Prezidentka vyzvala na pomoc ľuďom, ktorí uviazli v Afganistane

NETKY.SK • 19 August 2021, 17:56 • 2 min
Prezidentka vyzvala na pomoc ľuďom, ktorí uviazli v Afganistane

ROHOŽNÍK - Pri debate o pomoci v Afganistane by nemal byť hlavnou témou počet, myslí si prezidentka SR Zuzana Čaputová.

slovakia

left justify in out

Poukázala na potrebu solidarity a pomoci tým, ktorí boli v minulosti nápomocní slovenským občanom. Namiesto "imaginárneho čísla" treba podľa nej zisťovať napríklad to, či v krajine už nie sú slovenskí občania potrebujúci pomoc


"Je potrebné, a som veľmi rada, že sa v tejto veci angažuje aj SR, aby sme pomohli ľuďom, ktorí pomáhali nám. Sú to rôzni zamestnanci, pracovníci humanitárnych medzinárodných organizácií, ktorí v minulosti pomáhali slovenským občanom a vojakom v misiách," načrtla prezidentka. Debata o počtoch podľa nej nie je správne uchopená.

 

Situácia v Afganistane je podľa nej mimoriadne zlá. "Vládne tam chaos a potenciálne je tam aj hrozba zhoršenia situácie, pokiaľ ide o ľudské práva. Situácia je výsledkom evidentne nezvládnutého odchodu spojeneckých vojsk a v tejto súvislosti bude absolútne potrebné, aby sa zrealizovala určitá sebareflexia, pokiaľ ide o spojenecké sily, prečo nastala takáto situácia," skonštatovala.


Na Slovensko sa podarilo v uplynulých hodinách z Afganistanu dopraviť celkovo 24 ľudí. Ide o 16 občanov SR a 8 občanov Afganistanu, ktorí spolupracovali s Ozbrojenými silami SR.  

 

Prečítajte si tiež: Taliban je v pätách ľudí, ktorí spolupracovali s NATO a americkou armádou



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies