AKTUALIZOVANÉ: Výbuch v nemeckom priemyselnom parku má prvú obeť! Štyri osoby sú nezvestné

NETKY.SK • 27 Júl 2021, 12:05 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: Výbuch v nemeckom priemyselnom parku má prvú obeť! Štyri osoby sú nezvestné

NEMECKO - Priemyselným parkom v západonemeckom meste Leverkusen v utorok otriasol výbuch, ktorý smerom k oblohe vyslal oblak tmavého dymu a zranil niekoľko ľudí.

slovakia

left justify in out

Aktualizované 27. júla 21:42

 

Najmenej jeden človek zomrel, 31 ľudí utrpelo zranenia a štyri osoby sú naďalej nezvestné. Nemecký Spolkový úrad pre civilnú ochranu a pomoc pri katastrofách klasifikoval výbuch ako „najvyšší stupeň ohrozenia“ a vyzval obyvateľov, aby nevychádzali von, vypli ventiláciu a zatvorili okná a dvere. Informovala o tom nemecká tlačová agentúra DPA.

 

 

Úrady vydali pre oblasť viacero odporúčaní

Kolínska hasičská služba však neskôr na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter oznámila, že merania znečistenia ovzdušia „neukázali žiadny druh abnormality“. Doplnila, že dym klesol, ale merania zisťujúce prítomnosť toxínov v ovzduší budú pokračovať.

 

Prečítajte si: Pri veľkom požiari v českom kempe Radava pri priehrade Orlík zhorelo 11 karavanov

 

Vedenie mesta požiadalo obyvateľov, aby zostali doma do neskorého popoludnia. Ostatnú verejnosť tiež vyzvalo, aby sa vyhli zasiahnutej oblasti. 

 

V najbližších dňoch rodinám s deťmi odporučili, aby svoje deti nenechali hrať sa vonku, nepoužívali vonkajšie bazény a nejedli ovocie a zeleninu zo svojich záhrad, pretože odborníci budú až o niekoľko dní schopní určiť, aké toxické boli sadze z výbuchu.

 

 

Prečítajte si: Rajom dovolenkárov otriasla explózia. Vybuchla tam nákladná loď!
 

Explodovali skladovacie nádrže

Mesto Leverkusen vo vyhlásení uviedlo, že výbuch v priemyselnom parku Chempark, približne 20 kilometrov severne od Kolína nad Rýnom, nastal v skladovacích nádržiach pre rozpúšťadlá a spôsobil požiar. 

 

Takmer štyri hodiny po explózii hasiči bojovali s obrovskými plameňmi, kým sa im požiar nepodarilo dostať pod kontrolu. Záchranári stále pátrajú po nezvestných. Podľa firmy Currenta, ktorá prevádzkuje priemyselný park, výbuch nastal o 9:40 hodine. 

 

Polícia uzavrela niekoľko ciest
Polícia v neďalekom Kolíne sa vyjadrila, že na miesto nešťastia nasadili veľký počet policajtov, hasičov, vrtuľníkov a sanitiek z celého regiónu.

 

 

Niekoľko hlavných ciest v okolí uzavreli. Denník Kölner Stadt-Anzeiger informoval, že oblak dymu sa pohyboval na severozápad k mestám Burscheid a Leichlingen.

Mesto Leverkusen je sídlom spoločnosti Bayer, ktorá je jednou z najväčších chemických firiem v Nemecku. Mesto, ktoré susedí s Kolínom nad Rýnom, má približne 163-tisíc obyvateľov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies