Ako počas vianočných sviatkov nepribrať

NETKY.SK • 27 November 2023, 12:00 • 2 min
Ako počas vianočných sviatkov nepribrať

Štatistiky sú v tomto jednoducho neúprosné – najkrajšie sviatky roka sa nám okrem všetkých tých pekných a príjemných vecí spájajú s ešte jednou charakteristikou: cez Vianoce veselo priberáme!

slovakia

left justify in out

Je to tak – kedy, ak nie počas koncoročných sviatkov si dopriať všetky tie dobroty, od chrumkavej kačice, rezňov a majonézových šalátov až po koláčiky všetky druhov, zajedané mastnými orieškami? A to už nehovoriac o farebných ligotavých salónkach a farebných postavičkách, lákavo sa hompáľajúcich z vetvičiek vianočného stromčeka.

Na Vianoce skrátka dokážeme zabudnúť na všetky dobré zvyky v stravovaní a nie je nič zvláštne, že sa po 1. januári vykotúľame späť do pracovných povinností a každodenného kolotoča aj o päť kilogramov ťažší!

Síce si sľubujeme, že v novom roku to všetko zhodíme, no častokrát sa to nepodarí a vianočné kilá zostávajú spoľahlivo tam, kde sa počas sviatkov nalepili.

A tak je z hľadiska zdravia riešenie jasné: Lepšie ako na pár dní sa utrhnúť z reťaze a potom ľutovať a nikdy už všetky tie sladkosti a oriešky nezhodiť je vstúpiť do obdobia vianočných sviatkov s preventívnym predsavzatím nepribrať!

Ako to však popri všetkých tých dobrotách zrealizovať? Iste, skutočné Vianoce bez pochutnávania si na niečom dobrom by nemali úplné čaro. No aj popri drobných zhrešeniach sa dá dodržať pár pravidiel, ktoré by vás mali ochrániť pred rapídnym nárastom vianočných kíl. Tu sú:

Zameriavajte sa na proteíny. Ak už chcete hodovať a dopriať si počas Vianoc, vrhnite sa na bielkoviny -  mäso, ryby, ale aj strukoviny či iné proteíny. Ak si doprajeme dostatok jedla s bielkovinami, obmedzuje to hlas a nebudeme mať nutkanie pojesť toľko sladkostí.

Nevynechajte ani na Vianoce zeleninu. Tanier s čímkoľvek, čo sa len dá, si dosýta doplňte čerstvou zeleninou. Aj zelenina vie byť veľmi sýta, plná živín, dokáže dokonale doplniť vyberané vianočné dobroty a aj váš žalúdok.

Pite vodu. Ešte než siahnete po každom poháriku alkoholu, ktorý vám budú na vianočných návštevách núkať, napite sa vždy dostatočného množstva perlivej vody. Zaháňa dokonale pocit smädu, ale aj hladu, zmierni účinok alkoholu (ak už si nejaký doprajete) a nepriberá sa z nej! Na rozdiel od alkoholu, ktorý nás, naopak, núka k ďalšiemu a ďalšiemu ochutnávaniu.

Čaj patrí k Vianociam. Skúste si po jedle dať šálku dobrého voňavého horúceho čaju. Okrem toho, že je príjemný a zdravý, dokáže takisto povedať vašim pocitom hladu, že stačilo.

Dostatok spánku. Výskumy potvrdzujú, že ľudia, ktorí nemajú dostatok spánku, sú náchylnejší na prejedanie sa nezdravými potravinami. Uskutočnili sa aj štúdie, v ktorých si všimli, že už po dvoch nociach sa hormóny hladu zvýšia približne o 30 percent. Keď sú ľudia nevyspatí, častejšie siahajú po šiškách a hranolčekoch a naopak, nebudú mať chuť na brokolicu.

Pred večierkom sa rozumne najedzte. Ak sa chystáte na veľkolepú párty, plnú dobrého jedla a pitia, nie je najrozumnejšie celkom sa pred ňou vyhladovať, pretože naozaj hrozí, že počas večierku „zbodnete, čo uvidíte!“. Lepšie je mierne sa najesť a prísť polosýti, aby vám oči nezjedli všetko, čo uvidíte na slávnostnom stole.

Nejedzte emócie. Ani Vianoce nie sú dobrou príležitosťou na to, aby sme podľahli emočnému jedeniu, teda aby sme zajedali nedostatok radosti, smútok, depresiu, nudu... Ak ste smutní, alebo sa nudíte, radšej zavolajte niekomu, koho potešíte dobrým slovom, vyberte sa na vianočnú prechádzku, alebo sa začítajte do dobrej knihy.

Hľadajte zdravé náhrady. Dnes už šikovné gazdinky vedia vylepšiť tradičné recepty tak, že niečo „tučnejšie“ vymenia za niečo diétnejšie, menej kalorické. Samozrejme, nehovoríme vám, aby ste vianočné jedlá pripravili o všetky výrazné chute, no kde sa dá, možno nahradiť tučnejšiu ingredienciu zdravšou.

Aj na Vianoce môžete povedať NIE! Ak je to váš dôležitý zdravotný záujem, ak je pre vás chudnutie a diéta dôležitá, alebo skrátka len nechcete pribrať, nikto vás ani na Vianoce nemôže prinútiť zjesť všetko, čo je vám núkané. Vianoce nie sú preteky v tom, kto zje viac. Jednoducho, slušne a so šarmom a úsmevom na tvári povedzte „nie, ďakujem!“ keď vášmu žalúdku už skrátka stačilo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies