Ak chcete schudnúť prestaňte držať diéty

NETKY.SK • 25 Október 2015, 15:16 • 2 min
Ak chcete schudnúť prestaňte držať diéty

BRATISLAVA - Hlad, stres, chuť na sladké a všetko absolútne k ničomu. Diéty jednoducho nefungujú, tvrdí americká psychologička, ktorá tak prevracia svet redukčných jedálničkov úplne naruby. Má snáď recept na to ako schudnúť bez hladovania?

slovakia

left justify in out

Že je redukcie váhy v mnohých ohľadoch výnosný biznis o tom netreba debatovať. Len tých rôznych koučov a poradcov, čo zarábajú na ľudskej nadváhe existuje tisíce. Všetkým takým ziskuchtivým teraz ide po krku jedna odvážna pani. A hlási do sveta úplne prevratné odporúčanie: "Kašlite na diéty, aj tak nemôžu fungovať!"

 

Ako k niečomu takému došla? Roky praxe, vážení. Nejesť? Hlúposť neznalých. Američanka Traci Mannová nie je žiadna obyčajná žena z ľudu. Vyštudovala univerzitu Stanford a pôsobí na univerzite v Minnesote. Jej špecializácia je nielen psychológia, ale aj zdravie, sebaovládanie a obezita. 20 rokov sa venovala unikátnemu výskumu, v ktorom skúmala zažité predstavy o diétach. A vďaka tomu dospela k zvláštnemu názoru. "Ľudia prehrávajú boj s tukovými vankúšmi, lebo nie je v našich génoch zapísané, že mozog a telo majú odolávať potrave. Je to v rozpore s biologickým naprogramovaním prežitia,"vysvetľuje hrdo výsledky svojho pátrania, ktoré sú vyvesené na stránkach onej univerzity, kde pracuje.

 

Pre niektorých je celá táto vec len veľa kriku pre nič, pre ďalších zase dôvod na premýšľanie. Vraj za tým všetkým stojí banalita, ktorá bráni v úspechu. Aká? Snaha vydržať a kladný vzťah k jedlu. Prečo práve toto hádže polená pod nohy? Prežívajú len najsilnejší. Alebo nie? "Silná vôľa naozaj môže byť motorom pre mnoho jedincov. Ale pokiaľ ide o jedlo, nestačí, "dôrazne varuje Mannová. "Ak máte chvíľkovú slabosť ak ide o tanier s niečím, na čo máte chuť a neodoláte, zničí to všetky vaše predošlé úspechy," dopĺňa psychologička.

 

Tým však naznačuje, čo sme už dávno vedeli. Že odtučňovacia kúra je beh na dlhú trať a náš organizmus aj psychika prechádza ťažkou skúškou. Keď sa totiž prestáva jesť, každý takýto snaživec je veľmi citlivý na všetko, čo sa týka jedla. A podvedomie na to reaguje až prehnane. Najmä ak pokrm vyzerá lákavo, väčšinou sa udržia len tí najsilnejší. Len sa priznajte, koľkokrát ste sa pošmykli a výnimočne zhrešili, keď vám v práci ponúkli k popoludňajšej kávičke aj malý koláč? A potom ešte raz a tak ďalej. Ani nemrknete a ste zase na začiatku.

 

To ale nie je jediná jobovka. Ono chudnutie je vraj všeobecne v rozpore s úbytkom kíl. Prečo? Budete sa čudovať. Ak človek dlhodobo odoláva strave, odbúrava tým tuk, to je jasné. Lenže tým rastie aj hladina hormónov, ktoré signalizujú pocit hladu. Spomaľuje sa aj metabolizmus. A čo je úplne najhoršie? Telo má v popise práce využívať kalórie, čo možno najúčinnejšie to pôjde, takže si logicky robí zásoby na horšie časy a skladuje práve tuky. Takže neješ a napriek tomu trochu priberáš. A aby toho nebolo málo, aj posledné slová tejto ortodoxnej lekárky berú ilúzie i vietor z plachiet. "Neverte diétam. Ich cieľ nie je hovoriť vám pravdu, ale zarobiť peniaze. Spoločnosti, ktoré ic propagujú, nemajú príjmy z úspechu, ale neúspechu. Nemôžu žiť z klientov, ktoré prídu len raz,"nasadila všetkému pomyselnú korunu Mannová. 

 


Obrázok nech si urobí každý sám , ale jedna vec je istá. Prejedať sa je zlo, hladovať ešte väčšie. Čo taká zlatá stredná cesta? K tomu nejaký ten pohyb a zase nebude tak zle. Podľa nás určité diéty môžu fungovať, len sa to s nimi nesmie preháňať. Čo si myslíte vy? Prepadáte depresii, že máte pár kíl navyše? Hoďte to za hlavu a milujte svoje telo také, aké je.

 

Ako tento pán na videu. Vyzerá snáď, že trpí? Vôbec. Ten si to vyložene užíva. A rozhodne nevyzerá ako z titulnej strany módneho časopisu ...

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies