Hrozí rapídne zdraženie tepla a elektriny!

NETKY.SK • 18 August 2021, 13:51 • 2 min
Hrozí rapídne zdraženie tepla a elektriny!

Veľkú časť slovenských domácností pravdepodobne čaká rázne zdraženie cien energií. Napríklad na východnom Slovensku, kde sa nachádza tepelná elektráreň Vojany, hrozí rapídne navýšenie cien za tepelnú energiu, a to aj napriek tomu, že Úrad pre reguláciu sieťových odvetví znížil od začiatku roka domácnostiam ceny elektriny v priemere o necelé štyri percentá.

slovakia

left justify in out

„U približne 18 % odberateľov v sadzbe D8, ktorých spotreba je menej ako 2,6 megawatthodín elektriny za rok, budú náklady na elektrinu rásť o viac ako 10 % za rok,“ uviedol pre portál vEnergetike.sk hovorca Stredoslovenskej distribučnej Miroslav Gejdoš. 

 

img

 

Zdražovanie elektriny na trhoch sa nezastavilo

Cena silovej elektriny s dodávkou na Slovensku v roku 2022 sa vo štvrtok na burze zatvorila na novom rekorde 87,66 eur za megawatthodinu. Vysoké ceny elektriny na trhoch budú mať negatívny vplyv aj na koncové ceny elektriny pre slovenských odberateľov, a to vo všetkých kategóriach.

 

Rozhodne sa na jeseň

„O ďalších zložkách koncovej ceny elektriny sa rozhodne v jesenných cenových konaniach. ÚRSO však verejnosti vopred otvorene komunikuje, že predpokladaný dopad nárastu ceny silovej elektriny na koncovú cenu elektriny pre domácnosti v roku 2022 môže byť na úrovni až cca 15 percent,“ očakáva ÚRSO.

 

img

 

Prečítajte si: Stavbári upozorňujú na zdražovanie materiálov. Čo na to ministerstvo?

 

Omnoho vyššie ceny za teplo budú mať negatívny vplyv na koncové ceny tepla pre východoslovenských odberateľov, a to vo všetkých kategóriách. Narastajúce ceny tepla vo východnom regióne Slovenska môžu rapídne ovplyvniť aj situácia spojená s dovozom a následnou prekládkou uhlia. Momentálne sa väčšina uhlia na východ Slovenska dostáva po železnici. V areáli v Čiernej nad Tisou prebieha prekládka zo širokorozchodnej koľaje, ktorú majú na Ukrajine na úzkorozchodnej koľaji, ktorá je na Slovensku a ďalších štátoch EÚ.

 

img

 

Možno vás zaujme: Motoristi pozor! Ceny nafty a benzínu sa zvyšujú, zdražovanie bude ešte pokračovať


Vďaka prebiehajúcim prekládkam je zaistený dostatočný prísun uhlia na východné Slovensko. Na prekládky sú v súčasnosti využívané dve technológie. Stará a veľmi neefektívna prekládka pomocou klasických bagrov a potom nová moderná technológia rotačných výklopníkov. Rotačné výklopníky celý proces výrazne zrýchľujú a tým výrazne znižujú cenu. Cena prekládky je podľa expertov až 3x nižšia než u klasických bagrov.

Prekládka vo Východoslovenských prekladiskách mala podľa plánu kontinuálne prechádzať na nový efektívnejší spôsob vykládky pomocou výklopníkov. To by malo pozitívny vplyv na cenu tepla. Pokiaľ by ale k modernizácii technológie nedošlo, cena tepla by naopak mohla rásť. Železničný expert Ján Kavát uviedol, že je alarmujúce, ak nie je isté, kedy bude celý proces prechodu na nové technológie realizovaný. 

 

Akékoľvek oneskorenie tohto neodvratného technologického posunu bude mať za následok úbytok peňazí v peňaženkách ľudí na východnom Slovensko. Je preto v záujme všetkých zúčastnených, aby neboli stavané žiadne umelé bariéry proti tomuto procesu. Existuje potenciál, že si tento proces získa jednoznačnú politickú podporu, pretože je v záujme koalície zabrániť zdražovaniu.
 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies