Na ktoré pokrmy by sme si mali dávať pozor?

NETKY.SK • 10 August 2021, 08:10 • 2 min
Na ktoré pokrmy by sme si mali dávať pozor?

Téma najvhodnejšieho spôsobu stravovania nikdy neumiera. Je živá v ktoromkoľvek storočí a neustáva ani vtedy, keď spoločnosť rieši závažnejšie problémy.

slovakia

left justify in out

Nie je na tom ani nič čudné, telo má človek predsa len jedno, a preto by si ho až do posledného výdychu rád zachoval v čo najlepšom stave. Staroba síce nikoho neušetrí a s vyšším vekom dá určite pocítiť, že sa jej viac nezbaví a bude si musieť na ňu zvyknúť, avšak bolo by priam rozprávkové cítiť sa sviežo a zdravo aj po prekročení veku 90 rokov.

 

img


Na tom, čo je naozaj prospešné a čomu sa v rámci výberu jedla radšej vyhnúť, sa zrejme celkom nezhodneme, ale aspoň sa dá zamyslieť a preskúmať, na ktorej strane sa nachádza pravda. Povedať mal čo aj Ježiš, ktorý najmä pri jednej príležitosti vyslovil dosť ostrú a priamočiaru kritiku.


Neumyté ruky
Ako bývalo zvykom, Ježiš bol obklopený nemalým zástupom poslucháčov. Obzvlášť farizeji, ktorí boli považovaní za popredných mužov v Izraeli, sa ho vtedy vychystali navštíviť. Všímali si a pozorovali a čosi sa im znepáčilo. Dvanásti učeníci totiž jedli chlieb a než si ho vložili do úst, neumyli si ruky. Podobné správanie sa javilo ako neodpustiteľné, pretože v tom období sa to nepočítalo ako prehrešok proti hygiene, ale čin sa označoval ako priestupok namierený voči existujúcemu zákonu.

 

img


Farizeji boli známi tým, že im dodržiavanie pravidiel nebolo cudzie a ktokoľvek sa priečil, v ich očiach získal postavenie hriešnika. Svoj názor sa nehanbili vyslovovať verejne, a tak sa Ježiša spýtali, ako mohol dovoliť hrubé porušenie obyčajov. On sa nebál byť úprimný a bez toho, aby nechával miesto na domýšľanie, odsúdil ich pokrytectvo. Pripomenul im, že nestačí pred všetkými zachovávať náboženstvo, pretože pokiaľ je srdce od Boha vzdialené, nič nebude mať význam.

 

Čo znečisťuje
Ježiš sa roztržkou nedal priviesť k otupenosti, naopak, inšpirovala ho k ponúknutiu lekcie. Farizeji sa síce vzdialili a dobrovoľne sa ochudobnili, ale i tak ostala veľká časť dychtivých počúvajúcich, ktorí boli pripravení zapamätať si čokoľvek, čo by im mohol rečami odovzdať.

 

"Nie to, čo vchádza do človeka ho znečisťuje, ale poškvrňuje ho to, čo z neho vychádza," prehovoril tak, aby bolo viditeľné, že nevraví do vetra.

 

img


Slová vysvetlil spôsobom, že čokoľvek by sa jedlo, nemá moc spôsobiť nečistotu, čím vyhlásil každý pokrm za čistý. Dôrazne však varoval pred tým, čo sa ukazuje navonok v slovách a v skutkoch. Najdôležitejšie je totiž ľudské srdce a všetko zlé, či nevera, vraždy, nenávisť a kadečo iné, sa začína tam. Pokiaľ sa nedá dostatočný pozor, zloba sa vyleje a bude badateľná aj cítiteľná.


Samozrejme, nie je nič zlé starať sa o pestrosť v stravovaní, ale nech sa nezabúda na najpodstatnejšie. Všetka človečina je totiž uschovaná v srdci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies