Africké krajiny produkujúce kávu boli vyzvané, aby zvýšili jej vývoz na medzinárodný trh

NETKY.SK • 13 Február 2024, 09:50 • 2 min
Africké krajiny produkujúce kávu boli vyzvané, aby zvýšili jej vývoz na medzinárodný trh

ADDIS ABABA - Zatiaľ čo špeciálna káva z Afriky získava na popularite medzi spotrebiteľmi na celom svete, predstavitelia Africkej asociácie jemnej kávy (African Fine Coffees Association - AFCA) vyzvali afrických obchodníkov s kávou, aby zvýšili vývoz kávy s pridanou hodnotou a zastavili vývoz nespracovanej kávy na medzinárodný trh.

slovakia

left justify in out

Toto odznelo počas 20. konferencie a výstavy africkej kávy, ktoré sa konali od 6. do 10. februára v Addis Abebe, hlavnom meste Etiópie, a ktorých cieľom bolo podporiť vývoz kávy s pridanou hodnotou z Afriky. Na podujatí sa zišlo viac ako 800 regionálnych a medzinárodných pražiarní kávy, obchodníkov, výrobcov a nákupcov, aby diskutovali o politikách, udržateľnosti, prístupe k financiám a medzinárodnom trhu s kávou.

Predseda AFCA Amir Hamza uviedol, že africké krajiny vyvážajúce kávu sa musia zamerať na pridanú hodnotu a uplatňovať lepšie marketingové stratégie, aby zvýšili svoje príjmy z vývozu kávy. "Najväčším problémom, ktorému Afrika čelí, je nedostatočný marketing a vývoz nespracovanej kávy, čo sa AFCA snaží riešiť. Afrika má najlepšie kávy, ale nepredáva ich tak, ako by mala," povedal Hamza.

Vyzval africké spoločnosti vyvážajúce kávu, aby zintenzívnili podporu obchodu, rozšírili trhy a zároveň sa zamerali na zvyšovanie kvality a spracovanie, aby splnili požiadavky dovozných trhov a vytvorili značky pre udržateľný vývoz. "Po vývoze zelených zŕn z Afriky ich budú miešať a pražiť spoločnosti mimo kontinentu, najmä spoločnosti v Európe a Spojených štátoch. Potom sa budú predávať na Strednom a Ďalekom východe ako kávové výrobky iného pôvodu," povedal.

Podľa údajov AFCA mal vývoz kávy z Afriky v roku 2022 hodnotu viac ako 3,6 miliardy amerických dolárov. Vedúcim vývozcom bola Etiópia, ktorá zarobila približne 1,5 miliardy dolárov, nasledovaná Ugandou s hodnotou vývozu takmer 813 miliónov dolárov v tom istom roku. Predsedníčka vyzvala kávový priemysel v Afrike, aby sa zameral na zlepšenie kvality výrobkov a prispôsobenie sa trendom chuti na trhu, najmä na hlavných trhoch spotreby kávy, ktoré predstavujú približne polovicu celosvetového dovozu kávy, vrátane USA a EÚ.

Hamza uviedol, že rozširujúci sa obchod medzi africkými krajinami poskytne africkým krajinám produkujúcim kávu jednu z najlepších príležitostí, ako v nadchádzajúcich rokoch dosiahnuť lepšie príjmy z vývozu kávy.

Podľa AFCA budú najdôležitejšími destináciami pre trh s kávou v Afrike africké krajiny, ktoré nie sú producentmi kávy, ako napríklad Egypt, Sudán, Líbya, Alžírsko a Maroko, ako aj Nigéria a Južná Afrika. V súvislosti s pripravovaným nariadením Európskej únie o odlesňovaní, ktoré ohrozuje značnú časť vývozu kávy do tohto hospodárskeho bloku, Hamza povedal, že Afrika dováža viac kávy, ako vyváža, a domnieva sa, že toto nariadenie by malo len malý vplyv na africký vývoz kávy.

Výkonný riaditeľ AFCA Gilbert Gatali povedal, že väčšina pestovateľov kávy v Afrike nedostáva za svoje produkty správnu cenu v dôsledku zlých marketingových stratégií a poľnohospodárskych postupov. "Pestovatelia kávy v Afrike nemajú potrebné znalosti a technológie na výrobu vysokokvalitnej kávy," povedal výkonný riaditeľ. Vyzval obchodníkov na kontinente, aby spolupracovali a vytvorili výrobné reťazce, čím by sa uľahčilo zavádzanie moderných technológií a podporil prechod od vývozu surovej kávy k vývozu spracovanej kávy.

Uviedol, že produkciu a vývoz kávy v Afrike ovplyvňuje rastúca inflácia, geopolitické vplyvy a rastúce náklady na hnojivá, a vyzval spoločnosti vyvážajúce kávu, aby pozorne sledovali trh a hľadali vhodné obchodné a výrobné stratégie. Gatali vyzval nákupcov kávy a vlády, aby podporovali poľnohospodárov pri zvyšovaní ich vedomostí a zručností v oblasti agronomických postupov pri pestovaní kávy a pomáhali im získať správne ceny za ich produkty na medzinárodnom trhu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: Xinhua News Agency, Foto: Xinhua News Agency, Pexels.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies