Zuzana Čaputová bude mať takúto špeciálnu strechu

NETKY.SK • 15 September 2020, 11:32 • 2 min
Zuzana Čaputová bude mať takúto špeciálnu strechu

Prezidetka SR Zuzana Čaputová je známa aj tým, že sa snaží pomáhať životnému prostrediu. Spolu s poradcom plánuje toto.

slovakia

left justify in out

Bratislava - Poradca prezidentky pre životné prostredie, energetiku, zmenu klímy a podnikateľské prostredie Norbert Kurilla považuje za dôležité zavádzať zelené strechy. Tie sú totiž prospešné v zime, keď sa vďaka nim šetrí energia, ako aj v lete, keď ochladzujú. Pomáhajú aj vo vytváraní priaznivej mikroklímy.

 

Financie na zelenú strechu sú v prvom štádiu pravdepodobne vyššie, povedal poradca. A dodal, že investícia sa oplatí hlavne preto, lebo sa ušetria peniaze za vykurovanie a chladenie. Zelená strecha má aj zdravotné benefity, ktoré sa dosahujú cez priaznivú mikroklímu. "Myslím, že investícia sa oplatí v dlhodobejšom horizonte," zdôraznil Kurilla.

 

 

Má v sebe veľkú nádej, že zelené strechy sa postupne stanú dostupnejšími pre ľudí, firmy, ale aj štátne inštitúcie. Na zelenej streche nesmie chýbať dostatočná vrstva substrátu, ktorá zadržiava vodu. A vďaka tomu sa do kanalizácie dostane menej zrážkovej vody.

 

Mikroklíma je tvorená najmä rastlinami. Zelená strecha dokáže tiež odraziť slnečné lúče, respektíve ich prijať, aby neohrievali okolie. "Na betónových plochách na rôznych námestiach a rozpálených budovách, kde chýbajú zelené prvky, dochádza často k prehriatiu, ako je bežné," povedal Kurilla.

 

Na Slovensku je podľa poradcu prezidentky viac ako 5000 verejných budov a Kancelária prezidenta SR chce ísť príkladom. Zo svojej strechy chce totiž spraviť zelenú. "V správe úradu prezidenta sa nachádza niekoľko objektov a my sa budeme snažiť, v rámci klasického plánu obnovy, veľmi silno integrovať environmentálne a energetické prvky alebo kritériá," doplnil.

 

Zuzana Čaputová už do parku pri prezidentskom paláci nechala inštalovať včelí úľ, čím chcela pomôcť zachovaniu medonosného hmyzu a podporiť ich ochranu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona