Ako zabezpečiť zdravie našich detí?

NETKY.SK • 20 September 2023, 07:30 • 2 min
Ako zabezpečiť zdravie našich detí?

BRATISLAVA - Zdravie detí je bezpochybne spoločnou prioritou rodičov a pediatrov. Starostlivosť o deti a ich zdravie si vyžaduje nielen odborný pohľad, ale aj úzku a dobrú spoluprácu medzi pediatrami a rodičmi.

slovakia

left justify in out

Priemerný vek pediatrov sa neustále zvyšuje, aktuálne je 59 rokov. Pediatrom v službe budú detskí
pacienti iba pribúdať, čo nie je únosné. Pediatri vidia jedno z možných riešení vo vzdelávaní rodičov, aby títo zvládli manažovať základné
ochorenia a viac sa venovali prevencii ochorení. Je veľmi dôležité, aby sa začala aktívna komunikácia pediatrov a rodičov s cieľom posilniť vzájomnú dôveru, zvýšiť informovanosť rodičov a zároveň odľahčiť nápor na ambulancie a pohotovosti.
Slovenská spoločnosť primárnej pediatrickej starostlivosti (SSPPS) spustila edukačnú aktivitu, projekt „Pre zdravie detí“.
Pripravovaná webová stránka www.pediatridetom.sk bude rodičom prinášať relevantné informácie pripravené priamo pediatrami a špecialistami. Ako na tlačovej konferencii povedala hlavná odborníčka pre primárnu starostlivosť detí MZ SR MUDr.Elena Prekopová, webová stránka pomôže rodičom získať potrebné zručnosti a sebavedomie v starostlivosti o zdravie svojich detí v domácom prostredí. SSPPS a „OZ Pediatri deťom“ už zorganizovali ďalej pripravujú množstvo edukačných aktivít – kongresy, webináre, edukačné materiály v rámci projektu Pediatri deťom v spolupráci s UNICEF.
Pokryť najnaliehavejšie personálne potreby, v obzvlášť nedostatočne obsluhovaných oblastiach Slovenska, Projekt Pediatri deťom umožnil zamestnať aj ukrajinských lekárov, ktorí poskytujú zdravotnú starostlivosť ukrajinským aj slovenským deťom. MUDr. Zuzana Nagyová jedna z koordinátoriek tejto spolupráce hodnotí doterajšie skúsenosti s ukrajinskými lekármi pozitívne. Podľa jej názoru sú ukrajinskí pediatri veľmi pracovití, šikovní a veľmi vďační, že im bolo umožnené pracovať v pediatrickej ambulancii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies