Putin je za odstránenie prekážok vo svetovom obchode

NETKY.SK • 22 September 2020, 20:51 • 2 min
Putin je za odstránenie prekážok vo svetovom obchode

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin považuje za prioritu predĺženie platnosti zmluvy o obmedzení strategických útočných zbraní medzi Ruskom a USA, ktorej platnosť sa končí vo februári 2021.

slovakia

left justify in out

Rusi sú zdržanliví

Vo svojom dnešnom vystúpení na 75. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN Putin tiež vyhlásil, že Rusko počíta so vzájomnou zdržanlivosťou pri rozmiestňovaní nových raketových systémov.

 

USA na návrh nereagovalo

Putin podľa agentúry Interfax pripomenul, že Rusko vlani navrhlo moratórium na rozmiestnenie pozemných rakiet stredného a krátkeho doletu v Európe a ďalších regiónoch sveta, pokiaľ sa týchto krokov zdržia aj USA. Dodal, že Spojené štáty a ich spojenci na tento návrh Ruska nijako nereagovali.

 

img

 

V mene Ruska Putin okrem toho navrhol, aby mocnosti uzavreli dohodu zakazujúcu rozmiestňovanie zbraní vo vesmíre alebo použitie sily proti vesmírnym objektom. Ruský prezident prišiel i s iniciatívou, aby sa na pôde OSN diskutovalo o problémoch počítačovej bezpečnosti.

 

Avizoval tiež, že Rusko vyvinie maximálne úsilie na podporu mierového, politicko-diplomatického urovnania regionálnych kríz a konfliktov a zabezpečenia strategickej stability.

 

Ruská vakcína aj pre OSN

Putin sa vo svojom príspevku venoval aj pandémii koronavírusu SARS-CoV-2. Uviedol, že Rusko je pripravené poskytnúť svoju vakcínu na očkovanie personálu OSN. Moskva už podľa neho dostáva žiadosti na poskytnutie svojej vakcíny pre zamestnancov OSN. Ruská federácia podľa Putina navrhuje usporiadať medzinárodnú on-line konferenciu na vysokej úrovni o spolupráci pri vývoji vakcíny proti koronavírusu nového typu. 

 

img

 

Naštartovať ekonomiku spoločne

Putin taktiež uviedol, že pandémia má dôsledky pre ekonomiku jednotlivých štátov, ktoré ešte nie sú vyčíslené. "Už teraz je však zrejmé, že obnovenie globálnej ekonomiky bude trvať dlho, veľmi dlho," vyhlásil ruský prezident.

 

Podľa jeho názoru už vyskúšané protikrízové opatrenia "nemusia vždy fungovať, takže budú potrebné nové, neštandardné riešenia. Môžeme ich vypracovať iba spoločne," zdôraznil Putin a podľa Interfaxu poznamenal, že obnove globálneho rastu ekonomiky by mohlo pomôcť "odstránenie prekážok a obmedzenie nelegitímnych sankcií vo svetovom obchode".

 

img

 

OSN by sa mala neustále vyvíjať 

Konštatoval, že Organizácia Spojených národov úspešne zvláda svoje úlohy, musí sa však neustále prispôsobovať novým reáliám našej doby. OSN ako "každá medzinárodná organizácia alebo regionálna štruktúra by nemala kostnatieť, ale mala by vo svojom vývoji odrážať dynamiku 21. storočia," povedal šéf Kremľa.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona