Podpredseda parlamentu Grendel bol pozitívny na COVID-19. Podľa Pellegriniho zatajoval svoj zdravotný stav

NETKY.SK • 12 Október 2020, 16:02 • 2 min
Podpredseda parlamentu Grendel bol pozitívny na COVID-19. Podľa Pellegriniho zatajoval svoj zdravotný stav

BRATISLAVA - Podpredseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (nezaradený) v pondelok informoval, že jeho parlamentný kolega Gábor Grendel (OĽANO) bol v parlamente, hoci bol pozitívne testovaný na nový koronavírus.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Expremiér tvrdí, že sa Grendel nesprával zodpovedne, pretože neinformoval poslancov NR SR a ani vedenie parlamentu. Grendel uviedol, že nemal žiadne príznaky a test absolvoval preventívne skôr, ako boli známe výsledky osoby, s ktorou sa stretol a mohla byť pozitívna.

 

 

Poslanci majú ísť príkladom

Pellegrini podľa jeho slov klame. Tvrdí, že riaditeľ Kancelárie NR SR konzultoval situáciu s hlavným hygienikom a záver bol, že zvolil správny postup a parlament nemusel prijímať žiadne opatrenia.

 

Mohlo by vás zaujímať: REPORTÁŽ Počet infikovaných na Slovensku prekonal prvú tisícku za deň, premiér zvažuje sprísnenie režimu na hranici

 

"Konanie podpredsedu Grendela považujem za maximálne nezodpovedné," uviedol Pellegrini a kritizoval, že neboli plošne informovaní poslanci a celé vedenie parlamentu.

 

img

 

Zdôraznil, že Grendel ako ústavný činiteľ mal byť príkladom toho, ako sa má správať pozitívne testovaná osoba. Pýta sa teda, ako chce koalícia vyžadovať disciplínu od ľudí, keď sa takto správal ústavný činiteľ.

 

Grendel nemal žiadne príznaky

Pellegrini doplnil, že hoci možno rešpektovať právo na súkromie pri zdravotnom stave, ale ak žiadame od občanov, aby v prípade pozitívneho testu nahlásili kontakty a informovali osoby, s ktorými sa stretli, malo by to platiť pre všetkých.

 

"Každý poslanec sa bojí o svojich rodičov, starých rodičov a každý z poslancov a zamestnancov NR SR mal právo sa dozvedieť, že podpredseda NR SR bol pozitívne testovaný. Pretože ostatní poslanci, boli asi dvaja, traja, to okamžite oznámili a neprišli viac na rokovanie parlamentu," podotkol.

 

img

 

Grendel na sociálnej sieti vysvetlil, že nemal žiadne príznaky a test absolvoval preventívne, pretože bol v kontakte s osobou, ktorá bola v kontakte s pozitívne testovanou osobou.

 

Súvisiaci článok: Na Slovensku bude od utorka platiť zákaz zhromažďovania sa viac ako 6 ľudí

 

Podpredseda NR SR mal pozitívny test

"Zdalo sa mi zodpovedné ísť okamžite na test a nečakať na výsledok osoby, s ktorou som bol v kontakte. To bol dôvod, pre ktorý som 30. septembra ráno nešiel do práce na hlasovanie k zákonu pani Záborskej. Nemal som žiadne príznaky a nemám ich dodnes. Navyše, ako som sa neskôr dozvedel, osoba, s ktorou som bol v kontakte ja, mala test negatívny," povedal Grendel.

 

 

Informácie o pozitívnom výsledku testu oznámil kolegom zo svojej kancelárie a zrušil účasť v diskusnej relácii s poslancom Erikom Tomášom (nezaradený).

 

Prečítajte si viac: Na Slovensku v nedeľu pribudlo 504 prípadov

 

Ten ho mal po relácii kontaktovať s tým, že sa dozvedel dôvod jeho neúčasti a chce o tom informovať Pellegriniho. "Podľa mojich vedomostí som nebol s Pellegrinim v takom kontakte, ktorý by hygiena vyhodnotila ako dôvod na jeho informovanie. Napriek tomu som zatelefonoval aj jemu, aj ostatným podpredsedom a predsedovi parlamentu a informoval som ich o výsledku testu, ako aj o tom, že stále čakám na pokyny z hygieny," vysvetlil.

 

img

 

Tvrdí, že Pellegrini o tom vie desať dní, počas ich telefonátu bol pokojný a poďakoval sa za informáciu, pretože nechcel ohroziť svojich rodičov, ku ktorým mal cez víkend ísť.

 

"Zároveň ma uistil, že rešpektujúc zákonom chránené lekárske tajomstvo, zachová o našom rozhovore diskrétnosť," podotkol Grendel.

 

img

 

"Dnes sa do mňa pán podpredseda pustil s hnevom spravodlivých. Tak by som sa ho teda tiež takto verejne opýtal, či navštívil svojich rodičov ten prvý októbrový víkend, alebo sa na 5 dní zavrel do karantény a potom sa išiel otestovať? Stavím sa, že nie. A viete prečo? Lebo sám vie, že som postupoval tak, ako som mal," uzavrel Grendel. 

 

Ochranné pomôcky pred koronavírusom si môžete objednávať na shop.netky.skNa sklade sú dezinfekčné gély, ale aj ochranné rúška - jednorázové i textilné

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies