7 úžasných vlastností, ktoré má iba Boh

NETKY.SK • 21 Marec 2024, 09:17 • 2 min
7 úžasných vlastností, ktoré má iba Boh

Zamysleli ste sa už niekedy nad tým, aký je vlastne Boh? Aké má vlastnosti a charakteristiky, ktoré ho robia Bohom?

slovakia

left justify in out

Hoci úplné pochopenie toho, kto a aký je Boh je pre nás ľudí nemožné, Boh sa nám dáva poznať rôznymi spôsobmi a vďaka tomu, čo o sebe zjavuje vo svojom stvorení a v Biblii, môžeme aspoň sčasti chápať a spoznávať jeho vlastnosti.

Isté je, že Boh sa nepodobá nikomu a ničomu na svete, čo si vieme predstaviť alebo poznať. Je jedinečný, nedá sa s nikým porovnávať, dokonca ani jeho opis obyčajnými slovami nevystihuje to, kým je.

Napriek tomu vieme o určitých jeho vlastnostiach, ktoré ho robia Bohom. Ktoré to sú?

Boh existuje sám osebe

V Kolosanom 1,17 sa píše, že Boh je pred všetkým a v ňom všetko spočíva. Všetko ostatné bolo stvorené, no Boh je stvoriteľ, ktorý stvoril všetko. S tým, že Boh je samobytný, že bol stvorený z ničoho a vždy existoval, je pre veriacich možno jedna z najzložitejších Božích vlastností, ktorú musia jednoducho prijať.
Priznať si, že existuje niekto, kto nás presahuje a existuje mimo všetkých našich kategórií si vyžaduje veľkú dávku pokory, s čím má väčšina ľudí problém. No často si spôsobujeme v živote problémy práve tým, že si myslíme, že máme všetko pod kontrolou a nevieme sa podriadiť čomusi vyššiemu. Ľudia, ktorí to dokázali prijať, žijú oveľa pokojnejšie aj šťastnejšie.

Boh sa nikdy nemení.

Boh sa nemení, ani to, čo sľúbil a povedal. Jeho vlastnosti sú rovnaké od počiatku času až do večnosti. Jeho charakter sa nikdy nemení a nikdy sa nestáva horším ani lepším. Jeho plány sa nemenia a nemenia sa ani Jeho zasľúbenia. Toto poznanie by malo byť pre veriacich zdrojom neuveriteľnej radosti. To všetko znamená, že na Boha je spoľahnutie. Naša dôvera v Neho je istá, pretože vieme, že Jeho zámery sú nezlomné a Jeho zasľúbenia sú nespochybniteľné.

Práve preto, že Boh, ktorý nám prisľúbil večný život, je absolútny, môžeme odpočívať s vedomím, že nič, ani ťažkosti, problémy, prenasledovanie, útrapy či hlad, nás neoddelí od Jeho lásky.

Boh nemá žiadne potreby.

Ako obmedzené bytosti máme neuveriteľne veľa potrieb, ktoré, ak nie sú naplnené, vedú k našej frustrácii, trápeniam, smútku, strachom, chorobám, či dokonca k smrti. Boh však nikdy nič nepotreboval. Vo svojom bytí je dokonale úplný.

V Bohu sebestačnosť znamená, že Boh má v sebe a pre seba nesmierne bohatstvo múdrosti, bytia, moci a dobroty. Pretože vlastní toto bohatstvo, je šťastný a požehnaný. Keďže Boh je sebestačný, môžeme k nemu chodiť, aby odpovedal na naše potreby, a nikdy sa nemusíme obávať, že by jeho zdroje pokoja, dobroty, milosti vyschli.

Boh je všemohúci.

Všemohúci znamená mať nekonečnú moc. Boh je mocný a schopný urobiť všetko, čo chce, bez akejkoľvek námahy z jeho strany. Je však veľmi dôležité dodať tiež to, že urobí iba to, čo si želá, čo je v súlade s jeho charakterom, podstatou, zámerom. Takže Boh nekoná zlé veci a nevypočuje ani nás, ak ho budeme prosiť o zlé veci (pre nás či pre druhých).

Božia všemohúcnosť znamená, že Boh môže urobiť všetko, čo si želá. Keď niečo naplánuje, tak sa to aj stane a nič nemôže zastaviť Jeho plán. Keď Boh natiahne ruku, aby niečo urobil, nikto ho nemôže odvrátiť.

Boh je vždy a všade.

Byť všadeprítomný znamená byť vždy a všade. Napriek tomu je treba pochopiť, že pre Boha byť na mieste nie je to isté, ako sme na mieste my. Božie bytie je úplne odlišné od fyzickej hmoty. Existuje na rovine, ktorá je jedinečná od tej, ktorá je ľahko dostupná piatim zmyslom.

Napriek tomu je Boh s nami a plnosť jeho prítomnosti je všade okolo nás. Toto poznanie by malo veriacim, ktorí zápasia so smútkom a osamelosťou, priniesť hlbokú útechu. Skutočne, Boh je nám vždy nablízku, bližšie ako naše myšlienky. Uvedomenie si, že nikdy nie sme sami, upokojuje rozbúrené more nášho života a prináša pokoj do našich duší.

Boh je múdry.

Múdrosť v spojení s Bohom znamená viac než len inteligenciu a vedomosti. Boh je nekonečne, dôsledne a dokonale múdry a ak sa snažíme úprimne budovať s ním vzťah, môžeme túto múdrosť od neho čerpať a mať tak cenný zdroj, ktorý je oveľa viac ako len svetské vedomosti a informácie.  

Môžeme byť vzdelaní, mať veľa diplomov, škôl, vysoké IQ, no ak nie sme napojení na Božiu múdrosť, chýba nám to najdôležitejšie. Žiadny plán, ktorý by sme si pre svoj život mohli vytvoriť vďaka nášmu mozgu a vedomostiam, by nemohol byť lepší ako Boží plán, ktorý on pre nás pripravuje a uskutočňuje. Možno dnes ešte nepoznáme Jeho cesty, ale môžeme veriť, že keďže Boh je dokonale múdry, naozaj všetko v našom živote vyrieši tým najlepším možným spôsobom.

Boh je láska.


Znie to ako to najväčšie klišé na svete, ale zároveň neexistuje väčšia pravda, ktorá dáva zmysel a úplnosť našej existencii. Existuje niekto, kto nás s láskou naplánoval, stvoril, poslal na tento svete a chce nás na ňom aj viesť, ochraňovať, zabezpečovať pre nás všetko potrebné.

S vedomím tejto základnej božej charakteristiky sa menia naše srdcia, charakter, životy. Vieme, za čím kráčame, všetko, čo konáme, ako sa rozhodujeme, je ovplyvnené jeho láskou. Vedomie, že on nás miluje, aj keď chybíme a nie sme silní či dokonalí, dáva našej existencii spolupatričnosť s nekonečným zdrojom lásky, ktorá nás stvorila, vložila do nás špecifické dary a má pre nás výnimočný plán na tejto zemi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies