Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
6. aug. 2020Jozefína
BratislavaBratislava 14°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
06.06.2016 09:00 Gurmán
Ak už neviete akú polievku navariť, nechajte sa nami inšpirovať
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
06.06.2016 09:00 Gurmán

Ak už neviete akú polievku navariť, nechajte sa nami inšpirovať



BRATISLAVA - Polievka je najčastejšie teplé, tekuté až mierne husté jedlo. Pripravuje sa z vody, zeleniny, mäsa, mäsového vývaru, tuku, kuchynskej soli a daľších prísad. Väčšinou sa podáva ako predkrm pred hlavným chodom. Polievky sa všeobecne delia na číre a zahustené.


Na dnes sme pre vás pripravili:

Polievka s údeným mäsom a čabajskou klobásou

 

Polievku môžeme pripraviť takmer z akejkoľvek suroviny. Nie len, že dodá organizmu dostatok tekutín, ale aj zahreje a zasýti.

 

Suroviny pre 4 osoby:

1 väčšiu cibuľu, 1 PL mletej sladkej papriky, 3 bobkové listy, 5 strúčikov cesnaku, mleté čierne korenie, malé údené koleno, 2 čabajské klobásy, 500 g kyslej kapusty, 1 kyslá smotana, 1 dcl smotany na varenie, 2 PL hladkej múky

 

Príprava receptu:

Cibuľu opražíme na oleji, pridáme mletú červenú papriku, bobkový list, cesnak, mleté čierne korenie a zalejeme vodou. Vložíme koleno a uvaríme do mäkka. Potom ho vyberieme, vložíme prepláchnutú kapustu, nakrájanú klobásu a uvaríme. Koleno zbavíme kože, kosti, nakrájame ho a vložíme späť do hrnca. Obe smotany zmiešame spolu s múkou, vlejeme do polievky, necháme prejsť varom a odstavíme.

Čas prípravy: 120 minút

 

UTOROK 7.6.2016

Chrenová polievka

 

Chren nie je len prílohou k údenému mäsu a zabíjačkovým špecialitám, dá sa z neho pripraviť aj polievka.

 

Suroviny pre 4 osoby:

4 zemiaky, 1 nastrúhaný chren, olej, hladkú múku, 1 cibuľu, 200 g mletého mäsa, 100 ml bieleho vína, 1 liter mlieka, mleté biele korenie, vegetu,

 

Príprava receptu:

Cibuľu speníme na oleji, zasypeme asi 2 PL hladkej múky a zalejeme vodou. Pridáme očistené, na kocky nakrájané zemiaky, mleté mäso, soľ, mlieko, korenie, vegetu a uvaríme do mäkka. Nakoniec pridáme víno a nastrúhaný chren. Necháme prejsť varom a odstavíme. Podávame s krutónmi.

Čas prípravy: 60 minút

 

STREDA 8.6.2016

Hŕstková polievka

 

Z každého rožku trošku. Aj tak môžeme nazvať hŕstkovú polievku.

 

Suroviny pre 4 osoby:

1 zmes na hŕstku (0,5kg), 3-4 zemiaky, 1 mrkvu, 1 petržlen, 1 cibuľu, 1 bujón, soľ, vegetu, 2 PL hladkej múky, 1 PL mletej sladkej papriky,

 

Príprava receptu:

Zmes na hrśtku na noc namočíme do studenej vody. Zlejeme, zalejeme vodou, pridáme bujón, soľ, korenie a uvaríme takmer do mäkka. Potom pridáme očistené, na kocky nakrájané zemiaky a na hrubo nastrúhanú zeleninu. Dovaríme do mäkka. Z oleja, cibule, múky a papriky pripravíme zápražku, nalejeme do polievky, prevaríme, dochutíme a odstavíme. Podávame s chlebom. Ak ju chcete mať ešte sýtejšiu, pred dovarením pridajte klobásu alebo nakrájané párky.

Čas prípravy: 2 hodiny

 

ŠTVRTOK 9.6.2016

Kalerábová polievka

 

Hoci kaleráb chutí najlepšie v surovom stave, neváhajte si z neho pripraviť túto polievku.

 

Suroviny pre 4 osoby:

3 veľké kaleráby, 1 PL masla, 5-6 paradajok, 1 pór, soľ, vegeta, strúhaný syr na posypanie, čerstvá pažítka, 2 vajíčka,

 

Príprava receptu:

Očistené kaleráby nastrúhame na hrubom strúhadle a speníme na masle. Zalejeme vodou, pridáme na kolieska nakrájané paradajky, pór, soľ, vegetu a spolu varíme 20 minút. Do polievky vlejeme rozšľahané vajcia, nechám prevrieť a odstavíme. Na tanieri posypeme strúhaným syrom a nasekanou pažítkou.

Čas prípravy: 60 minút

 

PIATOK 10.6.2016

Zeleninová polievka

 

Zeleninovú polievku varíme na mnoho spôsobov. Ak do nej pridáte krúpy bude sýtejšia, kľudne ju zaraďte medzi desiatové polievky.

 

Suroviny pre 4 osoby:

3 zemiaky, 1 mrkva, 1 petržlen, ¼ zeleru, 1 pór, 1 cibuľa, majorán, 2 strúčiky cesnaku, celú rascu, 2 PL krúp, hrsť sušených húb, petržlenovú a zelerovú vňať, 2 PL masla, 1 ½ PL hladkej múky, soľ, bujón,

 

Príprava receptu:

Huby namočíme, zeleninu očistíme a nakrájame na malé kúsky. Na časti masla opražíme cibuľu, zeleninu, prelisovaný cesnak, zemiaky a umyté krúpy. Zalejem vodou, pridáme bujón, huby a uvaríme do mäkka. Zo zvyšného masla a múky urobíme zápražku, zriedime ju vodou a pridáme do polievky. Dochutíme soľou, vložíme petržlenovú a zelerovú vňať, krátko povaríme a odstavíme.

Čas prípravy: 60 minút

 

Prajeme dobrú chuť. 

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: NETKY.SK, SITA, TASR

Foto:  internet



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC