Spev ako koníček, ktorý vám poskytne skvelé mentálne zdravie: Dokázalo sa, že synchronizuje tlkot srdca tých ľudí, ktorí spolu spievajú

NETKY.SK • 4 Január 2024, 19:52 • 2 min
Spev ako koníček, ktorý vám poskytne skvelé mentálne zdravie: Dokázalo sa, že synchronizuje tlkot srdca  tých ľudí, ktorí spolu spievajú

Zistili, že spev mení hormóny a neurotransmitery, ktoré zvyšujú náladu a imunitný systém. Zistili sme tiež, že spev znižuje stres, ktorý je spojený s mnohými zdravotnými problémami. Náš predchádzajúci výskum ukazuje, že počúvanie pozitívnej hudby viac ako 5 minút denne môže zlepšiť stav nálady a že zapájanie sa do hudby spievaním alebo hraním na nástroje je efektívnejšie ako samotné počúvanie.

slovakia

left justify in out

Výhody spevu sú už dávno zdokumentované – vieme, že spievať je dobré, ale čo sa vlastne deje s naším telom, keď spievame?

Terapeutický zázrak, ktorý lieči

Aby odborníci pochopili terapeutický účinok spevu a ako môžu naše hlasy pomôcť nášmu celkovému blahu, preskúmali vedecké mechanizmy, ktoré sú základom vzťahu medzi spevom a chémiou nášho tela.

Zistili, že spev mení hormóny a neurotransmitery, ktoré zvyšujú náladu a imunitný systém. Zistili sme tiež, že spev znižuje stres, ktorý je spojený s mnohými zdravotnými problémami. Náš predchádzajúci výskum ukazuje, že počúvanie pozitívnej hudby viac ako 5 minút denne môže zlepšiť stav nálady a že zapájanie sa do hudby spievaním alebo hraním na nástroje je efektívnejšie ako samotné počúvanie.

Zistili tiež, že spev môže byť dobrý pre duševnú pohodu a že prostredníctvom skupinového spevu môžeme pestovať naše duchovné zdravie a pocit spolupatričnosti. Spev tiež posilňuje imunitný systém, čo môže pomôcť znížiť frekvenciu chorôb.

Vnútorná pohoda

Výskumníci analyzovali celkovo 26 štúdií hudobných intervencií a našli jasné a kvantitatívne mierne dôkazy, že tieto boli spojené s klinicky významnými zlepšeniami duševného zdravia. Z 26 preskúmaných výskumníci zistili, že osem štúdií preukázalo, že pridanie hudobných zásahov k bežnej liečbe bolo spojené s klinicky významnými zmenami duševného zdravia v rôznych podmienkach. 

Hudobné intervencie ako počúvanie hudby, spev, muzikoterapia atď. boli porovnateľné s prínosmi nefarmaceutických intervencií a súviseli s menšími zmenami v kvalite života v oblasti fyzického zdravia.

Výskumníci zistili, že široká škála hudobných intervencií bola spojená so zmysluplným zlepšením pohody.

Každodenný playlist pre radosť

Abby Klemm, MT-BC , certifikovaná muzikoterapeutka, hovorí: "Tieto všeobecné zistenia ukazujú, že nájdenie spôsobov, ako zahrnúť hudbu do svojho každodenného života, môže byť prínosom pre vašu fyzickú a duševnú kvalitu života."

Klemm vysvetľuje:„Zvážte, ako môžete svoju preferovanú hudbu začleniť do svojej každodennej rutiny – môžete si počas dochádzania vypočuť zoznam obľúbených skladieb, aby ste sa pred prácou naladili pozitívne?“

Nekonečné benefity

Pri speve sa naučíte veľa o dýchaní. Mnohé spevácke cvičenia pre lepší dych majú blízko k cvičeniam pránajámy jogy. V tomto smere možno speváka prirovnať k nadšencovi jogy. 

Spev vám poskytne lepšie držanie tela . Samozrejme, existujú cvičenia, ktoré by sme mali robiť, aby sme zlepšili svoje držanie tela. Ale samotný hlas – keď spievate a mierite na plnší hlas – vás postrčí k lepšiemu držaniu tela a jemne rozvinie vašu chrbticu. Dobrý spevák bude mať držanie tela rovnako dobré ako tanečník! 

Ďalej musíme spomenúť sebapochopenie a sebauvedomenie. Dozviete sa veľa o svojich svaloch, nielen o veľkých skupinách, ale aj o menších, ako sú svaly čeľuste a jazyka, a naučíte sa, ako ich uvoľniť. Naučíte sa cítiť svoje telo a správne ho používať bez zbytočného napätia. 

Ak máte problém so škrípaním zubov, riešením vášho problému môžu byť hodiny spevu so systematickým uvoľňovaním čeľuste. 

Synchronizuje tlkot srdca?

Spev zlepšuje sociálne väzby a sociálnu súdržnosť.  Spev je intímna činnosť a keď sa o ňu podelíte s ostatnými, pomáha posilňovať putá. Výskum ukázal, že skupinový spev (bez ohľadu na kvalitu výsledkov) je vynikajúcim na prelomenie ľadu a dokonca sa ukázalo, že synchronizuje tlkot srdca  tých ľudí, ktorí spolu spievajú. 

Keď ľudia trpia duševnou chorobou, vytváranie a udržiavanie sociálnych väzieb je rozhodujúce v boji proti osamelosti a depresii. 

​Spoločné spievanie vytvára silný zmysel pre komunitu a sociálne začlenenie. Spievanie s ostatnými zvyšuje možnosti empatických vzťahov a vytvára pozitívnu skupinovú identitu. Sociálne začlenenie je kľúčovou súčasťou obnovy pre ľudí s potrebami duševného zdravia. 

Pocit spojenia s ostatnými nie je dôležitý len z hľadiska existencie systému sociálnej a emocionálnej podpory, kde sa cítite milovaní, vážení a oceňovaní, ale tiež podporuje zdravšie vzorce správania a má pozitívny vplyv na celkové fyzické zdravie.

Zdroje:

https://britishacademyofsoundtherapy.com/research/singing-for-health/

https://www.verywellmind.com/research-suggests-music-is-just-as-powerful-as-exercise-at-improving-mental-health-5225407

https://blog.amphy.com/what-is-singing-therapy/

https://www.singupfoundation.org/singing-health

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: henryford.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies