Ako bezpečne jazdiť v zúžených pruhoch? NDS ponúka 8 rád

NETKY.SK • 15 Marec 2024, 11:00 • 2 min
Ako bezpečne jazdiť v zúžených pruhoch? NDS ponúka 8 rád

BRATISLAVA - V súvislosti s výstavbou rozšírenia diaľnice D1 budú niekoľko mesiacov platiť výrazné dopravné obmedzenia - zúžené jazdné pruhy a znížená maximálna rýchlosť.

slovakia

left justify in out

O tom, ako jazdiť čo najbezpečnejšie, a tak predchádzať možným kolíznym situáciám, nám poradí 8 rád, ktoré dáva do pozornosti Národná diaľničná spoločnosť. Sú to:

  1.  Ak vodič prichádza do úseku dopravných obmedzení, mal by veľmi pozorne sledovať situáciu nielen pred sebou, ale aj za svojím vozidlom.
  2. Veľmi dôležité je pozorne sledovať dočasné dopravné značenie. Značenia sú osadené v dostatočnom predstihu, po obidvoch stranách cesty a opakujú sa.
  3. Pri vstupe do úseku s obmedzením rýchlosti je potrebné rýchlosť znižovať postupne až na maximálnu povolenú. V prípade úseku diaľnice D1 je maximálna rýchlosť obmedzená na 80 km/h.
  4. Vodič by mal jazdiť v pravom (strednom) jazdnom pruhu. Ľavý jazdný pruh, takzvaný rýchly, je určený hlavne pre záchranné zložky. Prípadne slúži na predchádzanie, ak ide o vozidlo s nízkou rýchlosťou v strednom jazdnom pruhu.
  5. Pri ceste v zúžených pruhoch je dôležité byť dvojnásobne ostražitý a ohľaduplný. Zúžené jazdné pruhy môžu u niektorých vodičov spôsobovať stiesnenie a podvedomé vybočovanie.
  6. Rovnako dôležité je, aby rozostupy medzi vozidlami boli dodržiavané, odporúčaná je ,,zipsová jazda“.
  7. Pred prechodom úseku s obmedzeniami je dôležité skontrolovať, či je v nádrži dostatok paliva.
  8. Po prejdení zúženým úsekom nezrýchliť náhle, ale postupne a prispôsobiť jazdu situácii, v ktorej sa nachádzame. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: NDS, Foto: NDS
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies