Na svete sa každoročne vyprodukuje vyše 400 miliónov ton plastov

NETKY.SK • 5 Jún 2023, 18:30 • 2 min
Na svete sa každoročne vyprodukuje vyše 400 miliónov ton plastov

BRATISLAVA - Každoročne sa celosvetovo vyprodukuje vyše 400 miliónov ton plastov. Polovica z nich je určená na jednorazové použitie. Recykluje sa menej ako 10 percent.

slovakia

left justify in out

Uviedlo to Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR, ktoré si v pondelok pripomína Svetový deň životného prostredia. Jeho tohtoročnou témou je Porazme plastové znečistenie. "Približne 19 až 23 miliónov ton skončí v oceánoch, moriach, riekach či jazerách. Plastový odpad skončí tiež na skládkach, v horšom prípade sa spaľuje, čo z neho robí jednu z najvážnejších hrozieb pre planétu," priblížil envirorezort.

 

img

 

Výroba a spotreba plastov zostáva podľa MŽP celosvetovou výzvou. Celoeurópska stratégia pre plasty z roku 2018 upozorňuje, že ak ľudia nezmenia spôsob, akým vyrábajú a používajú plasty, potom ich do roku 2050 bude v oceánoch viac ako rýb. Dosah ich využívania na životné prostredie je možné znižovať používaním takých materiálov, pri ktorých sú negatívne vplyvy redukované. Tvrdí, že Slovensko spravilo viacero krokov na obmedzenie plastového odpadu. Ide napríklad o spoplatnenie jednorazových plastových tašiek, zákaz používať niektoré jednorazové plastové výrobky a zavedenie zálohovania PET fliaš a plechoviek.

 

"V priebehu prvého roka od uvedenia zálohovania Slováci vyzbierali viac ako 820 miliónov zálohovaných obalov. Návratnosť v nábehovom roku prekročila zákonom stanovené ciele o 17 percent," poukázalo ministerstvo. Svetový deň životného prostredia si ľudia pripomínajú viac ako polstoročie. Prvá konferencia OSN o životnom prostredí sa konala v roku 1972 vo švédskom Štokholme. Upriamila pozornosť na potrebu riešenia problémov životného prostredia. Účastnícke krajiny vôbec po prvý raz deklarovali právo človeka na priaznivé životné prostredie a dohodli sa na založení programu OSN pre životné prostredie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies