Ruská vakcína mala v počiatočnej fáze testovania účinok u všetkých pacientov

NETKY.SK • 4 September 2020, 18:34 • 2 min
Ruská vakcína mala v počiatočnej fáze testovania účinok u všetkých pacientov

LONDÝN - Ruskom vyvinutá vakcína proti koronavírusu SARS-CoV-2 vytvorila v počiatočnej fáze testovania protilátky u všetkých pacientov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

S odvolaním sa na výsledky štúdie publikovanej v odbornom medicínskom časopise The Lancet o tom v piatok informovala agentúra Reuters.

 

Potrebné sú ďalšie štúdie

"Výsledky dvoch experimentov vykonaných v júni a júli tohto roka, ktoré zahŕňali 76 účastníkov, ukázali, že protilátky na ochorenie COVID-19 sa vytvorili u všetkých zúčastnených a bez vážnych vedľajších efektov," uvádza sa v štúdii.

 

Rusko sa stalo v auguste prvou krajinou, ktorá zaregistrovala vakcínu proti chorobe COVID-19, a to po necelých dvoch mesiacoch testovania na ľuďoch. Očkovacia látka však neprešla treťou fázou klinického testovania na tisíckach dobrovoľníkov.

 

Podľa štúdie sú na zaistenie dlhodobej bezpečnosti a účinnosti vakcíny potrebné rozsiahle dlhodobé testovania vrátane ďalšieho sledovania či porovnania výsledkov pacientov s tými, ktorým bolo podané placebo.

 

 

"Touto štúdiou odpovedáme na všetky otázky Západu, ktoré nám posledné tri týždne kládli pravdupovediac s jasným cieľom poškodiť ruskú vakcínu," povedal šéf ruského štátneho investičného fondu (RFPI) Kirill Dmitrijev.

 

Tretia fáza testovania vakcíny sa už začala a zúčastňuje sa na nej približne 40.000 dobrovoľníkov, informovali ruské štátne médiá.

 

Názov podľa družice CCCP

Vakcínu vyvinulo štátne laboratórium a najprv ju otestovali na jeho pracovníkoch a potom na vojakoch-dobrovoľníkoch. Neboli hlásené žiadne vedľajšie účinky.

 

Očkovacia látka proti koronavírusu dostala názov Sputnik V podľa družice, ktorú vyrobil Sovietsky zväz a v roku 1957 bola prvým umelým vesmírnym satelitom na svete vyslaným na obežnú dráhu Zeme.

 

 

Ruský prezident Vladimir Putin túto vakcínu podporil a vyhlásil, že aj jedna z jeho dvoch dcér sa ňou dala s úspechom zaočkovať. A nevyskytli sa u nej žiadne závažnejšie vedľajšie účinky, len slabá a dočasná horúčka.

 

Podľa ruského ministra zdravotníctva Michaila Muraškova začne Rusko vo veľkom poskytovať vakcínu proti koronavírusu v septembri.

 

Vakcínu dostanú najprv zdravotníci a učitelia; hromadné očkovanie rizikových skupín obyvateľstva sa začne v novembri alebo decembri.

 

Ochranné pomôcky môžete objednávať na: shop.netky.sk.  Na sklade sú jednorázové ochranné rúška, textilné ochranné rúška a dezinfekčné gély.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies