Bulhari si dnes volia nový parlament, podarí sa premiérovi Bojkovi Borisovi opäť obhájiť mandát?

NETKY.SK • 4 Apríl 2021, 14:46 • 2 min
Bulhari si dnes volia nový parlament, podarí sa premiérovi Bojkovi Borisovi opäť obhájiť mandát?

SOFIA - Bulhari si po niekoľkých mesiacoch protivládnych protestov v nedeľu volia nový parlament.

slovakia

left justify in out

Hlasovanie sa všeobecne považuje za referendum o premiérovi Bojkovi Borisovi. Šesťdesiatročný politický individualista vedie svoju stredopravicovú stranu GERB železnou rukou už viac ako desaťročie.

 

Borisov aktuálne verí, že sa mu po štvrtýkrát podarí obhájiť post predsedu vlády. Jeho podpora začala klesať po tom, ako do ulíc vyšli tisíce ľudí a obvinili jeho vládu zo spolupráce s oligarchami, neschopnosti bojovať proti korupcii a chudobe a zreformovať justičný systém.

Najnovšie prieskumy však naznaujú, že hoci po voľbách vznikne značne rozčlenený parlament, Borisova strana GERB získa najviac kresiel. Podľa predvolebných preferencií jeho strana mala náskok 5 až 10 percentuálnych bodov pred socialistami, ktorí sú jej hlavnými vyzývateľmi.

 

Predvolebné prieskumy tiež naznačujú, že strana GERB pravdepodobne nebude schopná zostaviť vládu sama. Odhaduje sa, že štvorpercentnú hranicu počtu hlasov potrebných na vstup do parlamentu prvýkrát prekročí niekoľko menších strán vďaka vlne silných protivládnych nálad.

 

Podielu hlasov pre doterajšieho premiéra by však mohla pomôcť predpokladaná nižšia volebná účasť v dôsledku obáv z infekcie koronavírusom a nemožnosti odovzdať svoj hlas poštou.

 

Bulharsko zažilo vlani v lete masové protikorupčné protesty. Demonštrantov, ktorí žiadali odstúpenie kabinetu, vtedy podporil aj prezident Rumen Radev. Demonštrácie však utíchli v dôsledku pandémie koronavírusu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona