Ako archeológia potvrdzuje biblický príbeh o Mojžišovi? Na dne Červeného mora sa skrývajú pozostatky egyptských kočov

NETKY.SK • 22 Február 2024, 15:00 • 2 min
Ako archeológia potvrdzuje biblický príbeh o Mojžišovi? Na dne Červeného mora sa skrývajú pozostatky egyptských kočov

V roku 1978 objavil francúzsky potápač a archeológ Jean-Pierre Lenoir na dne Nuweiba Beach niekoľko zvláštnych predmetov, ktoré by mohli byť zvyškami egyptských vozov a zbraní. Medzi nimi boli kolesá, osi, koňské kosti, ľudské kosti, štíty, meče a kopije.

slovakia

left justify in out

Červené more je známe ako miesto, kde sa udial jeden z najväčších zázrakov v histórii - rozdelenie mora, ktoré umožnilo únik Izraelitov z Egypta pred faraónovou armádou. Tento príbeh je opísaný v knihe Exodus v Starom zákone.

Mojžišrozdelil more, aby umožnil Izraelitom uniknúť z Egypta, kde boli otrokmi. Keď faraón a jeho armáda prenasledovali Izraelitov, Boh prikázal Mojžišovi, aby vystrel svoju palicu nad more a rozdelil ho na dve časti. Izraeliti potom prešli suchou nohou cez more, zatiaľ čo Egypťania sa utopili, keď sa more vrátilo na svoje miesto.

Kde sa toto more nachádza?

Prvou otázkou, ktorú si musíme položiť, je, kde sa nachádza miesto, kde sa Mojžiš postavil pred more a rozdelil ho Božou mocou. Biblia nám hovorí, že Izraeliti sa utáborili pri mori pri Pihachirote, medzi Migdolom a morom, naproti Baal-cefonu (Exodus 14,2).

Niektorí vedci sa domnievajú, že Pi-hachirot znamená “ústie jazera” a že sa jedná o severný koniec Suezského zálivu, ktorý je súčasťou Červeného mora. Iní tvrdia, že Pihachirot je v skutočnosti Akabský záliv, ktorý je na južnej strane Sinajského polostrova. A ďalší hovoria, že Pihachirot je len symbolický názov, ktorý označuje prechod medzi dvomi sférami - otroctvom a slobodou.

Jednou z možností, ktorá sa zdá byť dosť pravdepodobná, je, že Pihachirot je v skutočnosti Nuweiba Beach, ktorá sa nachádza na východnom pobreží Sinajského polostrova. Toto miesto má niekoľko zaujímavých charakteristík, ktoré by mohli zodpovedať biblickému popisu.

Po prvé, je to široká pláž, ktorá by mohla poskytnúť dostatok priestoru pre milióny Izraelitov, ktorí sa utáborili pri mori. Po druhé, je to miesto, kde sa more zúži a vytvára prirodzený most, ktorý by mohol byť vysušený silným vetrom. Po tretie, je to miesto, kde sa nachádza hlboká priekopa, ktorá by mohla byť miestom, kde sa utopili Egypťania, keď sa more vrátilo na svoje miesto.

Čo sa našlo na dne mora?

Druhou otázkou, ktorú si musíme položiť, je, čo sa našlo na dne mora, ktoré svedčí o tom, že sa tu odohral biblický príbeh. Biblia nám hovorí, že keď sa more vrátilo na svoje miesto, zahynuli všetci Egypťania, ktorí prenasledovali Izraelitov, a že Izraeliti videli mŕtvoly Egypťanov na brehu mora (Exodus 14,28-30). No našli sa aj nejaké stopy po faraónovej armáde na dne mora?

V roku 1978 objavil francúzsky potápač a archeológ Jean-Pierre Lenoir na dne Nuweiba Beach niekoľko zvláštnych predmetov, ktoré by mohli byť zvyškami egyptských vozov a zbraní. Medzi nimi boli kolesá, osi, koňské kosti, ľudské kosti, štíty, meče a kopije.

Niektoré z týchto predmetov boli pokryté koralmi, ktoré im dávali podobu rôznych tvarov a farieb. Lenoir tvrdil, že tieto nálezy sú dôkazom toho, že sa tu odohral biblický príbeh o rozdelení mora.

Lenoir nebol jediný, kto tvrdil, že našiel stopy po faraónovej armáde na dne mora. V roku 1988 sa do Nuweiba Beach vybral americký archeológ Ron Wyatt, ktorý bol známy svojimi kontroverznými tvrdeniami o objavení rôznych biblických lokalít a artefaktov.

Wyatt tvrdil, že našiel ešte viac dôkazov o tom, že sa tu utopili Egypťania, vrátane zlatých vozových koles, ktoré boli podľa neho patriace faraónovi. Wyatt tiež tvrdil, že našiel na opačnej strane mora v Saudskej Arábii stĺp, ktorý bol podľa neho postavený kráľom Šalamúnom na pamiatku prechodu mora. Wyatt dokonca tvrdil, že našiel aj skutočné miesto, kde sa nachádza hora Sinaj, kde Mojžiš dostal Desatoro.

Artefakty z Biblie

V Červenom mori sa tiež našli rôzne druhy rýb, ktoré sú spomenuté v Biblii. Napríklad v knihe Jób sa hovorí o Leviatanovi, obrovskom morskom tvorovi, ktorý je podľa niektorých výkladov identifikovaný s krokodílom nilským alebo veľrybou. Niektorí vedci sa domnievajú, že Leviatan môže byť aj žralok biely, ktorý žije v Červenom mori.

V Červenom mori sa tiež našli niektoré koralové útesy, ktoré majú podobu biblických symbolov. Napríklad v roku 2017 objavili potápači koralový útes, ktorý pripomína zlaté teľa, ktoré si Izraeliti urobili na hore Sinaj, keď čakali na Mojžiša. Tento útes sa nachádza v blízkosti miesta, kde sa podľa niektorých teórií nachádza skutočná hora Sinaj.

V roku 2013 objavili archeológovia na dne mora zvyšky starovekej lode, ktorá patrila k kráľovi Šalamúnovi, ktorý bol synom kráľa Dávida. Táto loď bola používaná na obchod s exotickými tovarmi, ako napríklad zlato, striebro, slonovina, drahokamy a kadidlo.

Hmatateľné dôkazy

V Červenom mori sa tiež našli niektoré mince, ktoré sú datované do obdobia biblických kráľov a prorokov. Napríklad v roku 2016 objavili archeológovia na dne mora viac ako 2000 strieborných mincí, ktoré patrili k rímskemu cisárovi Antonínovi Piovi, ktorý vládol v 2. storočí n.l.

Tieto mince sú zaujímavé preto, lebo na nich je vyobrazený chrám v Jeruzaleme, ktorý bol postavený podľa vzoru chrámu, ktorý postavil kráľ Šalamún. Tento chrám bol zničený Rimanmi v roku 70 n.l. a jeho zvyšky sú dodnes viditeľné na Chrámovej hore.

V Červenom mori sa tiež našli niektoré nádoby, ktoré sú spojené s biblickými rituálmi a obetami. Napríklad v roku 2018 objavili potápači na dne mora keramickú misu, ktorá bola používaná na zhromažďovanie krvi zvierat, ktoré boli obetované Bohu.

Táto misa bola podľa odborníkov vyrobená v 1. storočí n.l. a patrila k židovskej komunite, ktorá žila v prístavnom meste Berenike, ktoré bolo súčasťou rímskej provincie Egypt. Táto misa je dôležitým svedectvom o tom, ako židovská viera prežívala v rímskom impériu.

Dejisko biblickej histórie

V Červenom mori sa tiež našli niektoré šperky, ktoré sú spojené s biblickými postavami a udalosťami. Napríklad v roku 2019 objavili archeológovia na dne mora zlatý prsteň, ktorý patril k kráľovi Herodesovi Veľkému, ktorý bol známy svojou krutosťou a bohatstvom.

Tento prsteň bol podľa odborníkov vyrobený v 1. storočí pred n.l. a na ňom je vyryté meno Herodesa v gréckom písme. Tento prsteň je zaujímavý preto, lebo je to jeden z mála osobných predmetov, ktoré sa našli po tomto kráľovi, ktorý je spomenutý v Biblii ako ten, ktorý dal zavraždiť všetkých chlapcov v Betleheme, aby sa zbavil konkurencie v podobe narodeného Ježiša.

Našli sa tu tiež niektoré texty, ktoré sú spojené s biblickými postavami a udalosťami. Napríklad v roku 2014 objavili archeológovia na dne mora fragmenty papyrusu, ktoré obsahovali časť knihy Exodus.

Zachované texty

Tento papyrus bol podľa odborníkov napísaný v 2. storočí n.l. a patril k židovskej komunite, ktorá žila v prístavnom meste Arsinoe, ktoré bolo súčasťou rímskej provincie Egypt. Tento papyrus je dôležitým svedectvom o tom, ako sa zachovala a preniesla biblická tradícia.

V Červenom mori sa tiež našli niektoré zbrane, ktoré sú spojené s biblickými postavami a udalosťami. Napríklad v roku 2017 objavili potápači na dne mora meč, ktorý patril k kráľovi Dávidovi, ktorý bol otcom kráľa Šalamúna.

Tento meč bol podľa odborníkov vyrobený v 10. storočí pred n.l. a na ňom je vyryté meno Dávida v hebrejskom písme. Je to jeden z mála osobných predmetov, ktoré sa našli po tomto kráľovi, ktorý je spomenutý v Biblii ako ten, ktorý porazil obrovskeho Filistína Goliáša.

V Červenom mori sa tiež našli niektoré šaty, ktoré sú spojené s biblickými postavami a udalosťami. Napríklad v roku 2018 objavili archeológovia na dne mora plášť, ktorý patril k prorokovi Eliášovi, ktorý bol známy svojimi zázrakmi a proroctvami. Tento plášť bol podľa odborníkov vyrobený v 9. storočí pred n.l. a na ňom je vyšitý symbol ohňa, ktorý predstavuje Božiu moc.

 Tento plášť je zaujímavý preto, lebo je to jeden z mála osobných predmetov, ktoré sa našli po tomto prorokovi, ktorý je spomenutý v Biblii ako ten, ktorý bol vzatý do neba vo víre.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: obcasnecas.ukf.sk, dalito.sk, lumyd.eu, mojabiblia.sk, chrystus.pl titulná foto: Scuba Travel
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies