Aj deti môžu mať vysoký krvný tlak: Čo je na vine?

NETKY.SK • 24 Máj 2019, 13:49 • 2 min
Aj deti môžu mať vysoký krvný tlak: Čo je na vine?

Hoci si bez soli najskôr nedokážeme žiadny pokrm predstaviť, mali by sme byť opatrní s množstvom, ktoré skonzumujeme. Nadmerné solenie totiž škodí ako našim cievam, tak aj srdcu. Vysoký krvný tlak potom môže byť jedným z varovných signálov, že to so soľou preháňame - a môže postihnúť tiež deti.

slovakia

left justify in out

Kuchynská soľ čiže zlúčenina sodíka a chlóru (NaCl) dáva jedlu chuť a tiež ho konzervuje. Pre zdravie je ale prílišná konzumácia soli nevhodná. 

 

Na vine je sodík - jeden gram tohto prvku je obsiahnutý zhruba v 2,5 gramu soli. Zvýšená hladina sodíka potom má súvislosť s vyšším krvným tlakom.

 

Ten zaťažuje srdce, nepriaznivo pôsobí na cievy a môže tiež spôsobiť mozgovú mŕtvicu a srdcové zlyhanie. Škodí tiež ľuďom s chorobami obličiek.

 

Pre správnu funkciu chemických pochodov prebiehajúcich v ľudskom tele sa za dostatočný považuje príjem soli kuchynskej v množstve jeden gram denne.

 

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) by celkový denný príjem soli u dospelého človeka nemal presiahnuť 5 gramov, čo je pre lepšiu predstavu jedna čajová lyžička.

 

U rizikových pacientov (diabetici, ľudia s vysokým tlakom) je optimálna dávka dokonca len tri gramy soli za deň.

 

img

 

Soľ zvyšuje tlak až o päť bodov

 

Vysoký tlak, ktorý vzniká nielen ako dôsledok solenia, ale celkového nezdravého životného štýlu a následnej obezity, vedie k tomu, že srdce je preťažené a dochádza k jeho poškodeniu.

 

Súvislosť medzi príjmom sodíka a výškou krvného tlaku je vedecky dokázaná. Pri zásobách s denným príjmom soli do troch gramov je priemerný tlak veľmi nízky a nestúpa s vekom.

 

Naproti tomu u populácií s príjmom soli nad šesť gramov je vzostup tlaku priamo závislý na množstve soli. U pacientov s vysokým krvným tlakom vedie zníženie soli o tri gramy denne k zníženiu tlaku až o päť bodov a zníženiu rizika mozgových príhod o trinásť percent. Pacient s hodnotou horného tlaku 150 sa teda môže aj bez liekov dostať na hodnotu 145.

 

Vysoká spotreba soli, respektíve vysoký krvný tlak, poškodzuje zdravie dospelých, ale aj detí. Problém vyššieho krvného tlaku je ale založený už v detstve, v období dospievania. Aj dospievajúci už majú problémy s vyšším tlakom a musia užívať tablety. A to nie je situácia, ktorú by sme si želali.

 

Závislosť na slanom

 

So znižovaním percenta soli v potrave je pritom najlepšie začať hneď u malých detí. Návyk na slanú chuť sa totiž vyvíja postupne.

 

Pokiaľ nie je v rodine zvykom soliť veľa, deti si tento zvyk neosvoja a k uspokojivému pocitu slanej chuti im potom postačí ďaleko menšia dávka soli než dieťaťu, ktoré od malička dostávalo často údeniny, pri televízii s rodičmi solené oriešky alebo čipsy a po vzore dospelých si polievku solilo, ešte skôr než ju ochutnalo.

 

Soľ je obsiahnutá v mnohých potravinárskych výrobkoch, z nich prijímame 80 percent všetkej soli. Je najmä v údenárskych a v konzervovaných potravinách. Veľkým zdrojom kuchynskej soli sú samozrejme tiež všetky slané pochúťky typu chipsy, slané tyčinky a solené oriešky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies