PRIESKUM: Veľká noc alebo Vianoce? Ktorá nedeľa je najnavštevovanejšou bohoslužbou v USA?

NETKY.SK • 31 Marec 2024, 16:30 • 2 min
PRIESKUM: Veľká noc alebo Vianoce? Ktorá nedeľa je najnavštevovanejšou bohoslužbou v USA?

Veľkonočná nedeľa je jednou z najnavštevovanejších nedieľ pre veľkú väčšinu cirkví v Spojených štátoch, uvádza sa v nedávno zverejnenej študii. Nasledujú Vianoce a Deň matiek.

slovakia

left justify in out

V správe, ktorú v utorok zverejnil Lifeway Research, sa zistilo, že 90% opýtaných protestantských pastorov uviedlo Veľkú noc buď ako nedeľu s najvyššou návštevnosťou, alebo ako druhú či tretiu nedeľu s najvyššou návštevnosťou.

Konkrétne 52 % pastorov uviedlo, že Veľká noc bola ich najnavštevovanejšia nedeľná bohoslužba, zatiaľ čo 30% ju zaradilo ako druhé najnavštevovanejšie a 8 % ju zaradilo ako tretie.

Na porovnanie, 81% opýtaných pastorov uviedlo, že Vianoce boli ich Top 3 najnavštevovanejšími bohoslužbami a 51% uviedlo podobne Deň matiek.

Údaje pre správu pochádzajú z telefonického prieskumu medzi 1 004 protestantskými pastormi, ktorý sa uskutočnil od 29. augusta do 20. septembra 2023 s chybou vzorky plus alebo mínus 3,2 percentuálneho bodu na úrovni spoľahlivosti 95%.

„Zatiaľ čo mnohé cirkvi považujú vysokú návštevnosť za niečo zo svojej predpandemickej minulosti, sezónne zmeny pokračovali,“ povedal výkonný riaditeľ Lifeway Research Scott McConnell.

"Návštevnosť cirkví je opäť predvídateľná s obdobiami konzistentnosti na jeseň a skoro na jar, ako aj so sviatočnými zhromaždeniami na Vianoce a Veľkú noc."

Tieto percentá predstavujú mierny pokles v porovnaní s rokom 2011, keď 93% uviedlo, že Veľká noc bola jedným z ich dní s najvyšším počtom bohoslužieb, 84% uviedlo, že ide o Vianoce a 59% uviedlo Deň matiek.

Nedele, v ktorých členovia výslovne pozvali priateľa na bohoslužbu, naopak stúpali v rebríčku ako jeden z dní s najvyššou návštevnosťou, a to zo 14% v roku 2011 na 20% v roku 2023.

Okrem toho 18% pastorov zaradilo nedele, v ktorých cirkev oslavuje "návrat domov" alebo výročie svojho založenia, ako deň s najvyššou návštevnosťou, druhý alebo tretí najnavštevovanejší deň bohoslužieb.

Správa Lifeway Research s zrelizoval, pretože mnohí zaznamenali nárast počtu Američanov, ktorí sa identifikujú ako nábožensky nezávislí a v danom roku sa vôbec nezúčastňujú bohoslužieb.

Začiatkom tohto mesiaca Gallup uviedol, že 30% Američanov uviedlo, že navštevujú bohoslužby týždenne alebo takmer každý týždeň, zatiaľ čo 11% uviedlo, že sa zúčastňuje približne raz za mesiac, 25% uviedlo, že sa zúčastňuje „zriedka“ a 31% uviedlo, že „nikdy “ neprišlo na bohoslužby.

To znamená pokles od začiatku roka 2010, keď Gallup zistil, že 38% Američanov navštevovalo týždenne alebo takmer týždenne, a od začiatku roku 2000, keď 42% Američanov navštevovalo týždenne alebo takmer týždenne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj: The Christian Post, Foto: Momentka z bohoslužby v Springfielde, Missouri. (www,christianpost.com),
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies