Schôdza Národnej rady má dnes pokračovať, poslancov zamestnajú najmä vládne návrhy

NETKY.SK • 30 Marec 2021, 08:18 • 2 min
Schôdza Národnej rady má dnes pokračovať, poslancov zamestnajú najmä vládne návrhy

BRATISLAVA - Po týždňovom prerušení má dnes od 9:00 pokračovať 25. schôdza Národnej rady Slovenskej republiky.

slovakia

left justify in out

Boris Kollár zdôvodnil prerušenie schôdze vládnou krízou. V nedeľu 28. marca v relácii TA3 V politike vysvetlil, že je dohodnutý s koaličnými partnermi, že schôdza prebehne podľa dohôd, aké boli predtým.

 

img

 

Súvisiaci článok: Boris Kollár: Prerušil som schôdzu preto, aby som cirkus z vlády nepresunul do parlamentu

 

Novela zákona o obetiach trestných činov
Počas dnešného rokovacieho dňa zamestná poslancov viacero vládnych návrhov. Napríklad aj novela zákona o obetiach trestných činov. Vďaka nej by po novom obete násilného trestného činu mohli požiadať Ministerstvo spravodlivosti SR o odškodnenie už po začatí trestného stíhania. Aktuálna právna úprava umožňuje obeti požiadať o odškodnenie až po právoplatnom skončení trestného konania. Novelou sa má zároveň zjednodušiť prístup obetí trestných činov k odbornej pomoci aj prostredníctvom zriadenia intervenčných centier, ktoré by mali vykonávať svoju činnosť v rámci každého kraja.

 

Blokovanie škodlivého obsahu
Národný bezpečnostný úrad by mohol byť po novom oprávnený vydať rozhodnutie o blokovaní škodlivého obsahu alebo škodlivej aktivity, ktorá smeruje do alebo z kybernetického priestoru a zabezpečiť aj vykonanie tohto rozhodnutia. Vyplýva to z novely zákona o kybernetickej bezpečnosti. Podľa návrhu sa má úrad zároveň stať vnútroštátnym orgánom pre certifikáciu kybernetickej bezpečnosti.

 

Finančná oblasť a koronavírus
V prvom čítaní majú zákonodarcovia prerokovať aj tri návrhy, o ktorých rokujú v skrátenom legislatívnom konaní. Ide o novelu zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19. Vďaka nej sa má predĺžiť obdobie, počas ktorého sa na respirátory FFP2 a FFP3 uplatňuje nulová sadzba dane z pridanej hodnoty, a to z konca apríla do konca júna tohto roka.

Navrhovaným balíkom opatrení z dielne ministerstva zdravotníctva súvisiacich s epidemickou situáciou a šírením koronavírusu sa majú novelizovať viaceré zákony v oblasti zdravotníctva. Opatrenia sa týkajú aj kúpeľnej starostlivosti pre pacientov s postcovidovým syndrómom, či očkovania osôb, ktoré nemajú verejné zdravotné poistenie. Navrhuje sa aj zavedenie inštitútu jednorazového odškodnenia pozostalých aj v rámci zdravotníckeho povolania. Tretím návrhom je vládny návrh zákona, ktorý hovorí o štátnej pomoci pre sektor cestnej dopravy s cieľom zmierniť negatívne dopady pandémie koronavírusu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona