Trať Michaľany – Humenné oslavuje 150. výročie prevádzky. Podľa slov štátneho tajomníka sa čoskoro pristúpi k elektrifikácii

NETKY.SK • 18 Október 2021, 11:29 • 2 min
Trať Michaľany – Humenné oslavuje 150. výročie prevádzky. Podľa slov štátneho tajomníka sa čoskoro pristúpi k elektrifikácii

Železničná trať Michaľany - Humenné počas víkendu oslávila 150. výročie prevádzky.

slovakia

left justify in out


Veľmi zaujímavou atrakciou podujatia boli jazdy na vlakoch, ktoré ťahali historické  parné rušne. Podujatie malo upriamiť pozornosť na pripravovanú elektrifikáciu železničného úseku.

 

img


"Elektrické vedenie privedieme aj do Humeného, čo prinesie modernizáciu nástupíšť a jednotlivých zastávok, a dúfame, že sa nám podarí zrekonštruovať aj stanicu, ktorá je vstupnou bránou," povedal Kmeť vo svojom slávnostnom príhovore.

 

img


S odchodom o 8.30 h vypravili zo stanice v Michaľanoch slávnostný parný vlak ťahaný historickým parným rušňom Šľachtičná.  Vo vlaku bude radený vozeň s predajom občerstvenia a suvenírov, na konci vlaku bol zaradený historický motorový vozeň Hurvínek. Vypraveniu vlaku má v stanici Michaľany predchádzalo slávnostné odhalenie pamätnej tabule za účasti štátneho tajomníka Ministerstva dopravy a výstavby SR.

 

img

 

„Dlhoročná história jednoznačne dokázala, že rozvoj železničnej dopravy v ktorejkoľvek krajine, oblasti či regióne priamo súvisí s hospodárskym rastom. Spĺňa všetky predpoklady, aby slúžila ľuďom ako najekologickejší druh dopravy. Platilo to v minulosti, platí to i teraz. Dôkazom je aj 150. výročie trate Michaľany – Humenné, ktorá mala významnú úlohu počas oboch svetových vojen, pomáhala rastu regiónu, modernizovala sa. Ďalším článkom napredovania bude elektrifikovaný úsek, ktorý sa dotkne priamo aj Humenného,“ konštatoval Miloš Meričko, primátor mesta.

 

História trate 

 

V roku 1944 došlo počas ústupu nemeckých vojsk k značnému poškodeniu koľajiska, výhybiek i niektorých staničných budov. Opraviť bolo nutné aj viacero rušňov. Ďalším medzníkom trate bol rok 1948, kedy bolo do prevádzky spustené elektromechanické zariadenie, ktoré slúži na trati dodnes. V roku 1951 sa začalo zdvojkoľajnenie trate úsekom Čierna n/T. – Košice, ktoré prechádza aj Michaľanmi, v roku 1961 až 1964 bola časť trate zelektrifikovaná. Dnes je železničná stanica Michaľany dôležitým dopravným uzlom, ktorý spája Horný a Dolný Zemplín.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies