Agentúra S&P znížila rating 11 španielskych bánk

NETKY.SK • 16 Október 2012, 07:32 • 2 min
Agentúra S&P znížila rating 11 španielskych bánk

Agentúra S&P znížila rating 11 španielskych bánk

slovakia

left justify in out

img

S&P minulý týždeň znížila rating dlhodobých záväzkov Španielska o dva stupne z BBB+ na BBB-, čo je už len jeden stupeň nad špekulatívnym pásmom.

Agentúra Standard & Poor’s (S&P) znížila dlhodobý rating 11 španielskych bánk. Príčinou je minulotýždňové zhoršenie hodnotenia úverovej bonity Španielska.


Medzi bankami, ktorých sa to dotklo, sú aj dva najväčšie úverové inštitúty v krajine Banco Santander a Banco Bilbao Vizcaya Argentaria. Rating dlhodobých záväzkov Banco Santander klesol z úrovne A- na BBB. Výhľad ratingu je negatívny.

S&P minulý týždeň znížila rating dlhodobých záväzkov Španielska o dva stupne z BBB+ na BBB-, čo je už len jeden stupeň nad špekulatívnym pásmom. Výhľad ratingu je negatívny. Agentúra zároveň znížila rating krátkodobých záväzkov Španielska, a to na A-3 z A-2. Toto rozhodnutie má vplyv aj na hodnotenie úverovej dôveryhodnosti španielskych bánk, ktoré mali rating vyšší než rating krajiny a ktorých ratingy predpokladali podporu vlády. Agentúra plánuje dokončiť implikácie zníženia hodnotenia úverovej bonity španielskej vlády v novembri.

Negatívny výhľad dlhodobého ratingu Španielska je reakciou na prehlbujúcu sa recesiu španielskej ekonomiky, ktorú zrejme ani na budúci rok neprekoná. S&P má pochybnosti, či sa vláde v Madride podarí splniť rozpočtové ciele, keďže výkon ekonomiky je slabý a možnosti, ako jej pomôcť, sú obmedzené. Okrem toho, vláda v Madride sa zdráha požiadať eurozónu o pomoc, čo ešte prehlbuje neistotu v súvislosti s ďalším vývojom verejných financií.

S&P zhoršila Španielsku rating krátko po tom, ako vláda predstavila v poradí už piaty balík úsporných opatrení v priebehu ani nie jedného roka a zverejnila detailné výsledky záťažových testov bánk.

Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies