Afrika je síce bohatá na diamanty, ale aj naďalej ostáva chudobnou

NETKY.SK • 18 September 2017, 09:32 • 2 min
Afrika je síce bohatá na diamanty, ale aj naďalej ostáva chudobnou

Neopracované diamanty v posledných mesiacoch rastú na hodnote, no príjmy z predaja sa nedostávajú tam, kam by mali, k najchudobnejšej africkej populácii. Namiesto toho metropolitné elity a svetové spoločnosti rapídne navyšujú svoje zisky.

slovakia

left justify in out

Minulý týždeň tanzánijská polícia zasiahla proti medzinárodnému pašovaniu diamantov. Zabavila zásielku diamantov v hodnote približne 28 miliónov eur na hlavnom letisku krajiny. Petra Diamonds, najväčšia kótovaná diamantová spoločnosť na svete, ktorá sídli v Jersey, zaregistrovala zásielku 14 kilogramov. Podľa tanzánijských orgánov však zásielka obsahovala až 30 kilogramov.

 

Neopracované diamanty z bane Williamson boli určené na vývoz do Belgicka na spracovanie. Bane Williamson sa nachádzajú na severe Tanzánie. Spoločnosť Petra Diamonds vlastní 75% a zvyšných 25%, tanzánijská vláda. Prezident John Magufuli vyhlásil, že boj proti korupcii v banskom sektore je prioritou jeho vlády.


Benedikt Mahona, odborník na ekonomiku z University of Dar-es-Salam uviedol, že zabavenie diamantov z bane Williamson bolo zákonné. Vysvetlil, že colné zákony Východoafrického spoločenstva sú jednoznačné. Každý výrobok, ktorý je dovezený alebo vyvezený z oblasti, musí byť správne zaregistrovaný. "Globálne pôsobiace spoločnosti systematicky plienia diamantové zdroje v Afrike a iba zlomok kameňov je riadne deklarovaný a má na nich platenú daň," povedal Mahona. Taktiež uviedol, že krádež diamantov sa takmer vždy deje s pomocou skorumpovaných miestnych obyvateľov.

 

img

 

Na druhej strane, tunajšia vláda svojimi zásahmi riskuje prestíž krajiny a hazarduje s investíciami medzinárodných spoločností, čo môže mať negatívny dopad na tunajšiu ekonomiku. Tanzánia je viac ako hráč strednej úrovne na trhu afrických diamantov. Východoafrická krajina je na desiatom mieste medzi najväčšími výrobcami diamantov na svete. Vláda verí, že do roku 2025 ťažba diamantov zdvojnásobí HDP. V súčasnosti je jeho príspevok menej ako štyri percentá. Hlavnou príčinou je korupcia, či už na strane medzinárodných spoločností, ktoré nepriznávajú celkové objemy vyvezených diamantov ale aj na strane menších miestnych firiem, ktoré diamanty predávajú na čiernom trhu.

 
S podobnou situáciou bojuje aj Zimbabwe. Extrémna chudoba trápi až tri štvrtiny obyvateľstva, pričom je krajina piatym najväčším vývozcom diamantov v Afrike. "Miliardy zmizli predtým, ako sa dostali do Zimbabwianskej štátnej pokladnice," uvádza sa v súčasnej správe britskej protikorupčnej skupiny Global Witness. Diamanty nie sú prospešné pre obyčajných ľudí, práve naopak. Podľa tejto správy tajné služby a armáda krajiny odčerpali pre seba značnú časť príjmov a použili ich na financovanie svojej činnosti. Čo malo za následok podkopanie demokratických zásad krajiny a porušenie ľudských práv.
 
Podobné štruktúry ako v Zimbabwe sa nachádzajú aj v iných diamantových krajinách Afriky. Diamantové ložiská viedli k väčšej chudobe, násiliu a útlaku aj v Angole alebo Konžskej demokratickej republike.

 

img

 

Celkom iný a v tomto prípade ukážkový prípad je Botswana, najväčší výrobca diamantov na africkom kontinente. Tu politická elita urobila všetky opatrenia na to, aby naplno využila a zabezpečila tok finančných príjmov do štátneho rozpočtu z neopracovaných diamantov, pričom až 75% financií priteká do štátnej pokladnice z predaja diamantov. Botswana sa snaží udržať reťazec pridanej hodnoty v krajine čo najdlhšie. Veľké množstvo surových diamantov je spracovaných, rezaných a leštených v samotnej Botswane.

 

Až pred niekoľkými rokmi to bolo napríklad v belgickom meste Antverpy alebo v Izraeli, čo je prípad ostatných afrických výrobcov diamantov. Botswana na rozdiel od ostatných afrických krajín si veľmi dôkladne stráži svoje bohatstvo. Vláda poskytuje svojim ľuďom rôzne sociálne programy, ktoré si ostatné krajiny dovoliť nemôžu. Zahŕňajú bezplatné školské vzdelávanie a bezplatnú zdravotnú starostlivosť. Okrem toho je časť peňazí z diamantovej ťažby zameraná na zlepšenie cestných, telefónnych a internetových sietí. Jednou z podmienok pre podnikateľov je investovanie časti svojho zisku z diamantovej ťažby do budovania ďalších odvetví priemyslu, čo má krajine zabezpečiť stabilnú situáciu aj v budúcnosti.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies