskom Manhattane odkaz, že čin bol vykonaný v mene džihádistickej organizácie Islamský štát (IS). "Spravil to v mene Islamského štátu," povedal predstaviteľ newyorskej polície John Miller. V odkaze, ktorý zanechal pre prípad, že by ho pri útoku zabili, podľa Millera napísal, že "Islamský štát pretrvá navždy". Útočník po tom, čo bol na mieste útoku postrelený a podstúpil v nemocnici operáciu, už nadobudol vedomie. Sú pri ňom vyšetrovatelia, ktorí sa od neho snažia získať čo najviac informácií.

 

 

Odkaz napísaný v angličtine sa našiel v polododávke (pickupe), ktorou 29-ročný Sayfullo Saipov z Uzbekistanu zámerne vrazil do chodcov, cyklistov a následne do školského autobusu. Usmrtil pritom osem ľudí a približne 15 ďalším spôsobil zranenia. Šesť osôb zomrelo na mieste, dvaja ľudia skonali po prevoze do nemocnice.

 

 

Najmenej 11 zo zranených sa nachádzajú vo vážnom, avšak nie v život ohrozujúcom stave. Incident sa odohral približne o 15.00 h miestneho času (20.00 h SEČ) na križovatke ulíc Chambers Street a West Street na dolnom Manhattane, pričom Saipov si vozidlo vyzdvihol z požičovne áut iba hodinu pred svojím útokom, tvrdia úrady.

 

img

Foto: SITA

 

Saipov podľa agentúry AP prišiel do USA legálne v roku 2010. Najskôr žil v štáte Ohio, neskôr sa presťahoval na Floridu, avšak v uplynulom čase žil prechodne aj v štáte New Jersey. Pracoval ako šofér.

 

 

 

Prípad sa vyšetruje ako terorizmus, keďže vykazuje jeho viaceré charakteristické znaky - páchateľ sa nesnažil vyhnúť ľuďom na chodníku ani v pruhu vyhradenom pre cyklistov, pričom automobilom zámerne zrýchľoval. Po vystúpení z vozidla kričal po arabsky "Boh je najväčší!" držiac v oboch rukách nesmrtiace strelné zbrane.

 

Polícia na mieste činu našla jednu paintballovú a jednu airsoftovú pištoľ. Útočník bol bezprostredne po svojom čine zneškodnený políciou, ktorá ho postrelila do oblasti brucha. Následne ho zadržali a previezli na ošetrenie do nemocnice. Podľa CNN sa predpokladá, že muž prežije a bude vydaný spravodlivosti na stíhanie.

 

Guvernér štátu New York Andrew Cuomo označil útok za čin "osamelého vlka" a nepredpokladá, že ide o súčasť rozsiahlejšieho komplotu. Cuomo zároveň nariadil, aby bol vrcholec mrakodrapu One World Trade Center nasvietený červenou, modrou a bielou farbou na znak úcty k slobode a demokracii, uviedla jeho kancelária.

 

Diplomatické orgány medzitým bez udania detailov oznámili, že medzi obeťami je niekoľko Argentínčanov a jeden Belgičan. Utorkový útok sa stal iba niekoľko blokov od bývalého komplexu Svetového obchodného centra (WTC), dejiska najväčšieho teroristického útoku v dejinách Spojených štátov z 11. septembra 2001.

 

Americký prezident Donald Trump na čin mladého Uzbeka reagoval výzvou na zintenzívnenie preverovania identity imigrantov. Na sociálnej sieti Twitter útok označil za konanie "veľmi chorej a vyšinutej osoby", pričom varoval, že "nesmieme dovoliť, aby sa Islamský štát vrátil alebo vstúpil do našej krajiny".

 

Newyorský starosta Bill de Blasio vyhlásil, že ide o "teroristický a obzvlášť zbabelý čin namierený proti nevinným civilistom, žijúcim si svoj život a ani len netušiacim, čo ich čaká".

 

Vozidlá boli v ostatných rokoch použité ako účinné zbrane pri sérii teroristických útokov, ktoré sa odohrali v európskych mestách Nice, Londýn, Berlín, Barcelona či Štokholm. Vo väčšine prípadov sa k zodpovednosti za útoky prihlásil IS.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies