Prezidentka Čaputová sa vo Vatikáne stretla s pápežom Františkom, ten prijal pozvanie a pricestuje na Slovensko!

NETKY.SK • 14 December 2020, 15:05 • 2 min
Prezidentka Čaputová sa vo Vatikáne stretla s pápežom Františkom, ten prijal pozvanie a pricestuje na Slovensko!

VATIKÁN – Hlava štátu SR Zuzana Čaputová dnes absolvovala oficiálnu návštevu u Pápeža Františka.

slovakia

left justify in out

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v nedeľu odcestovala na svoju prvú oficiálnu návštevu Svätej stolice. Dnes (14. decembra) sa stretla s pápežom Františkom. Na jej ceste ju sprevádzal minister zahraničných vecí Ivan Korčok a slovenský slovenský vedec a CEO spoločnosti Multipex DX Pavol Čekan.

 

„Je mi cťou odovzdať vám pozdravy od pápeža Františka na Slovensko. Sme jeho srdcu blízki, váži si nás a myslí na nás aj v týchto ťažkých časoch. Odkazuje nám, že máme vydržať, bojovať a hlavne držať spolu. Jeho slová počas nášho osobného rozhovoru boli nesmierne upokojujúce. Boli to slová zmierenia a nádeje,“ napísala prezidentka v príspevku na sociálnej sieti Facebook.

 

img

 

Zjednotenie spoločnosti by malo byť prioritou 

Ako ďalej uviedla, jednou z tém, o ktorej sa spolu s pápežom rozprávali bola aj prehlbujúca sa polarizácia a rozdelenie spoločnosti. „Veľmi oceňujem postoje pápeža, ktorý sa dlhodobo zastáva chudobných, sociálne slabých, ľudí́ v núdzi. Je veľkou inšpiráciou počúvať jeho slová o tom, aká dôležitá je láska voči každému jednému človeku bez rozdielu,“ ocenila aktivity hlavy Katolíckej cirkvi.

 

 

„So Svätým Otcom nás spája presvedčenie, že jednou z najdôležitejších úloh, ktorá pred nami dnes stojí, je zjednotiť naše spoločnosti, upokojiť ľudí, spojiť naše krajiny, ukázať, že v časoch naozajstného ohrozenia vieme odložiť spory, spolupracovať a vrátiť sa k základným hodnotám lásky k blížnym,“ napísala prezidentka.

 

Hlava štátu zároveň informovala, že pápeža pozvala na návštevu Slovenska, ktoré s radosťou prijal. Avšak na aktuálne zlú epidemiologickú situáciu je zatiaľ otázne, kedy do krajiny zavíta. "Záujem prísť má naozaj úprimný," povedala Čaputová s tým, že všetko je o pandemickej situácii a pápežovom zdravotnom stave.

 

img

 

Vedec daroval pápežovi PCR testy

So Svätým Otcom sa stretol aj biogemik Pavol Čekan, ktorý mu odovzdal 10 tisíc PCR testov pre potreby Vatikánu, ktoré sú vyhodnotené laboratóriom EÚ v Holandsku ako jedny z najkvalitnejších na trhu.

 

 

„Dnes audiencia u pápeža. 10 tisíc PCR darovaných testov odovzdaných a nádherný duchovný zážitok. Požiadal som ho, aby sa pomodlil za Slovensko. Dojala ma úprimná reakcia svätého otca na to, že MultiplexDX International bude môcť pomôcť ľudom v núdzi,“ opísal svoju návštevu na sociálnej sieti Facebook Čekan.

 

img

 

Pápež oceňuje snahu žien v zjednocovaní sveta 

Pápež František odkázal Slovensku, aby v súvislosti s koronakrízou bojovalo a vydržalo. Ako ďalej informovala Zuzana Čaputová, pápež uviedol, že "po kríze nikdy nič neostane rovnaké".

 

img

 

"Preto je dôležité, aby sme spoločne všetci spolu pracovali na zjednotení sveta, aby sme dokázali čeliť našim výzvam," poznamenala.

 

V rozhovore sa venovali aj postaveniu žien v spoločnosti a ich osobitnej úlohe v čase krízy. "Povedal doslova, že ženy sú bližšie k životu pre materstvo, a preto môžu zohrať možno významnejšiu úlohu v upokojovaní situácie a v zjednocovaní sveta a krajiny," uviedla Čaputová.

 

Čím ho prezidentka obdarovala?

Zuzana Čaputová darovala pápežovi štyri veľké adventné sviece vyrobené v chránenej dielni ľuďmi zo znevýhodneného prostredia. Sviece vyrobili z recyklovaného materiálu, pretože téma klimatických zmien je blízka aj pápežovi. Zároveň mu priniesla aj obraz Panny Márie, ktorá je patrónkou Slovenska.

 

img

 

"Pápež a Svätá stolica sa starajú aj o ľudí bez domova, majú nemocnicu, kde sa o nich starajú. Je to pre nich v tejto ťažkej dobe príspevok," vysvetlila hlava štátu. Čaputová vo Vatikáne rokovala aj so sekretárom pre vzťahy so štátmi Paulom Richardom Gallagherom.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies