Aj striebro je veľký úspech, tešia sa Fíni

NETKY.SK • 26 Máj 2014, 12:02 • 2 min
Aj striebro je veľký úspech, tešia sa Fíni

MINSK - Fínski hokejisti síce po finále majstrovstiev sveta v Minsku len závideli Rusom bujaré oslavy zisku zlatých medailí, ale väčšina z nich napokon vyjadrila spokojnosť aj so striebrom. Dve tretiny boli topfavoritovi celého turnaja vyrovnaným súperom a napriek hladkej prehre 2:5 sa nemuseli za svoju finálovú účasť hanbiť.

slovakia

left justify in out

"Samozrejme, že sme všetci túžili po zlatých medailách, ale aj striebro má svoju cenu. Vzhľadom na to, ako zle sme rozbehli tento turnaj, skončilo sa to pre nás veľmi dobre," povedal po finále fínsky obranca Tuukka Mäntylä.

 

Fíni začali šampionát prehrami s Lotyšskom (2:3) a Ruskom (2:4) a do konca základnej časti podľahli aj Američanom (1:3). Do poslednej chvíle tŕpli, či vôbec postúpia, lebo to nemali vo svojich rukách. Napokon ich do štvrťfinále posunuli Švajčiari víťazstvom nad Lotyšmi (3:2) a potom nastal vo fínskej hre parádny obrat. Favorizovanú Kanadu zdolali vo štvrťfinále po skvelom taktickom výkone 3:2, Čechov prevýšili v semifinále lepším korčuľovaním a skvelou organizáciou defenzívy 3:0 a prehrali až vo finále s Rusmi, keď doplatili na časté vylúčenia. 

 

"Celkovo sme ukázali, že naša účasť vo štvrťfinále nebola náhoda. Od prvého nevydareného zápasu s Lotyšmi sa naša hra už len zlepšovala. Najvydarenejší bol zápas proti Kanade," vyhlásil Mäntylä pre oficiálny server MS 2014. K finálovému duelu, ktorý rozhodli v prospech Rusov presilové hry, sa vrátil kapitán Fínov, skúsený útočník Olli Jokinen. "Môžeme si myslieť svoje o niektorých rozhodnutiach arbitrov, ale už nič nezmeníme. V rovnovážnom stave piatich proti piatom sme hrali veľmi dobre, ale oslabenia nám nevyšli. Rusi využili svoje šance v presilovkách, lebo sme im to dovolili." Jokinenov kolega z útoku Jarkko Immonen pochválil Rusov za celkový herný prejav a dodal, že zlaté medaily im patria právom. "Mali na majstrovstvách sveta výborne poskladané mužstvo. Bez debaty boli najlepší. Pre nás je aj striebro veľký úspech." 

 

Táto hokejová sezóna bola pre fínsky hokej medailová. Bronz zo zimných olympijských hier v Soči doplnili striebrom z majstrovstiev sveta v Minsku a zlatom zo svetového šampionátu do 20 rokov, ktorý sa uskutočnil na prelome rokov vo Švédsku. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies