Taipei 101 - mrakodrap, ktorý odolal zemetraseniu s magnitúdou 7,4. Ako je to možné?

NETKY.SK • 23 Apríl 2024, 21:00 • 2 min
Taipei 101 - mrakodrap, ktorý odolal zemetraseniu s magnitúdou 7,4. Ako je to možné?

Smrteľné zemetrasenie s magnitúdou 7,4, ktoré v stredu 17. apríla zasiahlo Taiwan a zanechalo po sebe najmenej 9 mŕtvych, podľa najnovších odhadov ostrovnej Národnej požiarnej agentúry (NFA) poškodilo aj 770 budov. Jedna budova však vyviazla bez poškodenia

slovakia

left justify in out

V hlavnom meste Taipei, vzdialenom len 80 kilometrov od epicentra, sa počas najsilnejšieho zemetrasenia na Taiwane za posledných 25 rokov prudko otriasali budovy. Triumfom moderného inžinierstva je však to, že stúpajúca budova Taipei 101, kedysi najvyšší mrakodrap na svete, vyviazla z poslednej seizmickej udalosti na ostrove bez poškodenia.

Základom odolnosti Taipei 101 proti zemetraseniu je vyladený masový tlmič, masívna 660-tonová zlatá oceľová guľa zavesená vo vnútri veže. Toto kyvadlu podobné zariadenie je navrhnuté tak, aby pôsobilo proti kývaniu budovy počas seizmickej aktivity, absorbovalo kinetickú energiu a znížilo pohyb až o 40 %.

Zlatá oceľová guľa zavesená na 92 hrubých lanách medzi 87. a 92. poschodím sa môže pohybovať približne 5 metrov v ľubovoľnom smere. V dôsledku toho pôsobí ako kyvadlo, ktoré slúži proti kývavým pohybom (alebo ich "tlmí").

Napriek tomu, že Taipei 101 bola kedysi najvyššou budovou na svete, naďalej zostáva charakteristickým mrakodrapom na Taiwane a symbolizuje architektonické inovácie a bezpečnosť v oblastiach ohrozených zemetrasením. Jeho schopnosť odolať nedávnemu zemetraseniu dokazuje účinnosť pokročilého inžinierstva pri zabezpečovaní stavieb proti prírodným katastrofám.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: CNN, The Economic Times, Foto: KabirK/Shutterstock.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies