Ak budú pokračovať dodávky z EÚ, Kyjev ruský plyn potrebovať nebude

NETKY.SK • 27 November 2015, 18:16 • 2 min
Ak budú pokračovať dodávky z EÚ, Kyjev ruský plyn potrebovať nebude

KYJEV - V prípade, že Ukrajina bude pokračovať v nákupe plynu z krajín Európskej únie, bude mať dostatočné rezervy na to, aby zvládla vykurovaciu sezónu bez nákupov suroviny z Ruska. Povedal to dnes na pôde parlamentu počas hodiny otázok ukrajinský minister energetiky Volodymyr Demčyšyn. Informovala o tom agentúra Ukrinform.

slovakia

left justify in out

"V súčasnosti má Ukrajina vo svojich zásobníkoch vyše 16,4 miliardy kubických metrov zemného plynu. S dodávkami suroviny z Európskej únie to predstavuje dostatočné množstvo na zvládnutie vykurovacej sezóny. To znamená, že od Ruska nie sme závislí," povedal minister.

 

Začiatkom tohto týždňa šéf ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom Alexej Miller oznámil, že Ukrajina už dočerpáva predplatené dodávky a ďalšie si nepredplatila. Zároveň varoval, že ak si Kyjev ďalší objem nepredplatí, do dvoch dní ruská firma dodávky plynu na Ukrajinu zastaví. Tento krok Gazprom urobil 25. novembra, keď v ranných hodinách uviedol, že Ukrajina už dostala celý predplatený objem plynu a Rusko ďalšie dodávky zastavuje.

 

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk však neskôr povedal, že on sám nariadil ukrajinskej štátnej firme Naftogaz, aby zastavila nákup plynu z Ruska. "Nie je to o tom, že by oni nám zastavili dodávky, ale o tom, že my žiadny plyn z Ruska nekupujeme," povedal Jaceňuk.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies