Judáš či Božie mlyny. Pozrite si zoznam najdôležitejších akcií v zápase za spravodlivé a slušné Slovensko

NETKY.SK • 3 December 2020, 14:14 • 2 min
Judáš či Božie mlyny. Pozrite si zoznam najdôležitejších akcií v zápase za spravodlivé a slušné Slovensko

Národná kriminálna agentúra si už od nástupu novej vlády prišla po viacerých. Odkedy majú rozviazané ruky, ako neraz hovorí predseda vlády Igor Matovič, už to ide.

slovakia

left justify in out

Niesli viaceré zaujímavé krycie názvy. Napríklad Očistec, Búrka, Víchrica, Plevel, najnovšie Judáš či Božie mlyny.  Aj týmto chcú docieliť, aby sa nám na Slovensku žilo lepšie z hľadiska vymožiteľnosti práva a slušnosti vo verejnom priestore.

 

Po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej išli ľudia do ulíc. A objednali si spoločenskou objednávkou, že chcú, aby sa s neslušnosťou a nespravodlivosťou raz a navždy zatočilo.

 

 

A teraz prichádza rad informácií, koho všetkého sa podarilo zadržať. Neprejde snáď týždňa, keď nie je v putách ďalší podozrivý. Prinášame vám preto prehľad toho najdôležitejšieho.

 

Už počas protestov za slušné Slovensko si ľudia pýtali do väzenia, či aspoň odstúpenie vtedajšieho prezidenta policajného zboru Tibora G., vtedajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka a vtedajšieho premiéra Roberta Fica.

 

A podarilo sa vtedy dosiahnuť práve odstúpenie. No neskôr prišla na pretras tzv. Threema. Začalo sa aj na základe uniknutých častí vyšetrovacích spisov hovoriť, že za vraždou KuciakaKušnírovej môže byť Marián K. Po tom, ako skončil v cele, aj vďaka informáciám z jeho komunikácie prostredníctvom aplikácie Threema, začali ďalšie zatýkania.

 

Opička

Do mediálneho hľadáčika a prostredníctvom médií aj do pozornosti verejnosti sa dostala bývalá štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika J., ktorú mal Marián K. označovať v Threeme ako „opičku“, ktorá mu údajne mala zabezpečiť veľa vecí, ktoré potreboval. Monika J. sa pred pár dňami mala priznať k niektorým činom, z ktorých bola obvinená, ale nie zo všetkých.

 

 

11. 3. Búrka

Akcia, ktoré niesla krycí názov Búrka zamerali voči trinástim sudcom. Tí mali mať prepojenie na Mariana K. Napríklad išlo o spomenutú Moniku J., ale aj Denisu C. či Zuzanu M.

 

PPA

Začiatkom siedmeho mesiaca roku 2020 prišlo k posunu vo vyšetrovaní prípadu, do ktorého mala byť zapojená Pôdohodpodárska platobná agentúra (PPA).

 

Plevel

14. septembra si NAKA posvietila na súd v meste pod Dubňom. Zatýkanie sudcov v akcii Plevel, kde príslušníci NAKA odvážali za údajnú korupciu na žilinských súdoch. Vtedy to ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) komentovala na sociálnej sieti aj tým, že aj to ukazuje, „že reforma justície je potrebná“.

 

Aj šéfka

Zasahovalo sa u sudcu miestneho Krajského súdu Pavla P.  Podľa Aktuality.sk policajti zasahovali aj u predsedníčky Krajského súdu Evy K.. Tú podľa denníka N aj zadržali a bola obvinená z korupcie.

 

 

Zemepán a Terra

Koncom októbra nasledoval zásah NAKA na východe našej vlasti. Akcia mala súvis s údajnom  korupciou na Slovenskom pozemkovom fonde.

 

Víchrica

V závere októbra prebehla akcia Víchrica. Elitní policajti si prišli po niekdajšiu podpredsedníčku Najvyššieho súdu SR Jarmilu U. Vzali si aj niekdajšou podpredsedníčku Okresného súdu Bratislava I Katarínu B. Zadržali aj podnikateľa Zoroslava K. Do súvisu to dávali aj s akciou Búrka.

 

Očistec

Začiatok novembra už priniesol Očistec. Tak znel krycí názov pre zadržanie významných osôb. Hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová zdôraznila, že ich obvinili z niektorých trestných činov - napr. zneužívania právomoci verejného činiteľa.

 

Medzi nimi je aj exprezident Policajného zboru (PZ) Tibor G., niekdajší líder NAKA Peter H., či exšéf protikorupčnej jednotky NAKA Róbert K. Vypočúvaný bol aj Bernard S., ktorý bol šéfom Národnej jednotky finančnej polície a s políciou spolupracuje. Tibor G. na neho podal trestné oznámenie pre ”pripravovanú kriminalizáciu” Tibora G.

 

 

V tejto súvislosti zadržali aj Ľudovíta M., kvôli ktorému si príslušníci Národnej kriminálnej agentúry mali prísť aj po Tibora G., sa 13. novembra podľa medializovaných informácií už dostal na slobodu. Po jeho výpovedi bol zatknutý aj Norbert B.

 

Finančná skupina

Prvý decembrový deň priniesol aj zadržanie šéfa finančnej skupiny Jaroslava H. Podľa medializovaných správ mal byť vypočúvaný pre údajnú trestnú činnosti z údajného nelegálneho obchodovania s nahrávkami z kauzy Gorila.

 

 

Božie mlyny

V policajnej akcii s názvom Božie mlyny 17. septembra zadržali Ľudovíta M., ktorý niekedy šéfoval Kriminálnemu úradu Finančnej správy. Zadržali aj niekdajšieho šéfa špeciálnej prokuratúry Dušana K.

 

Judáš

V policajnej akcii s názvom Judáš boli zadržaní viacerí čelní predstavitelia polície vrátane exprezidenta polície Milana L. Ďalšími zadržanými mali byť podľa informácií Topky.sk, čo publikovali aj Aktuality.sk, aj Marián K., ktorý pôsobil ako šéf 4. Operatívneho oddelenia NAKA, ale aj Ladislav V. z Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave.

 

 

V aktivite NAKA pokračovala aj zadržaním bývalého vysokopostaveného člena Slovenskej informačnej služby (SIS) a niekdajšieho viceprezidenta finančnej správy. Ide o bývalého riaditeľa Úradu zvláštnych policajných činností Ministerstva vnútra SR Jozefa R. Zadržaný mal byť podľa Topky.sk aj námestník tajnej služby Boris B. Informujú o tom aj Aktuality.sk

 

„O dnešnej policajnej akcii nemáme žiadne oficiálne informácie. Nepoznáme skutkové podstaty, ktorých sa to má týkať, zoznam osôb, ani obdobie, počas ktorého sa mala protiprávna činnosť udiať. Z uvedeného dôvodu nevieme posúdiť ani či súvisela s SIS. Preto sa dnes nevieme a nemôžeme meritórne k danej veci vyjadriť," vyjadrila sa SIS pre TV JOJ.

 

Podľa informácií denníka N, zadržali aj niekdajšieho viceprezidenta finančnej správy Daniela Č. a jeho zatknutie má byť spojené s akciou Očistec.

 

Zo samotných aktivít sa teší aj premiér Igor Matovič, ktorý síce v jednej z televíznych reportáží povedal, že by ako premiér mal byť zdržanlivý, no neskôr na sociálnu sieť vyzval ľudí, aby si túto situáciu užívali. Na sociálnej sieti sa v tejto súvislosti činila aj vicepremiérka Veronika Remišová, ktorá publikovala pexeso s preškrtnutými ľuďmi.

 

Najnovšie má mať s kauzou Judáš medializovaný problém aj exminister hospodárstva Peter Žiga. Ten zdôraznil, že sa momentálne nebude vyjadrovať. „Prosím, rešpektujte, že v tejto chvíli sú zatýkaní ľudia, ktorí hovoria čokoľvek, a ja sa k týmto vyjadreniam vyjadrím až orgánom činným v trestnom konaní,“ reagoval pre Topky.sk, prečo by si svedok Bernard S. mal vymyslieť úplatok. Prečítajte si aj vysvetlenie Roberta Fica, prečo nemá obavy zo zadržania Jaroslava H.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona