Obrovská kométa Bernardinelli-Bernstein smeruje k Slnku. Hrozí nám nebezpečenstvo?

NETKY.SK • 29 Jún 2021, 14:20 • 2 min
Obrovská kométa Bernardinelli-Bernstein smeruje k Slnku. Hrozí nám nebezpečenstvo?

Slnečnou sústavou sa potuluje nový návštevník. Je to obrovská kométa, ktorá pochádza z Oortovho mraku. Smeruje k Slnku.

slovakia

left justify in out

Tento mimozemský objekt bol v stredu 23. júna označený ako kométa, iba týždeň po tom, čo ho astronómovia prvýkrát spozorovali, ako malú pohyblivú bodku na archívnych snímkach z kamery, s temnou energiou, na medziamerickom observatóriu Cerro Tololo v Čile. 

 

img

 

Kométa je teraz pomenovaná, ako  kométa C / 2014 UN271 alebo Bernardinelli-Bernstein, po svojich objaviteľoch. Po postgraduálnom študentovi z Pensylvánskej univerzity Pedrovi Bernardinellim a astronómovi Garym Bernsteinovi. 

 

Prečítajte si: VIDEO: Vyriešili sme obrovskú záhadu? Vedci odôvodňujú pôvod telesa ‘Oumuamua

 

Kométa, ktorá má pôsobivú šírku približne 100 kilometrov, je 20-krát väčšia, ako vzdialenosť Zeme od Slnka. Najbližší bod smerom k Slnku na svojej obežnej dráhe dosiahne 23. januára 2031. Vtedy by mala byť tesne za obežnou dráhou Saturnu, čo je asi 10,95-násobok vzdialenosti Zemoe od Slnka.

 

img

 

„Budeme mať prakticky 20 rokov na to, aby sme to študovali,“ uviedol Peter Vereš, astronóm z Centra pre astrofyziku Harvard & Smithsonian a z Centra pre menšiu planétu, ktoré identifikuje a počíta obežné dráhy pre nové kométy, planéty a ďalšie vzdialené planéty. orgánov. Je to podľa neho vzrušujúca príležitosť, pretože kométa je pravdepodobne  takmer nedotknutý  objekt z Oortovho mraku, poľa ľadových a kamenných trosiek, ktoré pravdepodobne obklopujú  slnečnú sústavu,  ako chrumkavá škrupina. 

 

img

 

Kométy sú aktívne, pretože slnečné teplo a slnečný vietor spôsobujú uvoľňovanie plynu z povrchu. Je pravdepodobné, že povrch sa za posledných pár rokov stal aktívnejším, keď sa kométa priblížila k Slnku, uviedol Vereš, čo uľahčilo spozorovanie tejto aktivity.

 

img

 

"Pôvod kométy nie je istý, jej cesta môže byť prvým vpádom späť do slnečnej sústavy z jej pôvodného putovania," uviedol Vereš.  "Na prvý pohľad komét vyzerá ako bodka a pravdepodobne nikdy vizuálne nezmení," povedal s tým, že "citlivé prístroje na veľkých ďalekohľadoch môžu byť čoskoro schopné detekovať odchýlky vo svetle prichádzajúceho z kométy. Odchýlky môžu odhaliť molekuly vychádzajúce priamo z jej povrchu. Tieto údaje by mohli odhaliť, z čoho sa kométa skladá". Vedci zhodnotili, že nám nehrozí žiadne nebezpečenstvo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies