Tohtoročné leto im dalo zabrať. Stredomorské krajiny Európy začali brať klimatické zmeny vážne!

NETKY.SK • 17 September 2021, 20:41 • 2 min
Tohtoročné leto im dalo zabrať. Stredomorské krajiny Európy začali brať klimatické zmeny vážne!

ATÉNY - Krajiny sa rozhodli konať. Spoločnými silami chcú dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2050.

slovakia

left justify in out

Vedúci predstavitelia stredomorských európskych krajín sa v piatok na summite v Aténach zaviazali dodržať klimatické ciele vyplývajúce z Parížskej dohody z roku 2015. Informovala o tom agentúra AFP.

 

"Teraz je viac ako inokedy potrebné riešiť eskalujúcu klimatickú a environmentálnu krízu a vytvoriť bezpečnú, zaistenú, prosperujúcu, spravodlivú a udržateľnú budúcnosť pre našich občanov," uviedli v spoločnom vyhlásení predstavitelia Cypru, Francúzska, Grécka, Chorvátska, Malty, Portugalska, Slovinska, Španielska a Talianska.

 

Skupina siedmich juhoeurópskych krajín EÚ združená v skupine Med7 k sebe tento rok pribrala Chorvátsko a Slovinsko"Deväť krajín európskeho juhu koordinuje ochranu svojich lesov a morí. Vymieňame si technológie a prostriedky na riešenie prírodných katastrof," povedal grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

 

Mohlo by vás zaujímať: Atény sú v obkľúčení plameňov už tretí deň. Hasičom dochádzajú sily!

 

Keďže Stredozemie už pociťuje dôsledky zmeny klímy, účastníci stretnutia súhlasili so zintenzívnením spolupráce. Skupina zopakovala svoj "pevný záväzok" dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2050

 

Na summite, na ktorom sa zúčastnila aj predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, sa diskutovalo aj o situácii v Afganistane. Grécko, ktoré pozorne sleduje najnovší vývoj v nepokojnej krajine, dalo jasne najavo, že sprísňuje svoj postoj voči migrácii. Krajina už zintenzívnila bezpečnostné opatrenia na hraniciach a nasadila techniku a väčší počet hliadok.

 

Prečítajte si tiež: Na Sicílii zaznamenali zrejme historicky najvyššiu teplotu v Európe



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona