Podľa Nemcov bola ruská anexia Krymu v rozpore s ľudskými právami

NETKY.SK • 26 Február 2021, 16:54 • 2 min
Podľa Nemcov bola ruská anexia Krymu v rozpore s ľudskými právami

Pred siedmimi rokmi Rusko anektovalo polostrov Krym s mestom Sevastopoľ a začal sa vojenský konflikt na východe Ukrajiny. Šéf nemeckej diplomacie Heiko Maas pri príležitosti výročia odsúdil nezákonnú anexiu, ktorá podľa neho predstavuje porušenie medzinárodného práva.

slovakia

left justify in out

"Rád by som zároveň vyslovil jednoznačnú a neochvejnú podporu nezávislosti, zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc."

 

img

 

"V tejto súvislosti by som tiež chcel zdôrazniť potrebu úplného dodržiavania minských dohôd a záverov z parížskeho samitu, ktorých cieľom bolo ukončiť vojenský konflikt v Donbase," vyhlásil 54-ročný Maas prostredníctvom tlačovej správy.

Výbor ministrov Rady Európy je podľa neho naďalej znepokojený tým, že ľudskoprávna situácia na Kryme sa od anexie výrazne zhoršila.

 

img

 

"Berúc do úvahy rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva zo 14. januára 2021 týkajúce sa Krymu, vyzývam Rusko, aby plne dodržiavalo medzinárodné právo a normy v oblasti ľudských práv," dodal nemecký politik.

Moskvu zároveň vyzval, aby na anektovaných územiach umožnila neobmedzený prístup pre regionálne, mimovládne a medzinárodné mechanizmy kontroly dodržiavania ľudských práv.

 

Ruská strana sa ešte k situácii nevyjadrila.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona