AKTUALIZÁCIA: Jeff Bezos to dokázal! Spolu s tromi ďalšími ľuďmi absolvoval úspešný let do vesmíru!

NETKY.SK • 20 Júl 2021, 15:50 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Jeff Bezos to dokázal! Spolu s tromi ďalšími ľuďmi absolvoval úspešný let do vesmíru!

Raketa New Shepard vyvinutá spoločnosťou Blue Origin miliardára Jeffa Bezosa dnes poobede nášho času úspešne odštartovala k hranici vesmíru. Dejiny sa jej podarilo prepísať za približne 11 minút. Spoznajte ľudí, ktorí tvorili výnimočnú posádku!

slovakia

left justify in out

Na palube prvého komerčného letu sa okrem Jeffa Bezosa nachádzala aj najstaršia osoba vo vesmíre, 82-ročná pilotka Wally Funková, jej úplný opak, a teda najmladší človek vo vesmíre, 18-ročný Oliver Daemon a Jeffov brat Mark. 

 

img

 

"Bolo to úžasné", vykríkol Jeff Bezos po pristátí modulu na púšti v štáte Texas. "Rozhodne to je najlepší deň v mojom živote," dodal. 

 

 

Jeff Bezos však nebol prvým miliardárom, ktorému sa podarilo absolvovať let do vesmíru. Pred deviatimi dňami sa zlatými písmenami zapísal do histórie Richard Branson, zakladateľ spoločnosti Virgin. 

 

VIDEO: Miliardár Richard Branson predbehol Jeffa Bezosa a dostal sa do vesmíru

 

Kto je Jeff Bezos? 

V súčasnej dobe je to najbohatší muž sveta. No ako sa k takémuto "titulu" dopracoval? V roku 1994 začal Jeff Bezos podnikať v e-shope, keď založil spoločnosť, ktorá je už dnes známa po celom svete. Amazon však vtedy ešte fungoval len z jeho garáže v Seatlli. V súčasnej dobe však už spoločnosť neriadi. Z funkcie generálneho manažéra odstúpil len začiatkom tohto mesiaca.

 

img

 

Aj keď sa počas pandémie spoločnosti darilo, dostala sa do sporu s americkou vládou a širokou verejnosťou. 

 

V osobnom živote sa mu v poslednej dobe tiež veľmi nedarí. Po 25 rokoch manželstva sa pred dvomi rokmi rozviedol s manželkou MacKenzie. Prepísal na ňu aj 4% akcií Amazonu. Bola to presná štvrtina, keďže sám dovtedy vlastnil 16 %. 

 

img

 

Jeff Bezos vlastní okrem spoločnosti Blue Origin, ktorá vyvíja komerčné lety do vesmíru, aj známy americký denník The Washington Post.  

 

Wally Funková (najstarší človek vo vesmíre)

Americká pilotka si musela na splnenie svojho sna počkať 60 rokov. Prečo jej to trvalo tak dlho? Wally bola ešte pri zrode amerického vesmírneho programu. Ako 22-ročná, najmladšia účastníčka, sa zapojila do súkromne financovaného projektu Lovelace, pretože v tej dobe NASA posielala do vesmíru len mužov, celá spoločnosť sa riadila touto filozofiou.

 

img

 

Randy Lovelace bol lekár, ktorý preferoval teóriu, že ženské proporcie na rozdiel od mužských (nižšia váha, menší vzrast) by v uzavretých lodiach spotrebovali menej jedla a kyslíka počas letu. 

 

Aj keď bol po čase projekt Lovelace v úzkom spojení s NASA, spoločnosť v Houstone naďalej preferovala len mužské posádky. 

 

Funk mala od malička rada lietanie. Pilotný preukaz si spravila ešte pred dovŕšením 20 rokov. Cestu do vesmíru jej však prekazilo aj nedosiahnuté vzdelanie. Keď už NASA začala konečne obsadzovať v posádkach aj ženy, požadovala od svojich pilotiek titul inžinier. Ten ale Wally nemala. 

 

img

 

S lietaním neprestala, avšak všetky jej lety sa odohrávali len v atmosfére. Po čase sa dokonca, ako prvá žena v dejinách, stala bezpečnostným inšpektorom Federálneho úradu pre letectvo.

 

Funková sa do vesmíru napokon dostala vo veku 81 rokov, keď si ju do posádky pre dnešný let vybral práve Jeff Bezos.  

 

Oliver Daemon (najmladší človek vo vesmíre)

Tento 18-ročný mladík do poslednej chvíle netušil, že sa stane členom historicky prvej posádky Blue Origin.  Obsadil totiž posledné voľné miesto, za ktoré však najprv ponúkol anonym 28 miliónov dolárov. Avšak neskôr z aukcie vycúval kvôli miernym sporom pri plánovaní letu.

 

img

 

Daemon sa stal prvým človekom, ktorý cez spoločnosť Blue Origin odletel do vesmíru ako ten, ktorý si za miesto zaplatil. Presnejšie jeho otec Joes, majiteľ spoločnosti Somerset Capital Partners Value Fund, ktorá sa zaoberá predajom nehnuteľností. Joes Daemon bude členom druhej posádky, ktorá poletí do vesmiru. 

 

Mark Bezos  

Posledným členom dnešnej posádky bol brat majiteľa celej spoločnosti. Mark sa najprv presadil vo svete marketingu a reklamy. Pracoval v niekoľkých veľkých firmách, napríklad  v Saatchi & Saatchi, kým nezačal s   vlastným podnikaním. Pôsobil ako generálny riaditeľ Bezos-Nathanson, ktorá pomáhala rozbehnúť rôzne startupy. 

 

img

 

V súčasnosti je vedúci marketingovej stratégie v spoločnosti Venly, ktorú sám založil. Pomáha rôznym firmám   v oblasti sociálnych médií. V marketingovej komunikácii pomáhal aj spoločnosti Blue Origin. 

 

Okrem toho je členom správnej rady Nadácie Bezos Family Foundation, charitatívnej organizácie založenej ním a Jeffovými rodičmi, Jackie a Miguelom "Mikeom" Bezosovými.

 

Zaujímavosťou je, že od roku 2005 pôsobí aj ako dobrovoľný hasič v hasičskom zbore v Scarsdale v New Yorku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona