15. apríl 1912 - dnes je to 112 rokov od potopenia Titanicu. Koľko ľudí na ňom zomrelo?

NETKY.SK • 15 Apríl 2024, 16:00 • 2 min
15. apríl 1912 - dnes je to 112 rokov od potopenia Titanicu. Koľko ľudí na ňom zomrelo?

V tento deň roku 1912 sa po zrážke s ľadovcom potopil Titanic. Luxusný a vo svojich časoch najväčší zaoceánsky parník klesol ku dnu 600 kilometrov od kanadského pobrežia. Zomrelo vtedy vyše 1500 z 2224 cestujúcich a členov posádky.

slovakia

left justify in out

Zaoceánsky parník R. M. S. Titanic lodiarenského koncernu White Star Line sa navždy ponoril pod hladinu 15. apríla 1912 o 2:20 ráno. Klesol do hĺbky štyroch kilometrov, do ktorej ho o hodinu a pol skôr poslala zrážka s ľadovcom.

V tú noc zomrelo viac ako 1 500 ľudí – teda viac ako dve tretiny všetkých pasažierov. Medzi nimi aj najbohatší ľudia tých čias. Dnes sa o tom síce veľa nehovorí, no tragické potopenie Titanciu otriaslo aj svetom biznisu.

V nasledujúcich dňoch, v niektorých prípadoch dokonca aj týždňoch, nebolo vôbec jasné, koho sa z ľadových vôd podarilo zachrániť. V dôsledku chaosu a šoku nebolo možné niektorých preživších v prvých dňoch ani identifikovať. Väčšina ľudí opúšťala loď v zmätku a vtedy ešte nikto netušil, že sa po svoje osobné veci, vrátane dokladov, už nikdy nevráti.

Zámorský parník Carpathia, ktorý po neuveriteľnom námornom výkone ako prvý priprával na pomoc preživším v oceáne, informácie o nich posielal veľmi pomaly. Na správy o príbuzných pritom čakali ľudia na oboch stranách oceánu. Voda mala navyše v tom čase okolo 4 stupňov Celzia, preto aj šťastlivci, ktorí sa z Titanicu dostali, museli ďalej bojovať o prežitie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: Denník N, Forbes, Foto: The Guardian
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies