Aj akademická diplomacia má svoju históriu. V Banskej Bystrici si tak pripomenuli 340. výročie Mateja Bela

NETKY.SK • 27 Marec 2024, 09:30 • 2 min
Aj akademická diplomacia má svoju históriu. V Banskej Bystrici si tak pripomenuli 340. výročie Mateja Bela

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár si na Univerzite Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici uctil 340. výročie narodenia slovenského polyhistora, jedného z najvýznamnejších európskych vedcov svojej doby a zároveň akademického diplomata Mateja Bela.

slovakia

left justify in out

Pri tejto príležitosti navštívil šéf slovenskej diplomacie Univerzitnú knižnicu UMB, kde s rektorom univerzity Vladimírom Hiadlovským uviedol do života novú publikáciu venujúcu sa životu a dielu Mateja Bela.

Minister Juraj Blanár vyzdvihol osobnosť Mateja Bela aj v diplomatických súvislostiach. „Bol uznávaným polyhistorom nielen v rámci vtedajšieho Uhorska, ale súčasne komunikoval s kráľovskými dvormi v Dánsku, Anglicku a ďalšími učenými spoločnosťami od Petrohradu cez Berlín až po Londýn. Dokázal nájsť diplomatický prienik i v náročných časoch a prostredníctvom svojho diela – Notície – vytvoril unikátny odkaz, ktorý presiahol za hranice Slovenska v rámci vtedajšieho Uhorska až do celej Európy,“ priblížil šéf slovenskej diplomacie, podľa ktorého zanechal Matej Bel pre spoločnosť unikátnu studnicu poznania o tom, ako v 18. storočí fungoval svet.„Dielo Notície, v ktorých zachytil Matej Bel život, geografiu i históriu stolíc vtedajšieho Uhorska, len dokladá veľkosť osobnosti, na ktorú môže byť Slovenská republika hrdá,“ doplnil J. Blanár.

Pri príležitosti 340. výročia narodenia Mateja Bela predstavili v pondelok 25. marca 2024 v Univerzitnej knižnici UMB autori novú publikáciu zachytávajúcu život, dielo a odkaz Mateja Bela z obdobia rokov 1718 až 1733. Kniha „Matej Bel: Kým nezaschne atrament“ s podtitulom „Boj Mateja Bela o Notície v rokoch 1718-1733“ z dielne Miloša Jesenského a Petra Kubicu vychádza zo zachovanej korešpondencie uhorského encyklopedistu s panovníckymi dvormi, vedcami, historikmi a pedagógmi z celej Európy. Matej Bel sa narodil 22. marca 1684 v Očovej a svoj tvorivý život prežil na území dnešného Slovenska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies