Aké jedlá nájdete na vianočnom stole v iných krajinách sveta?

NETKY.SK • 18 December 2023, 18:00 • 2 min
Aké jedlá nájdete na vianočnom stole v iných krajinách sveta?

U nás je to jednoznačné – 24. decembra dominuje v slovenských rodinách jednoznačne kapustnica a kapor so šalátom. Poďte sa s nami pozrieť, na akých jedlách si pochutnávajú na Vianoce inde vo svete.

slovakia

left justify in out

Slede, rebierka, ryžové koláčiky, guláš so škoricou... to všetko nájdete ako hlavné jedlo na Vianoce v iných kultúrach s inými vianočnými zvyklosťami. Čo je tou tradičnou večerou 24. decembra napríklad v Poľsku, Južnej Afrike, na Sicílii, Dánsku, či na Filipínach? Nechajte sa inšpirovať rôznymi chuťami, ktoré prevládajú na štedrý deň vo svete...

Poľsko – dvanásť chodov a repová polievka

Poľská vianočná večera je naozaj štedrá. Podľa tradícií by sa mala začať, keď sa na nočnej oblohe objaví prvá hviezda a obsahuje dvanásť chodov, podľa dvanástich apoštolov i dvanástich mesiacov v roku. Tradične zahŕňa kapra, plnené pirohy, rôzne ovocné a makové dezerty, no spravidla sa vo väčšine rodín začína barszczom – polievkou z červenej repy. Pripravuje sa tak, že surová repa sa uvarí v zeleninovom vývare s octom a trochou cesnaku tak, aby vznikol jasne sfarbený vývar. Tradične sa podáva s malými knedličkami plnenými hubami, ktoré sa nazývajú uszka (malé uši).

Dánsko – sleď na všetky spôsoby

Či už nakladaný, údený alebo vyprážaný, sleď je v Dánsku na jedálnom lístku 365 dní v roku. Nie je tomu inak ani na Vianoce, no vtedy si to žiada špeciálnu sviatočnú prípravu. Sleď - "julesild" sa podáva ako predjedlo počas tzv. "julefrokost" - vianočných obedov, ktoré si počas decembra vychutnávajú spolu priatelia, rodina či kolegovia. Je nakladaný a korenený škoricou, klinčekmi a santalovým drevom. Najlepšie sa konzumuje s kúskom rugbrødu - dánskym ražným chlebom a inými údeninami. Dáni jedia sviatočného sleďa aj na Nový rok, aby im priniesol zdravie po celý nasledujúci rok.

Španielsko - sopa de galets

V španielskom regióne Katalánsko sa vianočný obed začína sopa de galets - mäsovou polievkou s veľkými cestovinami. Toto výrazné jedlo sa pripravuje s veľkou láskou a trpezlivosťou: vývar zo zmesi hovädzích a šunkových kostí, kuracích pŕs, bravčových klusov a zeleniny sa musí variť na miernom ohni niekoľko hodín. Potom sa čerstvo pomleté hovädzie a bravčové mäso rozvaľká na kúsky a vhodí do vývaru spolu s neodmysliteľnými galets - obľúbenými katalánskymi obrovskými cestovinovými mušľami.

Filipíny – ryžovo-kokosový koláč po omši

Bibingka sa na ďalekých Filipínach so silnou kresťanskou tradíciou jedáva po sviatočnej omši (Misa de Gallo) na Štedrý deň. Je to obľúbený tradičný koláč z ryžovej múky s kokosovým mliekom, maslom a vajcami. Najluxusnejšie verzie sú doplnené aj roztaveným syrom, slaným kačacím vajcom a štedrou posýpkou strúhaného kokosu. Tradične sa bibingka pripravuje na horúcom uhlí v hlinenom hrnci vystlanom banánovými listami, no tento slaný a sladký koláč môžete ľahko pripraviť aj v obyčajnej rúre vo forme na koláč.

Sicília – kráľovstvo sladkostí

Sicílčania vedia o dezertoch svoje (vďačíme im napríklad za cannoli či originálnu pistáciovú zmrzlinu). Aj zvyšok Talianska uznáva, že práve Sicília je kráľovstvom tých najlepších sladkostí. Zatiaľ čo väčšina Talianska si na Štedrý deň dopraje obed s panettone (niečo ako naša bábovka), plneným čokoládou alebo hrozienkami, Sicília sa venuje príprave buccellata - kruhového koláča so sušenými figami, mandľami a píniovými orieškami. Za svoju charakteristickú chuť vďačí marsale - silnému alkoholizovanému vínu, pochádzajúcemu zo sicílskeho mesta Marsala, ktoré sa pridáva do cesta pred pečením v rúre.

Fínsko – zeleninový koláč

Fínsko si na Štedrý deň vychutnáva slávnostné jedlo, kde hlavnú úlohu zohráva pečená šunka, údené ryby a šalát z nakladanej červenej repy. Rovnako dôležité sú aj zeleninové nákypy, ktoré sa podávajú k mäsu, ako napríklad lanttulaatikko – zeleninový koláč z repy a ďalšej zeleniny – mrkvy, či strukovín. Repa sa najprv uvarí a roztlačí, potom sa pred pečením pridá smotana, strúhanka, muškátový oriešok, niekde sa na záver pridá aj trochu rumu, či inej liehoviny. Ak chcete dosiahnuť zlatistý a chrumkavý povrch, nechajte si pred dopečením trochu maslovej strúhanky na posypanie.

India, Goa – guláš so škoricou a papričkami

Západný indický štát Goa bol štyri storočia portugalskou kolóniou a tak, pochopiteľne, Vianoce sú tu do veľkej miery ovplyvnené portugalskými tradíciami. Okrem spievania kolied a betlehemov v životnej veľkosti je dôležitou súčasťou osláv Štedrého večera v Goa aj sorpotel - výborný korenistý guláš. Toto jedlo pozostáva z bravčového mäsa (vrátane pečene a srdca), ktoré sa pomaly varí v škorici, rasci a kašmírskych chilli papričkách. Sana - ryžové koláčiky napustené kokosovým likérom, sú dokonalou prílohou.

Nórsko – údené rebrá a feniklová pálenka

Na západnom pobreží Nórska sa 24. decembra ulice zaplnia vôňou údeného mäsa z jahňacích rebier pečených na dreve. Pinnekjøtt sa najprv suší, alebo údi a potom sa pomaly varí na brezovom dreve, kým mäso nie je šťavnaté a mäkké. Najtradičnejšou prílohou je mrkvová kaša a sladký brusnicový džem. Zvyčajne sa odporúča aj akevitt – pohárik škandinávskej pálenky s feniklom, rascou a badyánom.

Nemecko – historická štóla
Stollen, alebo štóla je tradičný nemecký ovocný koláč plný sušeného ovocia a marcipánu. Tento bohatý koláč, poliaty sladkou polevou, sa v Nemecku zvyčajne konzumuje počas celého vianočného obdobia, ktoré sa nazýva "Weihnachtsstollen" alebo "Christstollen". Štóly sú tradíciou, ktorá pochádza už z 15. storočia, keď si rodiny medzi sebou na Vianoce navzájom darovali tieto sladké dobroty.

Mexiko – vianočný punč bez alkoholu

Ak ani počas Vianociam neholdujete alkoholu, mexický ponche navideño môže byť pre vás skvelou alternatívou vianočného punču bez alkoholu. Tento slávnostný nápoj, ktorý sa vyrába varením ovocia, ako sú guava či jablká so surovou trstinovou cukrovou šťavou, škoricou a ibištekom, sa tradične podáva pred Štedrým dňom počas Las Posadas - týždenných osláv, ktoré pripomínajú cestu Jozefa a Márie z Nazaretu do Betlehema. Ak predsa len chcete ponche con piquete - "punč so žihadlom", pridajte kvapku tequily alebo brandy.

Island – jahňacie s chlebom

Na Islande je hlavným jedlom, ktorému sa hovorí "yule meal", tradične jahňacie stehno, ktoré  na Štedrý deň tróni uprostred stola. Ďalšou špecialitou je špeciálny sviatočný chlieb, ktorý sa vyrába z tenkých plátov cesta. Vyskúšajte naše pečené jahňacie stehno s plnkou z datlí a byliniek.

Južná Afrika – puding s brandy

Malva puding - piškótový koláč s marhuľovým džemom, je jedným z najobľúbenejších dezertov v Južnej Afrike. Počas roka je vyhradený na špeciálne príležitosti, ale na Vianoce sa doň pridáva brandy alebo juhoafrický krémový likér z ovocia marula. Ešte horúci koláč sa štedro poleje sladkou maslovo-smotanovou omáčkou, ktorá dodá zlatistému piškótovému dezertu karamelizovanú pudingovú konzistenciu.

   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies