Ženy z rodu Tudorovcov zmenili Anglicko: Opačné názory sestier spôsobili vojnu aj rozsiahle perzekúcie

NETKY.SK • 23 Marec 2024, 15:00 • 2 min
Ženy z rodu Tudorovcov zmenili Anglicko: Opačné názory sestier spôsobili vojnu aj rozsiahle perzekúcie

Ženy z rodu Tudorovcov boli nielen svedkami, ale aj aktívnymi účastníčkami významných historických udalostí, ktoré formovali modernú Britániu. Ich príbehy sú plné drámy, moci, intríg a tragédie, čo ich robí fascinujúcimi postavami pre štúdium a inšpiráciu.

slovakia

left justify in out

Tudorovci, pôvodne waleský rod Tewdur, boli anglickou kráľovskou dynastiou, ktorá zanechala výraznú stopu v dejinách. Ich vláda sa začala s Henrichom VII. po Vojne ruží a pokračovala cez jeho syna Henricha VIII., až po významnú panovníčku Alžbetu I. Počas ich vlády došlo k náboženskej reformácii a vzniku anglikánskej cirkvi, čo malo dlhodobý dopad na anglickú spoločnosť a kultúru.

Medzi ženami rodu Tudorovcov vynikajú predovšetkým manželky Henricha VIII., ktorých osudy boli často tragické a kontroverzné. Katarína Aragónska, prvá manželka Henricha VIII., bola matkou Márie I. a dlhé roky bojovala za uznávanie svojho manželstva, kým Henrich nezískal anulovanie od pápeža kvôli snahe o mužského dediča.

Anna Boleynová, druhá manželka, bola matkou Alžbety I. a jej vzťah s Henrichom VIII. viedol k rozkolu s katolíckou cirkvou a jej neskoršej poprave. Jane Seymourová, tretia manželka, porodila Henrichovi jediného legitímneho syna, Eduarda VI., ale zomrela krátko po pôrode.

Ženy z rodu Tudorovcov boli nielen svedkami, ale aj aktívnymi účastníčkami významných historických udalostí, ktoré formovali modernú Britániu. Ich príbehy sú plné drámy, moci, intríg a tragédie, čo ich robí fascinujúcimi postavami pre štúdium a inšpiráciu.

Krvavá Mária

Mária I., známa aj ako Mária Tudorovcov alebo “Krvavá Mária”, bola prvou korunovanou kráľovnou Anglicka, ktorá vládla vlastným právom. Narodila sa 18. februára 1516 ako dcéra Henricha VIII. a jeho prvej manželky Kataríny Aragónskej. Jej život bol poznačený náboženskými konfliktmi a politickými zvratmi, ktoré ovplyvnili jej panovanie a dedičstvo.

Po smrti svojho otca a krátkom panovaní svojho nevlastného brata Eduarda VI. nastúpila Mária na trón v roku 1553. Jej vláda bola charakteristická snahou o obnovu katolicizmu v Anglicku po reformácii, ktorú inicioval jej otec.

Tento proces sprevádzali perzekúcie protestantov, čo viedlo k jej prezývke “Krvavá Mária”. Napriek tomu, že sa jej podarilo znovu zaviesť pápežskú supremáciu, jej náboženské politiky boli po jej smrti rýchlo zvrátené jej nevlastnou sestrou Alžbetou I.

Mária sa v roku 1554 vydala za španielskeho princa Filipa, ktorý neskôr stal kráľom Španielska. Ich manželstvo bolo bezdetné a Mária zomrela 17. novembra 1558 bez priameho dediča, čím sa dynastia Tudorovcov dostala na pokraj vymretia.  Vzťahy medzi Anglickom a Španielskom boli počas vlády Márie I. komplikované a menili sa. 

Zblíženie s Španielskom, ktoré bolo v tom čase najnebezpečnejším súperom Anglicka, vyvolalo v širokých vrstvách anglickej spoločnosti hrôzu a nevôľu. Mnohí Angličania sa obávali, že Filip a Španielsko budú mať príliš veľký vplyv na anglické záležitosti a že Anglicko sa stane len španielskou provinciou.

Napriek tomu, že Mária a Filip mali ambície posilniť katolícku vieru a moc v Európe, ich manželstvo zostalo bezdetné a Mária zomrela bez priameho dediča. Po jej smrti nastúpila na trón jej nevlastná sestra Alžbeta I., ktorá bola protestantka, a vzťahy medzi Anglickom a Španielskom sa postupne zhoršovali, čo napokon vyústilo do anglicko-španielskej vojny za vlády Alžbety I.

Alžbetínsky vek

Alžbeta I., dcéra Anny Boleynovej, je známa ako silná a nezávislá panovníčka, ktorá vládla v období, ktoré sa stalo známe ako alžbetínsky vek. Jej vláda bola obdobím rozkvetu anglickej kultúry, najmä v oblasti literatúry a divadla, a tiež posilnenia anglickej moci na mori.

Alžbeta I. sa stala kráľovnou Anglicka a Írska 17. novembra 1558 po smrti svojej nevlastnej sestry Márie I. Alžbeta bola dcérou Henricha VIII. a Anny Boleynovej a bola považovaná za nelegitímnu po anulovaní manželstva svojich rodičov. Napriek tomu ju otec pred smrťou vrátil do nástupníckej línie.

Po smrti svojho brata Eduarda VI. a krátkej vláde Jane Greyovej sa na trón dostala Mária I., ktorá bola katolíčkou a presadzovala perzekúciu protestantov. Po Máriinej smrti sa Alžbeta, ktorá bola protestantka, stala kráľovnou a zaviedla náboženskú toleranciu, čím ukončila náboženské prenasledovanie a stabilizovala krajinu.

Zlatá doba Anglicka

V zlatom veku Anglicka, keď sa more rozlievalo pod vlajkami mocných lodí a divadlá ožívali hrami, ktoré prekračovali čas, stála na čele kráľovstva žena, ktorá by sa stala legendou. Alžbeta I., dcéra kráľa Henricha VIII. a Anny Boleynovej, bola panovníčkou, ktorá svojou vôľou a odhodlaním prekonala všetky prekážky svojej doby.

Narodená do sveta plného intríg a politických hier, Alžbeta rýchlo pochopila, že jej osud nebude ľahký. Po smrti svojej matky, ktorá bola popravená na príkaz jej vlastného otca, a po rokoch neistoty, keď bola jej legitímnosť spochybňovaná, sa Alžbeta chopila príležitosti a stala sa kráľovnou v čase, keď Anglicko túžilo po stabilite.

Jej vláda bola obdobím rozkvetu - alžbetínska renesancia priniesla nové myšlienky a umenie, ktoré prekvitalo pod jej ochranou. Alžbeta bola mecenášom najväčších umelcov svojej doby, vrátane Williama Shakespeara, a jej dvor bol centrom kultúrneho života.

Ale nebolo to len umenie, čo ju zvečnilo v dejinách. Alžbeta bola stratégom a diplomatkom, ktorá dokázala udržať Anglicko mimo kontinentálnych konfliktov, zatiaľ čo jej flotila porazila španielsku Armadu a upevnila anglickú nadvládu na moriach. Jej politiky položili základy pre budúcu britskú ríšu.

Alžbeta I. bola tiež známa svojou neochvejnou vierou v seba samu a svoje rozhodnutia. Nikdy sa nevydala, čím si zachovala nezávislosť a kontrolu nad svojím kráľovstvom, a stala sa známou ako “Panenská kráľovná”. Jej meno sa stalo synonymom pre silnú a nezávislú vládu, ktorá formovala Anglicko na desaťročia dopredu.

Jej príbeh je príbehom odvahy, inteligencie a nezlomnej vôle, ktorá inšpirovala generácie a zostala v pamäti ako jedna z najvýznamnejších postáv anglickej histórie.

Vládyňa morí

Počas alžbetínskeho veku sa život líšil v závislosti od spoločenského postavenia. Šľachta mala veľkú moc a vplyv a mohla stúpať v hodnostiach tým, že poskytovala lojalitu kráľovnej. Tituly sa udeľovali tým, ktorí mali značné množstvo pôdy, a bohatí sa dostali do parlamentu.

Móda výrazne odrážala spoločenskú situáciu, pričom každá trieda mala k dispozícii vlastné farby a štýl oblečenia. Anglicko bolo v tom čase známe ako “vládca morí” vďaka svojej silnej vojenskej prítomnosti a po porážke španielskej Armady. Obdobie bolo tiež známe masovým rozvojom umenia a kultúry, najmä divadelného umenia, poézie a maliarstva.

Alžbeta I. zaviedla systém patronátu, ktorý jej umožňoval kontrolovať svojich poddaných. Tento systém fungoval veľmi dobre počas celej jej vlády. Monarchu si vybral Boh a títo mali možnosť udeliť alebo odobrať moc tým, ktorí boli nižšie. Títo boli preto Alžbete I. zaviazaní a odovzdali jej svoju lojalitu.

Život pre nižšie vrstvy bol však náročný a mnohí zažívali podobné problémy ako predtým, pokiaľ ide o chudobu a sociálne nerovnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: referaty.centrum.sk, beliana.sav.sk, www.greelane.com, encyklopedia.sme.sk foto: Daily Mail
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies