30 rokov! Slávnostný koncert pripomenul založenie Slovenského inštitútu v Prahe

NETKY.SK • 16 Február 2024, 07:26 • 2 min
30 rokov! Slávnostný koncert pripomenul založenie Slovenského inštitútu v Prahe

Slovenský inštitút v Prahe si pripomína tridsať rokov od svojho založenia v roku 1994. Od vzniku Slovenskej republiky svojimi aktivitami prezentuje slovenskú kultúru a umenie českej verejnosti, vytvára priestor pre hlbšie oboznámenie sa so Slovenskom a prispieva k etablovaniu slovenských umelcov na českej kultúrnej scéne.

slovakia

left justify in out

Pri tejto príležitosti sa 14. februára 2024 v jeho reprezentačných priestoroch v historickom centre Prahy konal slávnostný koncert za účasti zástupcov Slovenskej republiky aj Českej republiky, medzi ktorými nechýbali zástupcovia ministerstiev zahraničných vecí oboch republík, ministerstiev kultúry oboch republík, členovia diplomatického zboru v Prahe, mnohé osobnosti českej kultúry a v neposlednom rade slovenskí krajania.

Význam Slovenského inštitútu v Prahe pre kultúrny dialóg medzi Slovenskom a Českom vyzdvihla v úvodnom príhovore veľvyslankyňa Slovenskej republiky v Českej republike Ingrid Brocková: „Každý deň sa presviedčam o tom, že Slovenská republika a Česká republika stále zostávajú najbližšími partnermi s najpríbuznejšími kultúrami i jazykmi.“

Na slávnostnom koncerte vystúpili sólisti Slovenského národného divadla barytonista Daniel Čapkovič a tenorista Ondrej Šaling v klavírnom sprievode dirigenta Ondreja Olosa. Ďalej sa predstavili renomovaný kontrabasista František Výrostko a mladý husľový virtuóz Teo Gertler. Okrem sólových vystúpení zahrali v svetovej premiére spoločnú skladbu pre husle a kontrabas, ktorú špeciálne pre príležitosť jubilea Slovenského inštitútu v Prahe skomponoval slovenský skladateľ Ľubo Šamo.

„Dramaturgický výber koncertu bol koncipovaný tak, aby vyjadroval zmysluplnosť Slovenského inštitútu v Prahe v jeho časovej, ale aj kvalitatívnej kontinuite. Kedysi práve na pôde Slovenského inštitútu v Prahe absolvovali svoj prvý verejný koncert operní speváci, barytonista Daniel Čapkovič a tenorista Ondrej Šaling, ktorí tu dnes vystupujú už ako poprední sólisti Slovenského národného divadla. Rovnako Slovenský inštitút v Prahe kedysi prispel k etablovaniu sa v Českej republike vtedy ešte neplnoletého talentovaného huslistu Dalibora Karvaya, dnes dáva priestor ďalšiemu ešte iba pätnásťročnému geniálnemu huslistovi Teovi Gertlerovi,“ uviedla k programu slávnostného koncertu riaditeľka Slovenského inštitútu v Prahe Ľubica Krénová.

Súčasťou slávnostného večera bola aj prvá výstava v jubilejnom roku Slovenského inštitútu v Prahe Organic Development. Predstavuje mladú ženskú maľbu v kurátorskej koncepcii Jany Babušiakovej. Vystavujúcimi autorkami sú Žofia Dubová, Patrícia Koyšová, Kristína Mésároš a Iveta Stehlíková.

Slovenský inštitút v Prahe je súčasťou diplomatického zastúpenia Slovenskej republiky v Českej republike. Patrí do siete kultúrnych inštitútov vo svete, ktorých zriaďovateľom je Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Ich hlavným poslaním je vytvárať a šíriť pozitívny obraz o Slovensku prostredníctvom prezentácie kultúry a umenia. Kultúrnu prezentáciu Slovenskej republiky v zahraničí považuje vláda za jednu zo svojich priorít, k podpore posilnenia štátnej prezentácie slovenskej kultúry a umenia v zahraničí sa zaviazala aj programovom vyhlásení na roky 2023 – 2027. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj: MZV SR, Foto: Momentka z koncertu. (www.mzv.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies