Zníži ECB úrokové sadzby?

NETKY.SK • 24 Máj 2024, 15:18 • 2 min
Zníži ECB úrokové sadzby?

FRANKFURT NAD MOHANOM - Pravdepodobnosť, že Európska centrálna banka (ECB) na svojom júnovom zasadnutí zníži úrokové sadzby, sa zvyšuje. Vyhlásil to v piatok člen Rady guvernérov ECB a prezident nemeckej centrálnej banky Bundesbank Joachim Nagel. Veľmi podobne sa vyjadrila aj členka Výkonnej rady ECB Isabel Schnabelová, informoval Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Nagel na tlačovej konferencii Bundesbank uviedol, že nemeckej ekonomike sa v prvých troch mesiacoch tohto roka "darilo lepšie, ako sa očakávalo", keďže medzikvartálne vzrástla o 0,2 percentá. Podľa neho existujú "pozitívne indikátory", že výkon najväčšej európskej ekonomiky sa v súčasnom 2. štvrťroku zvýši ešte viac.
 
Začiatkom tohto týždňa však Nagel varoval pred príliš rýchlym znižovaním úrokových sadzieb ECB, pretože by to mohlo ohroziť spomaľovanie inflácie.
 
Schnabelová v rozhovore pre reláciu televízie ARD Plusminus uviedla tiež, že vzhľadom na zlepšenie inflácie v eurozóne je zníženie úrokových sadzieb ECB "pravdepodobné".
 
Upozornila však, že ECB ešte stále nemá dostatok údajov, keďže niektoré zatiaľ nedostala. Rozhodnutie o úrokoch tak padne až v deň, keď sa stretne Rada guvernérov.
 
"Ak nám inflačný výhľad a nové údaje dajú dôveru, že inflácia sa bude udržateľne približovať k nášmu cieľu 2 percentá, zníženie sadzieb v júni je pravdepodobné," vyhlásila.
 
Aj ona varovala pred potenciálnym rizikom príliš rýchleho zníženia úrokových sadzieb, keďže niektoré aspekty inflácie sa ukazujú ako pretrvávajúce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Bloomberg / ARD, Foto: Pixabay
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies