1.časť: Ľudia tipujú už takmer 400 rokov

NETKY.SK • 14 Jún 2013, 16:33 • 2 min
1.časť: Ľudia tipujú už takmer 400 rokov

Tipovanie je na Slovensku, ale aj vo svete veľmi populárne, avšak tipujúcich, ktorí majú dostatok vedomostí o tomto fenoméne nie je až tak mnoho. Preto sme sa v redakcii rozhodli, že našim čitateľom prinesieme sériu článkov, ktorú sme nazvali Školou tipovania. Každá časť sa bude venovať niečomu inému a dozviete sa o tipovaní všetko podstatné. Dnes si povieme čo vlastne to tipovanie je a priblížime si trochu jeho históriu.

slovakia

left justify in out

V našich končinách je najznámejšie kurzové stávkovanie, ktoré na slovenskom trhu ponúka hneď niekoľko stávkových kancelárií. Každý jeden tipujúci vníma toto stávkovanie inak. Pre niekoho je to celkom slušný zdroj príjmov, pre niekoho zábava a pre niekoho bohužiaľ závislosť. A čo to kurzové stávkovanie vlastne je? Tak v prvom rade sa tipujúci snaží správne uhádnuť výsledok nejakej udalosti a je ochotný na to vsadiť určitú sumu peňazí, ktorá sa mu v prípade úspešného tipu zhodnotí. Výška zhodnotenia vkladu samozrejme závisí od kurzu, v akom tipujúci uzavrel stávku.

Vo všeobecnosti je stávkovanie považované za hazard, avšak tak ako v niektorých ďalších hrách môže tipujúci pri kurzovom stávkovaní dlhodobo ovplyvňovať svoju úspešnosť a nemusí sa spoliehať na priazeň šťasteny. Pravdou však zostáva, že takých tipujúcich nie je až tak mnoho. Ľudia však už niekoľko stoviek rokov premýšľajú nad tým, ako túto úspešnosť ovplyvniť dlhodobo kladným smerom a zarobiť na tom slušné peniaze.

Známe dejiny stávkovania začali už v 17.storočí, keď v roku 1635 dvaja anglickí džentlmeni Mr. Prettyman a Mr. Havers v londýnskom Hyde Parku postavili proti sebe dva kone a stavili sa, ktorý kôň vyhrá. Každý z nich stavil rovnakú sumu, čiže táto stávka by sa dala definovať ako stávka v kurze @2.00. Kurzové stávkovanie bolo potom formované hlavne rôznymi stávkami na kone a až na začiatku 20.storočia sa začali objavovať stávky na rôzne športy. Kurzové stávkovanie rôzneho druhu bolo populárne najmä v anglicky hovoriacich krajinách, avšak po dlhý čas bolo ilegálne, z čoho si pár jednotlivcov urobilo celkom slušný biznis. Každý takýto bookmaker mal niekoľko svojich zákazníkov, ktorý si uňho mohli staviť na rôzne udalosti. Biznis v pravom slova zmysle s hromadným stávkovaním rozbehla až americká mafia v 20.rokoch 20.storočia. V kolíske zrodu tipovania, v Anglicku, došlo k úplnej legalizácii stávkovania až v roku 1961, naopak Amerika zostala voči stávkovaniu neúprosná dodnes, až na výnimky typu Las Vegas.

Na Slovensku je kurzové stávkovanie nesmierne populárne, keď snáď neexistuje dedina, v ktorej by nebola aspoň jedna stávková kancelária. Tou prvou na Slovensku bola dodnes fungujúca Niké, ktorá svoju prvú pobočku otvorila 29.januára 1991 v Bratislave. Postupne vznikali ďalšie a ďalšie spoločnosti, ktoré sa zaoberali kurzovým stávkovaním (Eurotip, Formula, Reno 2000, Vix, Doxx, Terno atď), avšak väčšina z nich skončila tak ako aj začala. V dnešnej dobe sú na našom trhu okrem slovenských stávkových spoločností ako Niké, Tipos či Victory Tip, aj české stávkové, ktoré sa u nás udomácnili – TipsportFortuna.

Kurzové stávkovanie ako ho poznáme dnes vďačí internetu. Vláda karibských ostrovov Antigua a Barbuda v roku 1994 schválila zákon, ktorý umožňoval vznik internetových stávkových spoločností na ich území. Možnosť založenia spoločnosti, ktorá môže prijímať stávky s minimálnymi nákladmi, pritiahla množstvo investorov. Popularita potom už rástla priamo úmerne so šírením internetu vo svete a to zase napomáha vzniku ďalších a ďalších stávkových kancelárií a online herní. Takmer vzápätí sa vynoril problém s právnym prostredím, ktoré na takúto možnosť cezhraničného hazardu a tým aj odlivu značných finančných prostriedkov, nebolo pripravené. Práve toto zapríčinilo konflikt medzi internetovými spoločnosťami a národnými vládami, ktoré nechceli pristúpiť na legalizáciu online gamblingu. Internetové spoločnosti naopak tvrdili, že na základe dohôd o voľnom pohybe služieb v rámci jednotlivých spoločenstiev majú právo, vďaka licencii získanej v jednej krajine, ponúkať svoje služby vo všetkých.

Dnes je tento biznis nesmierne rozšírený už aj u nás, keď  si každý z nás môže staviť prakticky na čokoľvek, či už sú to športové stávky všetkého druhu (výsledok zápasu, presný výsledok, počet rohových kopov, žltých a červených kariet, súčet čísiel dresov strelcov gólov atď.), rôzne reality show, spoločenské udalosti či výsledky volieb. Tento obrovský nárast ponuky a rozširovanie služieb sa automaticky odvíja od niekoľkých faktorov – rastúceho významu internetu, narastajúcou medializáciou športu a v neposlednom rade stále sa zvyšujúcim počtom tipujúcej verejnosti. Časy, keď ste si išli v sobotu natipovať zápasy z celého víkendu v obmedzenej ponuke a v pondelok ste už pred stánkom s novinami netrpezlivo čakali na vydanie denníka Šport, aby ste si pozreli výsledky, sú už dávno preč. Dnes nielenže môžete tipovať online, ale dokonca aj naživo počas zápasu. Ponuka je tak široká, že si môžete staviť od badmintonu niekde v Číne, cez rôzne florbalové a kriketové zápasy, až po plážový futbal, šípky či stolný tenis. Vitajte v kurzovom stávkovaní 21.storočia...




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies