8 tipov, ako byť imúnni voči pasciam narcistických osobností

NETKY.SK • 20 Apríl 2024, 11:48 • 2 min
8 tipov, ako byť imúnni voči pasciam narcistických osobností

Sú ľudia, ktorí sú pre narcistov a manipulátorov priam návnadou, bonbónikom na zhltnutie, no sú aj takí, ktorí sú pre nich ťažším sústom a mnohé narcistické osbnosti sa im skôr vyhýbajú. S akými črtami osobnosti budete mať v boji proti narcistom väčší úspech a šancu, že vás nezomelie?

slovakia

left justify in out

Sú niektorí ľudia voči narcistom imúnni? Tak, ako si niektorí ľudia nemôžu pomôcť a priťahujú narcistov, odborníci na duševné zdravie tvrdia, že existujú aj určité vlastnosti, ktoré narcistov doslova odpudzujú, takmer ako repelent. 

Hoci je každý do určitej miery zraniteľný voči narcistom a ich toxickým taktikám, psychológovia a vzťahoví odborníci tvrdia, že každý si môže aspoň určitým spôsobom posilniť svoj imunitný systém voči narcizmu. Tu je návod, ako na to.

Buďte imúnni voči ich lákadlám

 Narcista potrebuje pozornosť a chce byť stredom každej spoločnosti. Použije na to čokoľvek. Drámy, hádky, zveličovanie, hlučnosť, hystériu, vzbudzovanie ľútosti, alebo aj neprimeraného obdivu. Ak nereagujete na tieto ich návnady, nenecháte sa strhnúť do hádok, príbehov, drám, neskočíte ani na to, keď chce narcista rozdeliť nejakú spoločnosť na dva tábory, nebude vedieť, čo vlastne s vami. 

Ak nehráte jeho dramatické kúsky a nepohybujete sa v jeho svete zveličovania, radšej sa pohne a ide ďalej, k "lepšie pripravenej" obeti.

Jasne si stanovte hranice - a dodržiavajte ich

Narcisti milujú výzvy prekračovať osobné hranice druhých, ale ak vycítia, že niečie hranice sú príliš nepriepustné na to, aby ich prelomili, často sa stiahnu.
Skrátka povedia si, že nestojí im za tú námahu, ak im svoje hranice veľmi jasne stanovíte, veď v okolí je veľa iných ľudí, ktorí svoje hranice pred manipulatívnymi ľuďmi nestrážia.

V skutočnosti je len málo vecí, ktoré narcistu vytočia viac ako slovo "nie". Dokáže veľmi tvrdo pracovať na tom, aby vaše "nie" premenil na "áno", no ak sa tak nedeje, po čase ho to prestane baviť a nebude sa chcieť s vami stýkať. Ak viete, čo si druhí voči vám môžu dovoliť a čo nie, pre manipulátora nie ste zaujímaví. 

 

Vedieť, s kým máte do činenia

Ak narcista vycíti, že sa nevyznáte v jeho manipulatívnych trikoch, je pravdepodobnejšie, že sa zameria práve na vás. Naopak, ak dobre ovládate ich taktiky aj diagnózu, o to ťažšie budú mať u vás "úspech." Inými slovami - to, čo nepoznáte, vám môže ublížiť najľahšie. A poznať niečo je polovica uzdravenia a úspechu. 

Navyše, nemusíte byť ani psychológ alebo odborník, aby ste vedeli, kedy niečo nie je v poriadku. Dôverovať svojmu inštinktu je jeden z najlepších spôsobov, ako si vybudovať imunitu voči narcizmu. Počúvajte ten tichý hlas kdesi v bruchu, ktorý vás varuje...

Buďte jasní, vecní a otvorení

To narcistické osobnosti neznášajú a boja sa toho ako čert kríža! Pretože pre nich je prirodzeným prostredím chaos, nejasnosti, zmätky, tajnosti, klamstvá, manipulácie. Veľa pracujú s emóciami druhých, vydierajú, robia nátlak.

Ak idete k veci, pýtate sa jasne sformulované otázky ("prečo si to myšláš, ako si priešl k takému záveru? si si istý, že takýmto prístupom vec vyriešime?"), alebo dávate celkom vecne a konkrétne najavo váš názor na ich správanie ("toto, čo robíš mi spôsobuje toto, a preto je to pre mňa neprijateľné a musím to odmietnuť"), dostanete ich veľmi rýchlo do slepej uličky a prestane ich baviť komunikácia s vami.

 

Musíte si byť vedomí svojej vlastnej hodnoty a dôstojnosti

Toto je jedna z najviac kľúčových vecí vo vzťahu s narcistickými osobnosťami. Narcisom a manipulátorom sa darí tam, kde prevláda menejcennosť, sebaobviňvanie, s ľuďmi, ktorí nemajú pozitívny vzťah sami k sebe, nemajú vyjasnené kým sú, čo chcú od života.

Čím jasnejšie viete, čo je pre vás v živote dôležité a že na vašich hodnotách, pocitoch a názoroch záleží, tým menej manévrovacieho priestoru sa dostáva narcistovi.

Pozrite sa na svoj vzťah z vtáčej prespektívy

Pohľad na váš vzťah, akoby ste boli pozorovateľom z tretej strany, vám môže pomôcť vidieť vzorce, odohrávajúce sa vo vašom vzťahu objektívnejšie a vďaka tomu môžete ľahšie rozpoznať narcizmus. Odstup a nadhľad - ako pri všetkom ostatnom - veľmi pomáha aj tu.

Rozoznávajte medzi vzťahom a pripútaním

Ak máte sklony vytvárať si putá závislosti namiesto zdravých vzťahov, je viac ako pravdepodobné, že natrafíte počas svojej životnej cesty práve na narcistu.

Človek, ktorý má zdravý prístup k vzťahom ako takým, vie, že vzťahy nie sú o závislosti, existenčnej potrebe, ale o vzájomnej podpore, rešpekte a radosti, nebude vyhľadávať patologické typy osobností.

Hľadajte zmysel života aj mimo vzťahu

Toto je mimoriadne dôležité a kľúčové. Ľudia, ktorí sú spokojní so svojím životom, majú bohatý vnútorný život, veľa záujmov, činností, v ktorých chcú rásť a napredovať, ale aj priateľov a dobré vzťahy mimo partnerstva, nemajú tendenciu upadnúť do spoluzávislého vzťahu s narcistom. 

Sú vyrovnaní, šťastní, zdravo zaneprázdnení životom a nepotrebujú si rôzne citové diery a bolesit minulosti zaplátavať náročným, no emočne nabitým vzťahom s narcistom. Ak hľadáte partnera, ktorý vás má zachrániť a vyriešiť váš život, veľmi ľahko natrafíte práve na manipulátora. Spokojní sú spravidla tí ľudia, ktorí zťah vedia brať ako bonus k svojmu životu, niečo, čo obohatí ich život tým, že sa s druhým človekom môžu navzájom rozvíjať, inšpirovať, potiahnuť dopredu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
happier human
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies