Hrozí nám skrátenie rodičovskej dovolenky? KDH je proti

NETKY.SK • 19 Január 2022, 10:48 • 2 min
Hrozí nám skrátenie rodičovskej dovolenky? KDH je proti

BRATISLAVA - Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) nedávno pripravila ekonomický prehľad Slovenskej republiky. V nej odporučila napríklad skrátiť maximálnu rodičovskú dovolenku, aby boli ženy motivované vrátiť sa do práce.

slovakia

left justify in out

Mimoparlamentné KDH to kritizuje a žiada slobodu pre rodičov. „Ženy matky nie sú stroje na peniaze a majú plné právo slobodne sa rozhodnúť, či chcú zostať s dieťaťom alebo skôr nastúpiť do práce. Rovnako otcovia. Nútiť ich k tomu tzv. dobre mienenými radami, je nevhodné,“ myslí si hnutie.

 

img

 

Odborníčka na sociálne veci hnutia Gabriela Viazanková tvrdí, že merať hodnotu štátu iba cez hrubý domáci produkt (HDP) je neprijateľné. Možnosť voľby by sa podľa nej mala zachovať.

 

Prečítajte si tiež: Hlas-SD a SNS kritizujú zmeny v predpisovaní liekov. Krajčí vysvetlil, ako to bude fungovať

 

Podotkla, že slovenské zákony umožňujú aj kombináciu výchovy a zárobkovej činnosti. „Ženy alebo aj muži navyše nemusia čerpať rodičovskú dovolenku počas celých troch rokov, ale táto možnosť je našou kultúrnou výhodou, rešpektuje dôstojnosť matiek či otcov a je lepšia aj pre deti,“ vyzdvihla.

 

 

KDH, naopak, upozorňuje na potrebu podporiť flexibilné zamestnávanie firmami, čo by uľahčilo matkám návrat do práce a aj dlhodobú starostlivosť o deti. „Skúsenosti rodiča treba následne v zamestnaní oceniť a nie trestať. Matky či otcovia sa počas rodičovskej dovolenky zvyčajne zlepšia v rozvrhnutí pracovných úloh, riadení rozpočtu, logistike, v aktívnom počúvaní, trpezlivosti, tímovej práci či schopnosti prekonávať prekážky a pozerať sa na veci aj z iného uhla pohľadu,“ uzavrela Viazanková.

 

Možno vás zaujme: Čomu sa chce venovať Michal Šimečka v Európskom parlamente?

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies