Najväčšie svetové ropné spoločnosti dosiahli od invázie na Ukrajinu zisk 281 miliárd dolárov

NETKY.SK • 19 Február 2024, 18:10 • 2 min
Najväčšie svetové ropné spoločnosti dosiahli od invázie na Ukrajinu zisk 281 miliárd dolárov

Päť najväčších svetových ropných spoločností kótovaných na burze dosiahlo zisky viac ako štvrť bilióna dolárov, odkedy ruská invázia na Ukrajinu viedla k dramatickému zvýšeniu cien energií a účtov za domácnosti.

slovakia

left justify in out

„Supermajoritná skupina“BP, Shell, Chevron, ExxonMobil a TotalEnergies – zarobili od začiatku vojny vo februári 2022 podľa Global Witness 281 miliárd dolárov.

Dvojica BP a Shell so sídlom v Spojenom kráľovstve zarobila od začiatku konfliktu spolu zisk 94,2 miliardy dolárov. Global Witness odhaduje, že to stačí na pokrytie všetkých britských účtov za elektrinu počas 17 po sebe nasledujúcich mesiacov.

Shell, ktorý zarobil od druhého štvrťroka 2022 zisk 58,9 miliardy dolárov, je tiež v procese odstránenia až 330 pozícií zo svojej jednotky nízkouhlíkových riešení v rámci obnoveného zamerania na vysoko ziskové ropné projekty v tomto roku.

Spoločnosť BP, ktorá minulý rok tiež pristúpila k obmedzeniu svojich klimatických cieľov, zarobila od začiatku konfliktu zisk 35 miliárd dolárov .

Európske a americké veľké spoločnosti – Chevron, ExxonMobil a TotalEnergies – dosiahli spoločné zisky viac ako 187 miliárd USD.

„Ruská invázia na Ukrajinu bola zničujúca pre milióny ľudí, od obyčajných Ukrajincov žijúcich v tieni vojny až po domácnosti v celej Európe, ktoré sa snažia vykurovať svoje domovy,“ povedal Patrick Galey, hlavný vyšetrovateľ pre fosílne palivá z Global Witness. "Táto analýza ukazuje, že bez ohľadu na to, čo sa deje v prvej línii, hlavnými víťazmi vojny na Ukrajine sú veľké spoločnosti s fosílnymi palivami," dodal Galey.

Zisky medzinárodných lodných spoločností a dodávateľov potravín za posledné dva roky tiež prudko vzrástli, čo viedlo niektorých ekonómov k tomu, aby počas núdzovej situácie požadovali cielené cenové kontroly.

Spoločnosť Shell urobila minulý rok v lete obrat na spiatočke, keď sa zaviazala každoročne znižovať produkciu ropy počas zvyšku dekády v rámci strategického posunu zameraného na fosílne palivá a „odmeňovanie našich akcionárov dnes a ďaleko v budúcnosti“.

Predpokladá sa, že päť veľkých veľkých spoločností odmení investorov rekordnými výplatami viac ako 100 miliárd USD v roku 2023, keď budú v najbližších týždňoch zverejnené údaje za celý finančný rok, a to napriek rastúcemu pobúreniu verejnosti a kritike stroja na zisk z fosílnych palív.

Inštitút pre energetickú ekonomiku a finančnú analýzu (IEEFA) uviedol, že spoločnosti budú tento rok pravdepodobne platiť akcionárom ešte viac, a to aj napriek slabším cenám na trhu komodít, ktoré vedú k nižším ziskom.

Veľké ropné spoločnosti obohatili akcionárov o výplaty dividend a spätné odkúpenie akcií v hodnote 104 miliárd dolárov v roku 2022, podľa IEEFA.

„Teraz míňajú svoje zisky na dary pre investorov a čoraz väčšiu produkciu ropy a zemného plynu, ktorú Európa ani nepotrebuje a klíma ich nemôže prijať,“ povedal Galey. "Toto je ďalší spôsob, akým priemysel fosílnych palív zlyháva voči spotrebiteľom a planéte," dodal.

Analýza ukázala, že extrémne počasie, ako sú vlny horúčav v Európe a USA, by bolo prakticky nemožné bez globálneho otepľovania spôsobeného človekom.

Isabella Weber, ekonómka z University of Massachusetts, Amherst, zmapovala rastúce zisky korporácií v potravinárskom, lodnom a ropnom a plynárenskom sektore.

Poslancom Európskeho parlamentu začiatkom tohto mesiaca povedala, že sú potrebné cielené cenové kontroly, aby sa zabránilo firmám využívať krízu na zvyšovanie ziskových marží a dividend akcionárov na úkor zákazníkov.

„Energetická kríza bola pre väčšinu Európanov najhorším obdobím, no pre energetické spoločnosti tým najlepším. Keď núdzové situácie znamenajú rekordné zisky v dôležitých sektoroch, verejné a firemné záujmy nie sú zosúladené. Potrebujeme novú príručku núdzovej ekonomiky," hovorí Isabella Weber. „To vyvoláva otázku, či môžeme zveriť systémovo významné sektory čisto len týmto súkromným korporáciám, ktoré sa naučili, že... v najhoršom šoku, ktorý Európa v nedávnej histórii zažila, zožali najväčšie zisky v celej svojej histórii," dodala Weber.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian / Mark Sweney, Foto: Reuters / Jim Tanner
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies