Odborníci majú jasno: Jedno vyfajčenie vodnej fajky je horšie ako balíček cigariet

NETKY.SK • 17 Január 2019, 22:35 • 2 min
Odborníci majú jasno: Jedno vyfajčenie vodnej fajky je horšie ako balíček cigariet

Vodná fajka alebo šíša, je zariadenie používané na fajčenie. Pravdepodobne ju vynašli Peržania a populárna je hlavne v arabských krajinách a v severnej Afrike.

slovakia

left justify in out

Funguje na princípe filtrácie a ochladzovania dymu cez vodný filter. Zdalo by sa teda, že je úplne neškodná, avšak štúdie dokazujú pravý opak.

 

Stačí jedno jediné posedenie s vodnou fajkou a je to vraj pre vaše zdravie horšie, než keby ste vyfajčili celý balíček cigariet!

Podľa odborníkov z Brighton a Sussex Medical School mávajú ľudia, ktorí s obľubou vdychujú dym z vodnej fajky, častejšie cukrovku II. typu, metabolický syndróm alebo dyslipidémiu (poruchu metabolizmu tukov).

 

Experti skúmali asi 10-tisíc ľudí v Iráne a zostavili vzorku fajčiarov, nefajčiarov, bývalých fajčiarov, fajčiarov cigariet a fajčiarov vodných fajok. Všetci účastníci štúdie odpovedali na otázky týkajúce sa ich histórie fajčenia, odborníci tak chceli zistiť, či sa u nich prejavujú kardiovaskulárne rizikové faktory alebo úzkosť či depresie.

 

img

 

Autori štúdie vo svojich záveroch uviedli, že fajčenie vodnej fajky je spojené s vyšším rizikom vzniku obezity, metabolického syndrómu, cukrovky a poruchy metabolizmu tukov. Na rozdiel od tých, ktorí fajčia "len" cigarety, majú fajčiari vodných fajok podľa štúdie tieto riziká väčšie.

 

"Hoci panuje medzi ľuďmi názor, že vodná fajka eliminuje toxicitu tabaku v porovnaní s cigaretami, zistili sme, že nežiaduce účinky fajčenia vodnej fajky sú väčšie ako u cigariet," uviedol jeden z výskumníkov.

 

Fajčenie vodnej fajky je veľmi populárna zábava na mnohých miestach sveta. Profesor Gordon Ferns z Brighton a Sussex Medical School dokonca vyhlásil: "Jedno jediné posedenie s vodnou fajkou sa rovná jednému balíčku klasických cigariet. Inhalovanej zlúčeniny môže byť ešte škodlivejšie ako tie z cigariet."

 

Čo však nie je zatiaľ odborníkom úplne jasné, je to, prečo fajčiari vodnej fajky trpia častejšie cukrovkou a obezitou. "Je možné, že toxíny v dyme stimulujú zápalovú reakciu, ktorá spôsobuje, že sa tkanivá stávajú rezistentné voči účinkom inzulínu, ktorý reguluje glukózu v krvi," uviedol Gordon Ferns.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies