Poľsko hlási zvýšený počet mačiek nakazených vtáčou chrípkou

NETKY.SK • 17 Júl 2023, 14:15 • 2 min
Poľsko hlási zvýšený počet mačiek nakazených vtáčou chrípkou

ŽENEVA - Poľsko je prvou krajinou, ktorá hlási "vysoké počty" mačiek nakazených vtáčou chrípkou na veľkom území, uviedla v pondelok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Riziko nákazy pre ľudí však podľa nej zostáva nízke.

slovakia

left justify in out

"Zdroj nákazy mačiek vírusom (H5N1) je v súčasnosti neznámy a prebieha epizootické vyšetrovanie," uvádza sa vo vyhlásení WHO. Poľské úrady koncom júna informovali WHO o nezvyčajnom počte úmrtí mačiek. Celkovo vykonali testy odhaľujúce prítomnosť vírusu u 46 mačiek a jedného rysa karakala žijúceho v zajatí. U 29 zvierat sa potvrdila nákaza vtáčou chrípkou, v dôsledku čoho 14 zvierat utratili a ďalších 11 uhynulo. Posledné úmrtie hlásili k 30. júnu.

 

WHO uviedla, že k 12. júlu neboli hlásené príznaky ochorenia u žiadneho človeka, ktorý sa dostal do styku s infikovanými mačkami a dodala, že obdobie pozorovania nad všetkými takýmito kontaktmi bolo ukončené. Organizácia zdôraznila, že riziko nákazy ľudí po kontakte s infikovanými mačkami bolo pre populáciu v Poľsku vyhodnotené ako nízke.

 

V poslednom čase došlo k alarmujúcemu nárastu infekcií vírusom u cicavcov, píše AFP. Prípady nákazy H5N1 u ľudí sú zvyčajne dôsledkom priameho alebo nepriameho kontaktu s infikovanou živou alebo uhynutou hydinou či kontaminovaným prostredím. Európa zažíva od konca roka 2021 najhoršiu vlnu vtáčej chrípky vôbec. Závažné prepuknutia tohto ochorenia zaznamenali aj v Severnej a Južnej Amerike.

 

V dôsledku šírenia vtáčej chrípky museli byť na celom svete utratené milióny kusov hydiny, mnohé z nich nakazené obzvlášť nebezpečným podtypom H5N1, ktorý sa po prvýkrát objavil v roku 1996. Súčasné vlny šírenia vtáčej chrípky spôsobili podľa WHO v živočíšnej ríši hotovú "spúšť". Postihli nielen hydinu a divo žijúce vtáky, ale aj cicavcov, potravinársky sektor a ohrozili aj živobytie mnohých poľnohospodárov. Od roku 2020 dostala WHO 12 hlásení o prípadoch nákazy H5N1 u ľudí na celom svete. Štyri z nich boli závažné prípady, zatiaľ čo osem bolo miernych alebo asymptomatických.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
TASR/KB Netky, Foto: unsplash
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies