Poznáme víťazov CENY ITAPA pre tento rok

NETKY.SK • 9 December 2020, 15:28 • 2 min
Poznáme víťazov CENY ITAPA pre tento rok

BRATISLAVA - Verejnosť už pozná víťazov súťaže pre rok 2020.

slovakia

left justify in out

Počas trojdňového Medzinárodného kongresu ITAPA, ktorý v Bratislave prebieha od pondelku, sa včera odovzdávala aj CENA ITAPA za rok 2020. 

 

Tento rok sa ceny udeľovali v dvoch kategóriách a to v kategórii Najlepší projekt digitalizácie spoločnosti a v kategórii Najinovatívnejší IT projekt. 

 

Čítajte tiež: Vicepremiérka Veronika Remišová opísala svoju dôležitú misiu. Toto si veľmi želá dosiahnuť

 

Výhercovia v prvej kategórii


Prvé miesto v kategórii digitalizácie vyhral projekt Open Data Bratislava, z dielne Magistrátu hlavného mesta. Napriek tomu, že portál bol spustený len v septembri tohto roku, sprístupňuje dôležité dáta pre celú verejnosť zdarma.

 

Ľudia si na ňom môžu nájsť napríklad aj to, koľko ľudí a v ktorých mestských častiach je infikovaných vírusom COVID-19. Kde všade sa nachádzajú automaty na lístky či cyklotrasy. Mená poslancov v Bratislave, zmluvy mesta Bratislava, či informácie k daniam. Stránka ponúka dáta v jedenástich rôznych oblastiach.


„Keďže tento portál pomôže všetkým obyvateľom k získaniu podrobnejších a prehľadnejších dát o meste, považujem ho za mimoriadne úspešný. O to väčšmi, že sme ho realizovali vlastnými silami a splnili sme tak aj náš volebný sľub,“ vyhlásil pri oceňovaní primátor hlavného mesta Matúš Vallo.

 

Druhé miesto získal Slovensko.Digital, s portálom, ktorý pomáha ľuďom vybaviť úradné záležitosti elektronicky, efektívne a rýchlo. 


Tretie miesto obsadil projekt IS COVID, ktorý len v priebehu 10 dní vytvorila spoločnosť Asseco Central Europe.
Tento projekt prepája laboratóriá s centrálnou evidenciou COVID-19. Zabezpečuje tak konsolidáciu výsledkov z laboratórií. Prepája 36 RÚVZ  so súkromnými, štátnymi aj vedeckými laboratóriami v nemocniciach.


Špeciálna cena poroty


Špeciálnu cenu poroty získala spoločnosť Microsoft, ktorej sa počas prvej vlny koronakrízy podarilo nasadiť službu Office 365 a platformu MS Teams pre dištančnú formu štúdia, do viac než 1 870 škôl. Projekt Microsoftu využilo 240-tisíc používateľov, pričom vyškolených bolo 3 920 pedagógov.

 

Výhercovia v druhej kategórii


Výskumno-vývojové, informačné a vzdelávacie centrum s projektom HandCubeKeys, špeciálne upravenej klávesnice, ktorá zlepšuje digitálne podmienky pre zdravotne znevýhodnených i starších ľudí. 


Špeciálnu cenu poroty v tejto kategórii,  získala spoločnosť Inovuj a to s aplikáciou Digitálny rehabilitačný terapeut . Aplikácia dokáže diagnostikovať úroveň parézy pacienta, stanoviť mu na mieru liečebný program a následne sledovať a korigovať jeho rehabilitačné cvičenie. 

 

Cenu Rádia Slovensko na ITAPA 2020 získal projekt spoločností PosAm a Datalan-mID. Namiesto osobnej návštevy úradu si stačí nainštalovať aplikáciu, overiť identitu a autorizovať potrebné dokumenty elektronickým ekvivalentom vlastnoručného podpisu. 

 

Ditec opportunity award for it young ladies

 

Táto cena sa udeľovala druhým rokom. Spoločne ju vyhlasujú spoločnosť DITEC a Občianske združenie Aj Ty v IT. 


Ide o špeciálnu cenu určenú pre mladé ženy so záujmom o IT, ktoré ju mohli získať za esej alebo prezentáciu na tému „Čo vedia ženy priniesť pre IT“. Porotu najviac zaujalo spracovanie témy študentkou Gymnázia Bílikova v Bratislave Karolínou Kollárovou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona