BRATISLAVA - Polievka je najčastejšie teplé, tekuté až mierne husté jedlo. Pripravuje sa z vody, zeleniny, mäsa, mäsového vývaru, tuku, kuchynskej soli a daľších prísad. Väčšinou sa podáva ako predkrm pred hlavným chodom. Polievky sa všeobecne delia na číre a zahustené.
Na dnes sme pre vás pripravili:
Polievka s údeným mäsom a čabajskou klobásou
Polievku môžeme pripraviť takmer z akejkoľvek suroviny. Nie len, že dodá organizmu dostatok tekutín, ale aj zahreje a zasýti.
Suroviny pre 4 osoby:
1 väčšiu cibuľu, 1 PL mletej sladkej papriky, 3 bobkové listy, 5 strúčikov cesnaku, mleté čierne korenie, malé údené koleno, 2 čabajské klobásy, 500 g kyslej kapusty, 1 kyslá smotana, 1 dcl smotany na varenie, 2 PL hladkej múky
Príprava receptu:
Cibuľu opražíme na oleji, pridáme mletú červenú papriku, bobkový list, cesnak, mleté čierne korenie a zalejeme vodou. Vložíme koleno a uvaríme do mäkka. Potom ho vyberieme, vložíme prepláchnutú kapustu, nakrájanú klobásu a uvaríme. Koleno zbavíme kože, kosti, nakrájame ho a vložíme späť do hrnca. Obe smotany zmiešame spolu s múkou, vlejeme do polievky, necháme prejsť varom a odstavíme.
Čas prípravy: 120 minút
UTOROK 7.6.2016
Chrenová polievka
Chren nie je len prílohou k údenému mäsu a zabíjačkovým špecialitám, dá sa z neho pripraviť aj polievka.
Suroviny pre 4 osoby:
4 zemiaky, 1 nastrúhaný chren, olej, hladkú múku, 1 cibuľu, 200 g mletého mäsa, 100 ml bieleho vína, 1 liter mlieka, mleté biele korenie, vegetu,
Príprava receptu:
Cibuľu speníme na oleji, zasypeme asi 2 PL hladkej múky a zalejeme vodou. Pridáme očistené, na kocky nakrájané zemiaky, mleté mäso, soľ, mlieko, korenie, vegetu a uvaríme do mäkka. Nakoniec pridáme víno a nastrúhaný chren. Necháme prejsť varom a odstavíme. Podávame s krutónmi.
Čas prípravy: 60 minút
STREDA 8.6.2016
Hŕstková polievka
Z každého rožku trošku. Aj tak môžeme nazvať hŕstkovú polievku.
Suroviny pre 4 osoby:
1 zmes na hŕstku (0,5kg), 3-4 zemiaky, 1 mrkvu, 1 petržlen, 1 cibuľu, 1 bujón, soľ, vegetu, 2 PL hladkej múky, 1 PL mletej sladkej papriky,
Príprava receptu:
Zmes na hrśtku na noc namočíme do studenej vody. Zlejeme, zalejeme vodou, pridáme bujón, soľ, korenie a uvaríme takmer do mäkka. Potom pridáme očistené, na kocky nakrájané zemiaky a na hrubo nastrúhanú zeleninu. Dovaríme do mäkka. Z oleja, cibule, múky a papriky pripravíme zápražku, nalejeme do polievky, prevaríme, dochutíme a odstavíme. Podávame s chlebom. Ak ju chcete mať ešte sýtejšiu, pred dovarením pridajte klobásu alebo nakrájané párky.
Čas prípravy: 2 hodiny
ŠTVRTOK 9.6.2016
Kalerábová polievka
Hoci kaleráb chutí najlepšie v surovom stave, neváhajte si z neho pripraviť túto polievku.
Suroviny pre 4 osoby:
3 veľké kaleráby, 1 PL masla, 5-6 paradajok, 1 pór, soľ, vegeta, strúhaný syr na posypanie, čerstvá pažítka, 2 vajíčka,
Príprava receptu:
Očistené kaleráby nastrúhame na hrubom strúhadle a speníme na masle. Zalejeme vodou, pridáme na kolieska nakrájané paradajky, pór, soľ, vegetu a spolu varíme 20 minút. Do polievky vlejeme rozšľahané vajcia, nechám prevrieť a odstavíme. Na tanieri posypeme strúhaným syrom a nasekanou pažítkou.
Čas prípravy: 60 minút
PIATOK 10.6.2016
Zeleninová polievka
Zeleninovú polievku varíme na mnoho spôsobov. Ak do nej pridáte krúpy bude sýtejšia, kľudne ju zaraďte medzi desiatové polievky.
Suroviny pre 4 osoby:
3 zemiaky, 1 mrkva, 1 petržlen, ¼ zeleru, 1 pór, 1 cibuľa, majorán, 2 strúčiky cesnaku, celú rascu, 2 PL krúp, hrsť sušených húb, petržlenovú a zelerovú vňať, 2 PL masla, 1 ½ PL hladkej múky, soľ, bujón,
Príprava receptu:
Huby namočíme, zeleninu očistíme a nakrájame na malé kúsky. Na časti masla opražíme cibuľu, zeleninu, prelisovaný cesnak, zemiaky a umyté krúpy. Zalejem vodou, pridáme bujón, huby a uvaríme do mäkka. Zo zvyšného masla a múky urobíme zápražku, zriedime ju vodou a pridáme do polievky. Dochutíme soľou, vložíme petržlenovú a zelerovú vňať, krátko povaríme a odstavíme.
Čas prípravy: 60 minút
Prajeme dobrú chuť.
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies