V Bratislave predvedú svoje gastronomické umenie najlepší barmani sveta, skvelí kuchári, aj slovenskí vinári

NETKY.SK • 6 Máj 2023, 20:0 • 2 min
V Bratislave predvedú svoje gastronomické umenie najlepší barmani sveta, skvelí kuchári, aj slovenskí vinári

Hlavné mesto bude od 19. do 23. mája hostiť jedinečné gastronomické podujatie Mirror Hospitality Expo 2023. V centre Bratislavy, ale aj v širšom okolí zažijú hostia prácu tých najlepších barmanov sveta, či michelinských kuchárov. Okrem svojho umenia odovzdajú svoje skúsenosti na prednáškach a masterclassoch a príležitosť dostanú aj študenti stredných škôl. Bratislava sa tak zapíše na mapu obľúbených miest, ktorá k nám môže prilákať nových zahraničných turistov.

slovakia

left justify in out

„Chceme prezentovať Bratislavu a samozrejme aj celé Slovensko ako úžasnú gastronomickú destináciu a chceme ukázať všetko, v čom sme dobrí a v čom dokážeme robiť svetovú prácu. A že máme čo ponúknuť, nám ukážu a dokážu aj Slováci, ktorí pracujú po celom svete a ktorí k nám prídu práve na náš event,“ hovorí Peter Marcina, ktorý zastupuje organizátorov podujatia.

 

img

 

Nielen Slováci, ktorí sú špičkou vo svete

Bude medzi nimi napríklad Martin Siska, ktorý odišiel do Londýna, kde objavil svoju vášeň pre barmanstvo a tvorbu inovatívnych koktailov. K nemu sa pridá Marián Beke, ktorý sa pred 20 rokmi taktiež presťahoval do Londýna, kde sa inšpiroval tamojšou koktailovou kultúrou a životným štýlom. Do Bratislavy zavíta aj Maroš Dzurus, ktorý svojou poctivou prácou pomohol dostať sa Himkok baru z Osla do rebríčka The World`s 50 Best Bars.

 

Z Austrálie príde Martin Hudák, ktorý začínal doma, no aktuálne pôsobí v Sydney, kde vďaka konceptu Maybe Sammy dostal ocenenie Best New International Cocktail Bar 2019 a tiež najlepší austrálsky bar.  Nebude chýbať ani Adrián Michalčík, ktorý svoju kariéru začal ako profesionálny hokejista, no neskôr našiel svoju skutočnú vášeň – barmanstvo a dnes dokazuje svoje umenie hosťom v Osle. Adrián je aktuálne držiteľom ocenenia najlepšieho barmana na svete v prestížnej súťaži Diageo World Class. Rodák z Popradu, Boris Ivan, pôsobil na Slovensku, v Londýne, či v Prahe, kde sa naučil umeniu japonskej mixológie. Počas svojej kariéry pracoval pre celebrity vrátane Jay Z a Robbieho Williemsa.

 

Kulinárske umenie predvedie svetoznámy kuchár, majiteľ svetoznámej reštaurácie a televízna osobnosť Marco Pierre White, ktorý sa vo veku len 33 rokov stal prvým britským šéfkuchárom s troma hviezdami Michelin. Vyškolil napríklad Gordona Ramsayho, ktorého poznajú aj slovenskí diváci. Svoje umenie predvedie priamo v Radisson Blu Carlton na kuchárskej šou.

 

Gastronomická mapa Bratislavy

Počas Mirror Hospitality Expo v Radisson Blu Carlton hotel v srdci Starého Mesta dostanú hostia množstvo zaujímavostí. Do projektu sa zapojilo viac ako pätnásť rôznych barov, reštaurácií, či vinárstiev a hostia si vychutnajú podujatie nielen z barmanského segmentu. Organizátori sa zamerali na spoluprácu medzi jednotlivými zariadeniami, ktoré sa nachádzajú v hlavnom meste, či v jeho okolí.

 

Aby hostia vedeli, kde nájdu zaujímajú ponuku, môžu využiť gastronomickú mapu Bratislavy. Nájdu v nej všetky zapojené prevádzky, ako aj zoznam všetkých sprievodných podujatí Mirror Hospitality Expo 2023. Medzi nimi budú špičkové bary, akými sú Michalská Cocktail Room, Antique American Bar, Old Fashioned Bar, Sky Bar a Mirror Bar v hoteli Radisson Blu Carlton. Svoje dvere otvoria špičkové bratislavské reštaurácie UFO, Irin Restaurant a mnohé ďalšie. Na Devíne sa do podujatia zapoja vinárstva Zlatý Roh a zážitková reštaurácia Eck. V Pezinku zas Zámok Šimák s výborným vinárstvom a gastronómiou. V každej zo spriatelených prevádzok si návštevník môže vychutnať špeciálne menu.

 

img

 

Bohatý program pre partnerov a návštevníkov

Okrem spoznávania barmanského sveta pripravili organizátori aj sériu vzdelávacích prednášok a masterclassov, ktoré odprezentujú špeciálni hostia. Ich cieľom bude vzbudiť záujem o nové zážitky a umožniť získať najnovšie a najlepšie poznatky z tohto odvetvia. Prezentujúci zapoja hostí do deja, ponúknu im degustácie a vytvoria pre nich interaktívne zážitky. Súčasťou podujatia sú taktiež súťaže a prezentácie, ktoré budú hostia sledovať vďaka neuveriteľnej zostave barmanov z celého sveta. Tí, ktorí milujú gastronomický a barmanský svet, budú môcť na vlastnej koži zažiť to, na čo sa doteraz len mohli pozerať.

 

Nemožno zabudnúť ani na stredné hotelové školy, ktorých študenti dostanú vstup na podujatie zdarma. V piatok 19. mája dostane desať najlepších študentov zo Slovenska, Českej republiky, Poľska, Maďarska a Rakúska možnosť súťažiť pred profesionálmi na historicky prvej medzinárodnej barmanskej súťaži u nás.

 

„Posledné tri dekády bolo stredné odborné školstvo zanedbávané. Pritom dopyt po jeho absolventoch je obrovský. V roku 2018 sme naštartovali reformu župného školstva a pracujeme na tom, aby boli odborné školy pre študentov atraktívne, kvalitné a moderné. Nárast počtu prihlášok o vyše tretinu za posledných päť rokov svedčí o tom, že sme na dobrej ceste. Jedným zo sektorov, ktorý trpí nedostatkom kvalitných ľudí, je aj gastro. Sám som počas študentských čias pracoval ako barman a môžem povedať, že to nie jednoduché povolanie. Mladý človek si však vie pekne zarobiť, cestovať po svete, spoznávať ľudí i krajiny. Do života sa mu otvoria veľké možnosti," uviedol predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

 

Nezabudnite na vstupenky, získate viac

Vstup na Mirror Hospitality Expo 2023 je rozdelený na dve časti. V priestore pred hotelom Radisson Blu Carlton na Hviezdoslavovom námestí využijú návštevníci ponuku gastro prevádzok zdarma. Hostia môžu rovnako navštíviť spolupracujúce prevádzky po celom meste. „Druhá časť podujatia je určená pre majiteľov vstupeniek, ktorí dostanú jedinečnú možnosť zúčastniť sa vybraných podujatí. Ich zoznam nájdu na webe podujatia. Vzhľadom k tomu, že prednášky, masterclassy, či talkshow sa budú konať v uzavretých priestoroch s obmedzenou kapacitou, odporúčame zapísať sa na podujatia, o ktoré máte záujem, cez web,“ odporúča Peter Marcina. Majitelia vstupeniek budú mať taktiež možnosť ochutnať za zvýhodnených cenových podmienok menu, ktoré pre nich pripravili spolupracujúce podniky v Bratislave a v okolí.

 

„Ako organizátori chceme podujatím Mirror Hospitality Expo 2023 pozdvihnúť úroveň slovenskej gastronómie, kultúry a pripraviť pre návštevníkov a turistov vzrušujúce gastronomické zážitky. Vzniká tak neopakovateľná možnosť spojiť naše sily a pripraviť spolu niečo jedinečné,“ uzatvára Peter Marcina. Viac informácií o programe, jednotlivých hosťoch, či o možnosti zakúpiť si vstupenky nájdu záujemcovia na www.mirrorhospitalityexpo.com alebo na profile podujatia na sociálnej sieti Instagram



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona